Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborgs Filmfest om att växa upp

2017-02-06 av ozelot

Ungdomar i Brasilien, Ryssland, Turkiet och Alby fick jag träffa i Göteborgs biomörker i en vecka i slutet av januari. Deras ögon ser på världen. Veniamin ser en depraverad värld där kvinnor har bikini i badhuset och orsakar lustar hos männen i ryska The Student (Uchenik) av Kirill Serebrennikov.
En jätteintressant berättelse om en extremism som vi har glömt bort att den finns, den kristna. Huvudpersonen bor ensam med sin hårt arbetande mor och går på ett gymnasium med en mycket modern biologilärarinna som visar ungdomarna hur man trär på en kondom på en morot vilket orsakar uppror hos den unge studenten. Han reciterar den vällästa lilla svarta bibeln i bakfickan om att den kroppsliga kärleken bara är till för reproduktion. När lärarinnan framhärdar att de ska öva klär han av sig helt naken och säger att det är lika bra att vara beredd på nästa steg, att öva själva aktiviteten också. Alla vuxna runtomkring är helt bestörta och vet verkligen inte hur de ska tolka Veniamins predikan, övertygelse och vägran att vara en ”vanlig” tonåring. Skolans ortodoxa präst försöker få med honom in på kyrkans väg men Veniamin tycker inte att han är tillräckligt rättrogen och önskar att det fanns kristna martyrer som offrade sig själva för religionen. Han är avundsjuk på islam och gör alltmer skrämmande saker där han tycker att han har rättvisan på sin sida.


Mirja blir utsläppt ur fängelset och möts av sin söta elvaåriga lillasyster som är en kopia av deras mamma, en finsk ensamstående mamma i förorten som har kämpat hela sitt liv.

 I svenska Dröm Vidare vinner hon sedan mark mellan sig och sina medbrottsliga systrar som planerar den stora kuppen och ägnar sin tid åt tvivelaktig handel och att ligga i barnbassäng inomhus och röka. Jargongen och den hårda tillvaron är sorglig eftersom det inte finns hopp om någon annan tillvaro, de vackra unga kvinnorna har bara sin egen lojalitet till varandra och när Mirja försöker lämna gänget blir de inte nådiga mot henne. Med förakt bryter de sig in på det hotell där hon jobbar först som diskare och sedan i room service och visar tydligt hur lite till övers de har för den som övergivit dem för ett knegarliv. Att gå upp på morgonen och gå till jobbet är det värsta scenariot för dem. Men Mirja vinner ändå med sin bestämda kämparanda och trots motgångar är det en film med framtidsanda, kärlek och värme. På släppfesten för filmen i det lilla kontoret 2a film på Tredje Långgatan tar skådespelarna selfies och äter ostbricka och trängs med andra producenter och filmkonsulenter. På ett sätt har regissören Rojda Sekersöz valt karaktärer som spelar sig själva i den rådande förortsestetiken, men temat är större och det gör att de också växer i sina rolltolkningar. Den starkast lysande stjärnan är Evin Ahmad som illustrerar den smärta och sorg som förändring skapar hos mänskligheten.

I regissören Reha Erdems Big Big World (Koca Dünya) får vi träffa syskonen Ali och Zuhal som är unga och föräldralösa i Turkiet. De har kommit ut från barnhemmet och försöker skapa en vuxentillvaro men en hemsk omständighet driver Ali att genom våld hämta sin syster från hennes “fosterfamilj” och de måste sedan ge sig av och gömma sig. De tar sin tillflykt i en skog med träskmarker där de bygger ett skjul att sova i. Systern Zuhal stannar där hela dagarna och strövar omkring i omgivningarna där hon blir alltmer insjunken i sin egen värld medan brodern tar sig in till en liten stad på sin motorcykel och börjar hjälpa till på en liten verkstad där hans talang för att fixa trasiga mopeder uppskattas. På detta sätt får de mat och Ali blir vän med verkstadsägaren som tar med honom till en kvinna som bor i ett tält på nöjesfältet i närheten. Kvinnan tar sig an Ali och de börjar träffas i smyg men till slut blir hon den som stjälper de unga syskonens kamp att kunna spara pengar för att bo i en lägenhet igen. Hon försvínner med nöjesfältet och alla pengar Ali har sparat. Lojaliteten mellan syskonen är vacker och rörande men deras väg genom livet är dömd att misslyckas och det är plågsamt att se slutet på den här berättelsen.

Lena Torquato Lidén för Göteborg nonstop

Lena Torquato Lidén + 46 737642718+ 46 737642718 Götaholmsgatan 20A 415 01 Göteborg Skype: lenamarcelo 
Texter finns på: http://www.fria.nu/byline/lena-liden och 

http://tidningenkulturen.se/index.php/template/search?searchword=lena%20lid%C3%A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...