Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Avantgardemusik på 24 kvm: Tisdag i Göteborg

2016-11-15 av ozelot

Carnegie-webbEn av stadens bästa avantgardesällskap 24 KVM bjuder in till avantgardemusik. För det får man väl ändå kalla det när Berlinbaerade komponisten och performancekonstnären Michael Thieke, elektronmusikern Pär Thörn och likasinnade fritänkaren Henrik Olsson öppnar portarna till sina musikaliska kosmos.

Om Michael Thieke
The Berlin-based clarinetist/composer/performer Michael Thieke is equally at home across a broad range of musical environments, such as experimental song forms, collectively composing projects, improvising collectives, and music on the fringes of jazz. He is exploring the minutiae of sound, timbre and noise, with a particular interest in microtonality and related sound phenomena, and with a preference for long-term collaborations and collective work.

Pär Thörn är numera verksam i Göteborg efter flera år i Berlin. Han är författare och elektronmusiker. Sedan 2007 har han betraktats som en av de mest spännande och betydelsefulla unga författarna i Sverige. Han arbetar ofta konceptuellt med upphittat material. Men detta grepp sidoställs med ett associativt berättande. I sin musikaliska praktik betonar han det slumpmässiga i radion och det mekaniska i bandspelarna (vilket är att betrakta som hans huvudinstrument). Thörn samarbetar kontinuerligt med turntablisten Ignaz Schick, gitarristen Ian Douglas Moore, serietecknaren Lars Krantz, dansaren Takako Suzuki och författaren Andrzej Tichý.

Thörn är för tillfälligt aktuell med boken Vattna vargen.

Henrik Olssons musikaliska uttryck rör sig fritt mellan komposition, improvisation, koncept och metod, blandande akustiska ljud med elektroniska. Med hjälp av kontaktmikrofoner lyfts de ohörbara ljuden fram och ger nya oväntade infallsvinklar på trä, metall, plast och friktion.

Har gett ut ett tjugotal skivor på Monotype Rec, Another Timbre, Häpna, Kning Disk m.fl samt turnerat i Europa, Ryssland, USA och Japan i samarbete med artister så som Toshimaru Nakamura, Andrea Neumann, Ko Ishikawa, Angharad Davies, Axel Dörner, Dimitra Lazaridou Chatzigoga, Daichi Yoshikawa, Mark Wastell, Rhodri Davies, Keith Rowe, Laura Naukkarinen, Tetuzi Akiyama och Tisha Mukarji.

”Henrik Olsson sits in a circle of a few chosen objects, waiting, concentrating, and then dancing around among them, barely touching something here something there, thus making these objects sing, in an unexpected way. The way they sing and ring tends to build up an image in architectural terms. Also the liberal use of silence takes part as one of these solid building blocks. It looks like an inner model, a vision.”
-the Terrestrial Cephalopod

”Percussionist Henrik Olsson makes his comments with the focus of someone who thinks he’s only got a few strokes left in him…”


24 kvm presenterat stolt:
Michael Thieke, Pär Thörn & Henrik Olsson
Tisdag 15/11 // 19-midnatt ungefär
60 pix inträde // Törsläckare brukar finnas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...