Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Guidade turer av Kronhuset under Göteborgs kulturkalas

2017-08-15 av Goteborg Nonstop

kronhuset

Då Kronhuset byggdes 1640-54 avslutades genom Westfaliska freden 24. Oktober 1648 det som man då i Sverige kallade ”tyska kriget” ( till skillnad från polska, ryska och danska krigen ) men som senare har fått namnet ”trettioåriga kriget” och som av tyska forskare beräknas ha dödat ( direkt och indirekt )  7 – 8 millioner människor, de flesta civila.  Det var ett tyskt inbördeskrig där protestanterna i norr fick stöd av Sverige och Frankrike medan däremot katolikerna i söder fick stöd av Österrike och Spanien.

 För en tid sedan upptäcktes en autentisk dagbok från denna konflikt. Det är Peter, en mjölnarson från trakten av Magdeburg som beskriver sitt liv som legosoldat. Först tillhör han den kejserliga österrikiska armén men när denna blir slagen av svenska armén  ( med Gustaf II Adolf i spetsen ) 7. September 1631 nära Leipzig blir han tillfångatagen och väljer då att ansluta sig till den svenska armén. År 1634 blir han så tillfångatagen igen, denna gången av spanjorer som skickar honom till  österrikarna där han går tillbaka in i sitt ursprungliga regemente och avancerar till korpral.
 Peter överlever kriget och noterar Westfaliska freden i sin dagbok.  Han kan få stå som symbol för de många tyska soldater som tog värvning  i denna väpnade konflikt som antas ha  kostat Tyskland kanske 30 % av befolkningen. Flera tyska författare som t.ex. Friedrich Schiller ( ”Wallenstein” ) och Bertholt Brecht ( ”Mutter Courage” ) har inspirerats av trettioåriga krigets levnadsöden. Den svenska armén hade en kärna av svenska och finska soldater, den österrikiska av österrikare, ungrare och kroater men de flesta av soldaterna på båda sidor var män som Peter, en del av dem växlade sida, mer eller mindre frivilligt, efter krigets vindar.  En speciell sak med Peters dagbok är att han med stort intresse skildrar de kvarnar han passerar, kanske saknade han sitt civila liv  ?
 Eftersom Halland var danskt fram till 1645 och Bohuslän norskt till 1658 ( den danske kungen styrde också Norge ) och Danmark och Sverige ( Finland var en integrerad del av Sverige ) ofta var i krig med varandra hade Göteborg  ( vars stadsplan stakades ut år 1620 av holländska ingenjörer på uppdrag av kungen, Gustaf II Adolf )  ett utsatt läge.  År 1624 inspekterade kungen staden och bestämde bl.a. två viktiga saker: 1) staden skulle befästas så snart så möjligt eftersom det fanns hot både från danskar och spanjorer, och 2) staden skulle styras av en magistrat bestående av tolv gubbar varav fyra skulle vara infödda svenskar  ( befolkningen i Nya Lödöse = Gamlestaden flyttades till Gbg ) ,tre holländare, tre tyskar och två skottar. Man har antagit att denna fördelning av den civila makten var i proportion till stadens rikare befolkning, d.v.s. köpmännen. Dessutom fanns en militär kommendant som utsågs av kungen.
 Visionen som kungen och landets övriga makthavare ( främst rikskanslern Axel Oxenstierna ) delade när Göteborg grundades var att staden skulle bli den port i väster där Sverige möter Världen ! Redan från början attraherade staden därför immigranter av olika nationaliteter och gör så fortfarande. när man i dag går och lyssnar till folk i t.ex. Brunnsparken kan man höra språk från alla världsdelar ! Dessutom är Göteborg utan jämförelse Skandinaviens viktigaste import- och exporthamn. Personligen tycker jag därför att det är bedrövligt att inte de styrande bättre lyssnar till hamnarbetarnas rimliga krav på säker arbetsmiljö och goda villkor ! Utan hamnarbetarnas, sjömännens och varvsarbetarnas arbete i 396 år skulle Gbg inte kunnat existera !
 Kronhuset är jämte Residenset stadens äldsta bevarade byggnad, stadens arsenal/tyghus som även varit Riksdagslokal år 1660, Kyrka, Museilokal och numera är scen för GWO och tillfälligt sammanträdesrum för KF. Under Kulturkalaset visas Kronhuset av  guider och ett omväxlande program, t.ex. tonsatta dikter av Göteborgsskalden Wadman ( 1777 – 1837 ), kommer att framföras på scenen strax intill ! Avslutningsvis: stadens medeltidskyrkor, Angered, Lundby, Örgryte m.fl. är naturligtvis äldre än Kronhuset och Residenset men de låg ju då på landsbygden och införlivades inte med staden förrän på 1900-talet. ( Jag som skriver detta heter Per Persson och var tidigare verksam bl.a. som museilärare i Skansen Kronans museum. Vi sysslade naturligtvis en hel del med Göteborgs äldre historia. )
 Välkomna till Kronhuset under Kulturkalaset !
Per Persson Historiker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.