Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nattsånger om Olle

2016-05-14 av ozelot

Olle dog, hans sköra kropp imploderade, jag vill inte spekulera i varför men jag har mina aningar. Hans hjärna imploderade dock aldrig, horset bet aldrig på den mannens märkligt klarsynta polaroidbilder av underjordens leenden.
Ibland jätteelak, ibland som en storebrorsa som hjälper dig knyta dina skor men han hade nästan alltid rätt. Inte i livet, men i konsten.
Jag skrev en massa saker i sorg över det inträffande, men som jag vill stå för och ha kvar.
För att det skall vara indexerbart av gud.

***
[4 maj 21.22]

Det är med viss sorg i hjärtat som jag nås av nyheten att Olles sköra kropp till sist gav efter för han något excentriska livsstil. Inte så mycket för min egen del, men jag har och hade vänner som kände honom och stod nära och det gjorde inte jag, inte på ett personligt plan, men han berörde mig mycket med sin musik.

Några anekdoter har jag dock: Tidigt nittiotal borde det ha varit och av någon anledning befann jag mig på en studennation i Lund. Efterfest och ett nytt band vid namn Brainpool som då just då slagit igenom stort, var kaskiga och sprängfyllda med självförtroende och kanske lite dryga – vem hade inte varit det i den åldern så no offence.

Enter Olle som också råkade vara där av oklar anledning, går fram till Janne Kask, knackar honom i ryggen och säger med oändligt trött och återhållen röst: ”ursäkta, men kan inte du ta och…avlägsna dig”.

Tiden stod stilla i det lilla hålrum i atmosfären som bildades i den lilla sunkiga studentettan så full ned cigarettrök att det är ett under att den inte seglade iväg under en lundensisk präriehimmel. Hoppas du hittar sin gudinna, kram och tack.
Du satte ett avtryck i själar och du gav.

Jag och min far är en helt annan text, men kommer att tänka på den.
För så kunde den lika gärna hetat.

***
[den 4 maj kl 23:58 ]

Fåordigt men träffsäkert.
I natt kommer jag att gå runt i Fiskhamnen som en vålnad och lyssna på Olle Ljungström på högsta volym i skramliga hörlurar, gråta en skvätt, fylla på med en annan, ta ett danssteg och se min egen silhuett tokdansande där som en skugga från den Store Strålkastaren.

Här länkar jag till Hannas text nästgårds. Som ett eko.

Men jag höll löftet om Fiskhamnen.

***
[Igår kl. 01:59]

Olle Olle Olle. Jag har haft sorg i en vecka, pallar inte mer.
David Bowie? Ja han dödde också men din sorg ligger mig närmare på något sätt.

Men jag kan inte längre gå omkring i hamnen toksjungandes dina fantastiska texter och låtar, i din ära.

Men nästa katt, hund, skrattmås som jag förbarmar mig över framöver kommer att heta Olle.
Skiter i om det så är en tjejkatt: Olle är namnet. Haha.
Ett löfte från en som inte har annat att kunna lova.

Träffade någon av dina gamla trätobröder just. Sicken lirare!
Sa de alla, men de saknar dig.

Olles födelsedagskalas: alla inbjudna dit, yppersta musikeliten Går fem km för att fira detta storslagna event.
Haha inte hemma.

Eller på Blomstermåla på ett gig på en (1)
kväll men sedan trivdes så otroligt bra att han liksom bestämde sig för att stanna..*
Gatuhunden Olle hade fått lite värme.
Jag hade lätt delat mitt sista nudelpaket och skedat på en parkbänk.

(*I 10 dagar tills personalen nog tyckte att det räckte..)

Nja, du var inte nationalpoeten, men det är som med Patrik Sjöberg, vem minns Stefan Holm om hundra år?

***I fåtöljen framför tv:n, där har jag mitt liv.

Mina blommor dom dör, jag är trött, trött och skör.

Men jag vara stark, jag kan få allt.
Jag kan sprida färg, jag kan regera.
Men det blir nog en till kaffe och en cigarett.
Såg ett program, om en fågel, som flugit fel inför vintern.
Som väckte minnet av din rygg, den dan då jag själv gick fel.

Men jag vara stark, jag kan få allt.
Jag kan sprida färg, jag kan regera.
Men det blir nog en till kaffe och en cigarett.

Men jag vara stark, jag kan få allt.
Jag kan sprida färg, jag kan regera.
Men det blir nog en till kaffe och en cigarett.

Men det blir nog en till kaffe och en cigarett.


Lars Olof Gustaf Ljungström, känd som Olle Ljungström, född 12 augusti 1961 i Riala församling i Stockholms län,[1] död 4 maj 2016 i Erska distrikt i Sollebrunn, var en svensk sångare, gitarrist och låtskrivare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.