Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Persson om poeten Henning Enedahl

2017-09-21 av Goteborg Nonstop

stjärna i jerusalem

Henning Enedahl, död 1993, blev 40 år gammal. Han var född i Österbotten och tillhörde den svenska minoriteten i Finland. Som barn kom han till Skövde och därifrån till Göteborg. Jag citerar  eftertexten till diktsamlingen ”Kung av Blodet” ( utgiven 1996 ), titeln anspelar på en dikt, ”Paket till Sara Sommerdag”, där han kallar sig Henning Penning, Prins av Blodet.:

”Han var en uppskattad profil i Göteborgs poetiska avantgarde och läste bland mycket annat Hennings way, Vilse vandrare i Haga, Bob Dylans besked och Kaos är här ! Denna diktsamlingen är sammanställd efter Hennings död. Dikterna och prosatexterna återfanns i författarens hem efter hans frånfälle och utgör en mycket läsvärd hälsning, ett farväl till alla. / Vännerna.”

Henning tog sitt liv. Undertecknad kände honom tillräckligt väl för att veta att han egentligen ville leva ! En djup depression innebar att han inte orkade fortsätta längre. När Henning kände en varm och förstående publik växte han till en mänsklig urkraft på scenen ! Henning Enedahl var och är en sann diktare !

Minnesprogram ”Stjärna i Jerusalem” i Fvc Oscar, Viktoriaskolan, Linnégatan, Söndag 24/9 kl 17. Se affischen ! Avslutningsvis citerar jag ur diktsamlingens inledning:

” Henning Enedahls dikter är spår efter en man som kämpade för att överleva i en värld där han aldrig fick känna sig riktigt hemma. Med det oförstörda barnets iver och längtan efter bekräftelse var Henning en brinnande människa som levde för poesin. Han drevs av en himlastormande längtan att förändra världen, samtidigt som han mot slutet av sitt liv alltmer längtade efter en stillsam och enkel tillvaro.” ( förlagskommittén )                                                              
                                                                                                                                                                                                                                                                                                               / Per Persson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Kalender

  • Göteborgs Konstmuseum

    11:00

    Edvard Munch: Porträtt // 14 januari - 1 april

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...

Uppdaterad 2016-06-06

Jag lärde känna en ny person häromveckan. D. D och jag, vi spelade på samma 60-årsfest för en gemensam vän inne i stan. Han var trubadur, jag var DJ. Kom fram till att vi var ganska lika; brann för 60- och 70-talsmusiken, var lika ointresserade av Star Wars och pratade…

Läs s blogg...

Uppdaterad 2017-02-01

År 2016 genomförde Finansinspektionen  en statistisk undersökning gällande privatpersoners lånesituation över hela Sverige. Detta låg sedan till grund för stresstester som visar hur ekonomin skulle påverkas vid exempelvis större arbetslöshet i landet.  Det är tydligt att Göteborg och Stockholm skiljer sig mot andra delar av landet på ett flertal punkter. …

Läs s blogg...

Chawki

Uppdaterad 2017-12-14

Tack vare FALK DATA på Nordhemsgatan 64 är GBG NONSTOP äntligen av med den ettriga POP-UPPEN. Jag har känt mig stressad av många saker – som sjukdomar, myndigheter och kärlekstrassel. Men aldrig tidigare av en pop-up. Det var en helt ny erfarenhet som jag stod som ett frågetecken inför. Paralyserad….

Läs Chawkis blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2016-06-12

Under många år har jag funderat över om göteborgare har mer tur på spel än andra svenskar, eftersom jag tycker att jag ofta ser i nyheterna att människor från just Göteborg vunnit storvinster. Som göteborgare är jag såklart benägen att svara ja, nämligen att vi göteborgare har mer tur på…

Läs Wheelers blogg...