Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Historikern Per Persson om bl a skalden Wadman

2017-09-07 av Goteborg Nonstop

gamla göteborg

Göteborgsskalden Johan Anders Wadman ( 1777 – 1837 ) flyttade till Göteborg från Stockholm efter deltagande som sjukvårdsadministratör i krigsexpeditionen mot Napoleon 1813-14. Han tillhörde ordenssällskapet Göta Par Bricole och verkade som uppskattad poet i Göteborgs sociala liv där han umgicks med ämbetsmän, läkare, köpmän, officerare m.fl. – och självklart gärna med stadens vackra Damer ! En olycklig Kärlekshistoria tycks kasta en skugga över hans Liv – han gifte sig aldrig.

 Artistgruppen Wadmans  har nu tonsatt 25 av hans dikter varav 15 kommer att framföras här och var i kulturhistoriskt intressant kontext – Premiär Lördag 9/9 i Nya Elfsborgs fästning ! Alla Lördagar   i September och Oktober går sedan båten till Nya Elfsborg och Wadmans föresställning – alltid kl 17 från Göteborgs Maritima Center ! Alla är Hjärtligt Välkomna !

 Wadmans består av Steve Eriksson ( sång, gitarr, mandolin ), Tom Raspertin ( sång, gitarr, munspel, skedar ), Staffan Allhen ( bas och sång ) och Dan Helgesen ( keybords och sång ). Steve och Tom har skrivit låtarna.
  Dikterna avspeglar skaldens Liv i industrialismens explosiva samhälle – Göteborgs folkmängd beräknas ha tredubblats under Wadmans livstid. Makthavare och prostituerade, kollegor och vänner, den skarpögde observatören Wadman gör 1800-talets Göteborg levande för oss !
 Under Wadmans tid omstöptes samhället på ett genomgripande vis – det är ångmaskinens epok, industrialismen med en framväxande industriarbetarklass, kvinnor minst lika tidigt som män, pulserar i stadens blodomlopp. Den gamla överklassen – adel och köpmän – får i viss mån se ledningen av samhället glida över i de nya kapitalisternas händer, industriledarnas, börsspekulanternas, fabrikörernas…
Ståndscirkulationen blir mera omfattande, rika blir fattiga, fattiga blir rika, en kulturintresserad medelklass blir fanbärare för Liberalismens samhällsideal, särskilt omhuldade i Göteborg.

 Landsbygden förändras radikalt genom skiftesreformerna som spränger de gamla byalagen och gör Bönderna till individuella företagare. Många flyttar in till städerna, särskilt de många som ej ärvt någon mark.  År 1807 ger Kronan tillstånd att riva Göteborgs gamla stadsvallar från 1600-talet – staden behöver expandera obehindrat i geografin !
 Den gamla järnvågen i Brunnsparken stängs och en ny tillkommer på den öppna ytan strax väster om City – ungefär där Folkteatern nu finns, platsen får naturligtvis namnet Järntorget ! En ansats till Fackföreningsrörelse, än så länge i liberal anda, märks som naturlig respons på det farliga, lågavlönade och hårda arbetet i fabriker, på byggen och i hamnen.

 Nya Elfsborg är en fästning i Göteborgs hamninlopp från mitten av 1600-talet. ( Gamla Elfsborg låg i Majorna, nära Waterfront Hotel. ) Fästningen är mest känd för det framgångsrika försvaret mot dansk-norska flottans angrepp under Amiral Tordenskiold sommaren 1719 då Stora Nordiska Kriget gick in i sin slutfas. Den svenske befälhavaren hette Johan Abraham Lillie af Aspenäs och var överstelöjtnant i Kungliga Elfsborgs regemente. En tredjedel av garnisonen stupade. Samtidigt anföll ryssarna under befäl av Amiral Apraxin Stockholm enligt en plan som tsar Peter och dansk-norske kungen Fredrik IV kommit överens om vid ett möte i Köpenhamn.

 Karl Marx har skrivit en intressant essay om Stora Nordiska Kriget ( 1700 – 21 ) som ingår i hans skriftserie ” 1700-talets hemliga diplomati ” ( finns i Göteborgs Stadsbibliotek ). Originalspråket är engelska eftersom Marx då var verksam i London. I enlighet med sina historiska principer analyserar Marx de ekonomiska och sociala faktorer som driver politiken, som i sin tur styr det militära händelseförloppet. Av Sveriges befolkning ( inklusive Finlands ) beräknas 200.000 människor ha mist Livet, cirka 10 % av kungarikets befolkning. Uppskattningsvis 1 million motståndare, alltså ryssar, tyskar, danskar, norrmän och andra, tros ha mist Livet som en konsekvens av kriget.
 När Freden slöts 1721 övergick Tallin och Riga från Sverige till Ryssland. Sverige fick också avstå Stettin till Preussen. Ryssland och Preussen var nu de nya stormakterna vid Östersjön. / Per Persson.   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...