Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Män som älskar kvinnor kan aldrig känna ett hot från en duktig kvinna” Intervju med författaren Björn Ranelid

2017-10-02 av Chawki

IMG_20170928_160335 (2)

Jag träffar författaren Björn Ranelid på Bokmässan. Efter ett par missförstånd och en viss förvirring slår vi oss ned i ett sorlande Speakers Lounge.
Ranelid är här för att viga ett antal par inne på Mässan under helgen. Han blev legitimerad vigselförrättare den 6 juni i år.
Han är ju en änglalik uppenbarelse och snackar massor om kärlek på ett njutbart sätt så det är väl som handen i handsken.

Som inledande fråga, jag läste din bok igår Överbefälhavarens hemlighet. Det förekommer en kvinna där med Downs syndrom. Med anledning av detta undrar jag om du har någon anhörig med nån form av sk. funktionsnedsättning?


– Jag har ett barnbarn som har Silver Russel syndrom.

Som min son.

– Har han också Silver Russel? Om jag blir alldelses tyst nu så beror det på att… det gick rakt in i hjärtat.

( Att Ranelid och undertecknad här båda blir paffa beror på att Silver Russel är mkt ovanligt, ca 50 personer i Sverige har fått den diagnosen. Reds anm.)

Ranelid fortsätter:

– Så hon har fått tillväxthormon från två och ett halvt års ålder, men det har inte verkat ännu, så nu firar vi hennes student hemma hos mig och Margareta i vårt sommarhus med min äldste son . Hon är underbar, älskansvärd, och det intressanta och roliga är att hennes fästman är en och 94 lång och ishockeyspelare, hon är en och 46/47.
När hon hade platåskor blev hon lite längre.
Vi har sagt från början jag och alla berörda runtomkring att det är bara kärleken som gäller. Och intellektuellt finns det inget som är en belastning för henne, tvärtom är hon väldigt begåvad inom estetik och konst och hon vill designa. Så att den funktionella anatomiska fysiologiska verkan det har på henne är egentligen bara längden.
Sen var det lite bekymmer med leder och så när hon var liten men det har rättat till sig.

Har du nån favoritplats i Göteborg?

– Jag har många favoritplatser. Jag har bott ett och ett halvt år i Göteborg. Jag älskar…Trägårn, jag älskar Kungsportsavenyn, jag tycker mycket om Heden.
Jag är väldigt förtjust i de platser i Göteborg som vetter mot vattnet och hamnen. De är som i Malmö och Landskrona genuina.
Eriksberg, Götaverken, stora varv. Arbetarklassen har haft en väldigt stark ställning i Göteborg Fackföreningsrörelsen.
Det fanns en oerhörd självmedvetenhet inom arbetarklassen, också en polarisering mellan, ska vi säga, överklass och de som arbetade i första hand inom varvsnäringen.
Men det har också skapat en slags slagfärdighet. och humor hos arbetarklassen, deras språk, deras sätt att förhålla sig till överklassen.
Så bourgeoisien i Göteborg med Hjörnefamiljen och Broström m fl. var inte bara nåt slags rött skynke för arbetarklassen och kommunisterna m fl.
De var också nån slags språngbräda –
Att skaffa sig kunskap om vad livet är, vad självaktning är, vad självständighet är.
Så jag har mycket gott att säga om Göteborg och detta är min 30:nde Bokmässa.

Vad gjorde du i Gbg?

– Jag gick på Lärarhögskolan Övre Husarg 34, flyttade sedan ut i Mölndal där jag inte trivdes utan jag ville vara i gamla Haga området där vi hade en del undervisning och på Övre Husargatan. Så fick jag in kunskap om Wieselgrensplatsen där jag bodde bland annat. Jag bodde på Södra vägen, jag bodde i Örgyte, bodde i Ostkupan men dock bara två månader för jag var gift då också så jag trivdes inte att bo i studentlägenhet. Jag hade sex adresser i gbg

-Det var när jag var 23-24 år. 1973-74.
-Vi hade speciella förmåner, vi som gick på Lärarhögskolan för att kunna gå på teater. Jag såg bland annat Gustav den III med Sven Wollter i huvudrollen när någon sorlade i publiken och han avbröt sig själv mitt under föreställningen och apostroferade den som avbröt honom.
Jag fick se Hjulström och Kent Andersson. Sen har du ju Roland Jansson och alla de där inom arbetarteatern. Så där finns en väldig självmedvetenhet inom den världen. Jan Eliasson och dåvarande miljöministern Kjell, vad hette han nu i efternamn, alla de kom från ungefär samma område. Där var Thommy Berggren, vars pappa var ordförande i hamnarbetarförbundet. Det var självmedvetna arbetare.

Jag uppfattar ditt språk i Överbefälhavarens hemlighet- väldigt sakligt, ett stråk av filosofi , ömsint snarare än romantiskt.
Det sakliga och filosofiska , är det något du har burit med dig eller något du har odlat senare?

– jag har aldrig odlat fram någonting. Min utgångspunkt och min genetik och mitt språk mitt tänkande mitt sätt att förhålla mig till medmänniskor har jag fått genom kärleken från mina föräldrar och en medvetenhet om att vi alla är unika i den betydelsen att vi finns bara i ett enda exemplar.
Vi slarvar enligt genetiker och biologer och tror att enäggstvillingar har en identisk genuppsättning.
Det är en lögn. Enäggstvillingar har redan i begynnelsen, mutationerna har gällt redan i konstruerings-ögonblicket.
Det finns inte två varelser på jorden som har samma antal hår på hjässan eller samma färg på sina naglar.
Varje människa finns bara i ett enda exemplar och ingen har bestämt var hon ska födas, när hon ska födas, vem som ska vara hennes mamma eller pappa.
Det är 390 axiom som ingen nobelpristagare i fysik eller kemi eller medicin kan rubba. Detta är utgångspunkten.

– Du kan aldrig göra dig förtjänt av att födas i priviligierade Sverige, du kan inte dö av svält i Sverige så länge du inte är anorektiker.
Allt det där är jag väldigt klar över och detta är då själva utgångspunkten, som jag sa, genetiken i mitt språk med kärleken, altruismen, omsorgen.

– Jag är väldigt glad att du använder ordet ömsint istället för romantisk . Det ömsintheten ska man skilja från den romatiska synen.
Inget fel i att vara romantiker, nänä. Men just att du är ömsint om din medmänniska.
Det innebär att du är ömsint om den minsta, den armaste. Jag är inte mer värd än en tiggare i en bropelares skugga i Calcutta eller Bombay, och askan efter världens mest arma, fattiga människa väger inte mindre än askan efter Bill Gates.
Detta är en kunskap jag har erövrat och de kunskaperna använder jag sedan implicit och explicit när jag skriver och detta är en slags hållning som har med humanism att göra som jag sedan försöker skapa ett litterärt språk av som är poetiskt som jag är ensam om i hela världen
Nu tror du att jag skryter men det är bara jag i hela världen som skriver på Ranelidska.

Du ska ju viga folk nu

– Ja, 14 par

Har du något speciellt att råda de paren?

– Ja, det har jag. Jag kommer först hålla mig till det formella, det måste jag göra,
sedan kommer jag ge dem, vart ett par, en egen betraktelse.
Jag har tjugo minuter på mig på varje par och då kommer jag tala om vikten av tålamod fördragsamhet och tolerans.
Jag har varit gift tidigare men jag har varit gift med Margareta i 41 år,
så tålamod fördragsamhet och tolerans är de råd jag ger dem
och att de inte vid första tillfället direkt när de börjar bråka om nånting,
om pengar eller städning eller nåt sådant,
ger upp och börjar prata om skilsmässa eller att de ska lämna varandra.
Utan att de får långsamt men säkert erövra nån form av jämvikt och balans i äktenskapet eller samvaron.

– Många bad mig att viga dem för nåra år sedan men då hade jag inte rätten till det . Men nu har jag rätt att viga hela Sverige.
Jag har tackat nej till 38 par och jag har sagt ja till 4 par 2018 och 5 par 2019 .
Jag har fått ett erbjudande om att viga ett par på Mallorca . Margareta och jag kan bo gratis där en vecka, men jag kommer tacka nej.
Jag är just nu Sveriges mest eftertraktade vigselförrättare.

Vad har du för förebilder inom konst och litteratur?

– Inom språket är det Kerstin Ekman, Thomas Tranströmer, Astrid Lindgren. De stora.
Inom bildkonsten tycker jag det är väldigt spännande med Frida Kahlo, Picasso, alla de djärva konstnärerna som har tagit språng. Munch.
Och framförallt de konstnärer som har gått sina egna vägar. Som inte har efterapat och efterliknat utan har varit djärva och varit tålmodiga, arbetat under svåra förhållanden. Det är den typen av människor som ger mig kraft och mod.
Sen frågar jag väldigt mycket, jag är intresserad av vad andra människor gör.

– Frida Kahlo var ju gift med en man som inte var så snäll mot henne. Hon låg i gipsvagga efter en allvarlig olycka. En gudabenådad konstnärinna.
Men många av de här konstnärinnorna har överlevt sina män. Du har ju Sigrid Hjertén som var gift med Isaac Grunewald och Sigrid har ju segrat i det långa loppet.
Albert Engström sa att hennes konst var sinnessjuk. Men hon har segrat.
Du har hela Skagen-falangen. De konstnärinnorna var nästan bättre än sina män. Och du har Eva Bonnier, inte min förläggare, utan den andra Eva Bonnier, duktig porträttkonstnär.
Kvinnorna fick alltid stå tillbaka, men eftermälet och eftervärlden har gett dem upprättelse, rättmätiga placeringar i konsthistorien och det glädjer mig.

– Män som älskar kvinnor kan aldrig känna ett hot från en duktig kvinna.
Jag är den enda i världen som har skrivit en roman som heter ”Kvinnan är det första könet”.
Kvinnan kan aldrig vara andra könet och det fick jag genom pappa. Han hade ett väldigt kärleksfullt förhållande till barnen och tog hand om barnen när mamma arbetade. Både Margareta och jag har vuxit upp i hem där männen var väldigt radikala.
Jag har aldrig förstått män som förtrycker kvinnor. I det fallet är jag obarmhärtig.
Ingen man får bestämma över en kvinnas sexualitet, inga kvinnor ska stympas. Alla våldtäkter utförs av sinnessjuka män, nu är jag väldigt tuff.
Ingen man kan våldta en kvinna i glädje och lust eller erotik. En man som utför en sån handling kan inte vara frisk.
Barn ska aldrig utsättas för sexualitet, inga barn ska utsättas för aga. I de fallen är jag kategorisk.

Foto: Chawki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.