Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Guidade turer av Kronhuset under Göteborgs kulturkalas

2017-08-15 av Goteborg Nonstop

kronhuset

Då Kronhuset byggdes 1640-54 avslutades genom Westfaliska freden 24. Oktober 1648 det som man då i Sverige kallade ”tyska kriget” ( till skillnad från polska, ryska och danska krigen ) men som senare har fått namnet ”trettioåriga kriget” och som av tyska forskare beräknas ha dödat ( direkt och indirekt )  7 – 8 millioner människor, de flesta civila.  Det var ett tyskt inbördeskrig där protestanterna i norr fick stöd av Sverige och Frankrike medan däremot katolikerna i söder fick stöd av Österrike och Spanien.

 För en tid sedan upptäcktes en autentisk dagbok från denna konflikt. Det är Peter, en mjölnarson från trakten av Magdeburg som beskriver sitt liv som legosoldat. Först tillhör han den kejserliga österrikiska armén men när denna blir slagen av svenska armén  ( med Gustaf II Adolf i spetsen ) 7. September 1631 nära Leipzig blir han tillfångatagen och väljer då att ansluta sig till den svenska armén. År 1634 blir han så tillfångatagen igen, denna gången av spanjorer som skickar honom till  österrikarna där han går tillbaka in i sitt ursprungliga regemente och avancerar till korpral.
 Peter överlever kriget och noterar Westfaliska freden i sin dagbok.  Han kan få stå som symbol för de många tyska soldater som tog värvning  i denna väpnade konflikt som antas ha  kostat Tyskland kanske 30 % av befolkningen. Flera tyska författare som t.ex. Friedrich Schiller ( ”Wallenstein” ) och Bertholt Brecht ( ”Mutter Courage” ) har inspirerats av trettioåriga krigets levnadsöden. Den svenska armén hade en kärna av svenska och finska soldater, den österrikiska av österrikare, ungrare och kroater men de flesta av soldaterna på båda sidor var män som Peter, en del av dem växlade sida, mer eller mindre frivilligt, efter krigets vindar.  En speciell sak med Peters dagbok är att han med stort intresse skildrar de kvarnar han passerar, kanske saknade han sitt civila liv  ?
 Eftersom Halland var danskt fram till 1645 och Bohuslän norskt till 1658 ( den danske kungen styrde också Norge ) och Danmark och Sverige ( Finland var en integrerad del av Sverige ) ofta var i krig med varandra hade Göteborg  ( vars stadsplan stakades ut år 1620 av holländska ingenjörer på uppdrag av kungen, Gustaf II Adolf )  ett utsatt läge.  År 1624 inspekterade kungen staden och bestämde bl.a. två viktiga saker: 1) staden skulle befästas så snart så möjligt eftersom det fanns hot både från danskar och spanjorer, och 2) staden skulle styras av en magistrat bestående av tolv gubbar varav fyra skulle vara infödda svenskar  ( befolkningen i Nya Lödöse = Gamlestaden flyttades till Gbg ) ,tre holländare, tre tyskar och två skottar. Man har antagit att denna fördelning av den civila makten var i proportion till stadens rikare befolkning, d.v.s. köpmännen. Dessutom fanns en militär kommendant som utsågs av kungen.
 Visionen som kungen och landets övriga makthavare ( främst rikskanslern Axel Oxenstierna ) delade när Göteborg grundades var att staden skulle bli den port i väster där Sverige möter Världen ! Redan från början attraherade staden därför immigranter av olika nationaliteter och gör så fortfarande. när man i dag går och lyssnar till folk i t.ex. Brunnsparken kan man höra språk från alla världsdelar ! Dessutom är Göteborg utan jämförelse Skandinaviens viktigaste import- och exporthamn. Personligen tycker jag därför att det är bedrövligt att inte de styrande bättre lyssnar till hamnarbetarnas rimliga krav på säker arbetsmiljö och goda villkor ! Utan hamnarbetarnas, sjömännens och varvsarbetarnas arbete i 396 år skulle Gbg inte kunnat existera !
 Kronhuset är jämte Residenset stadens äldsta bevarade byggnad, stadens arsenal/tyghus som även varit Riksdagslokal år 1660, Kyrka, Museilokal och numera är scen för GWO och tillfälligt sammanträdesrum för KF. Under Kulturkalaset visas Kronhuset av  guider och ett omväxlande program, t.ex. tonsatta dikter av Göteborgsskalden Wadman ( 1777 – 1837 ), kommer att framföras på scenen strax intill ! Avslutningsvis: stadens medeltidskyrkor, Angered, Lundby, Örgryte m.fl. är naturligtvis äldre än Kronhuset och Residenset men de låg ju då på landsbygden och införlivades inte med staden förrän på 1900-talet. ( Jag som skriver detta heter Per Persson och var tidigare verksam bl.a. som museilärare i Skansen Kronans museum. Vi sysslade naturligtvis en hel del med Göteborgs äldre historia. )
 Välkomna till Kronhuset under Kulturkalaset !
Per Persson Historiker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...