Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Gästskribent Linus Melman: Anne-Lie Kronohage använder hampaolja för sin endometrios och smärta

2017-12-10 av Goteborg Nonstop


Flera gånger om året åkte Anne-Lie Kronohage in på sjukhus till följd av svåra smärtor orsakade av endometrios. Till slut fick hon nog och tog saken i egna händer.

Anne-Lie sitter på en parkbänk i den idylliska Slottsparken i Malmö. Solen tittar fram och små skurar av regn faller ner, typiskt höst-väder med andra ord.

 –När jag var 13 år fick jag menstruation för första gången. Det var då det började, berättar Anne-Lie Kronohage. Livet skulle länge kantas av smärtor, frånvaro från skolan och samhället. Det var först många år senare som hon blev diagnosticerad med endometrios. Endometrios är ett sjukdomstillstånd som drabbar ca 10% av alla personer med livmoder. De vanligaste symtomen är extrema menstruationssmärtor och andra typer av smärtor kopplade till underlivet. Anne-Lie tillhör en av de som har så pass extrema smärtor att hon flera gånger om året har behövt läggas in på sjukhus.
– Jag mådde så dåligt och kände mig deppig. Inte blev det bättre av alla opioid-preparat de skrev ut, man tappar sig själv och hela sin personlighet, berättar Anne-Lie om sitt dåvarande liv.

Åkte in på Sjukhus

Året 2014 fick Anne-Lie åka in på sjukhus åter igen, för att sedan lämna sjukhuset med dubbla morfinplåster utan någon annan åtgärd.
Då bestämde hon sig för att hitta en alternativ väg.

 – Jag har testat allt: Citadon, Tramadol, morfinplåster, ketogansprutor var 3:e timme. Till slut fungerar inte det heller. Anne- Lie berättar även om hur hon använt Enanton & Synarela som är syntetiska hormonpreparat som agerar likt en kemisk kastrering, för att försöka hantera symtomen vid endometrios.
– Man blir så kass, jag tappade allt mitt hår, berättar Annie-Lie. Hon började googla och fann att man i USA använder hampaolja för kvinnor med Endometrios, vilket ledde till att hon beställde och börjande använda det. Till en början blev hennes smärtor inte bättre, men hon märkte att kroppen påverkades. Hon beskriver känslan av att kroppen gick ett maraton varje dag, utan att hon egentligen rörde på sig. Efter tre månader försvann även hennes vårtor på händerna,
som orsakats av virus.
Hon poängterar även hur kosten varit ett viktigt verktyg för att förbättra sin livskvalité.

 – Jag har blivit min egna specialist, och äter en antiinflammatorisk kost.

Efter ett år

–Nej det kan inte vara sant, jag har inte ont i kroppen när jag vaknar eller på kvällen, berättar Anne-Lie med en intensiv röst. I dag lever hon ett mer eller mindre smärtfritt liv. Ibland händer det att hennes symptom förvärras, då ökar hon sin dos hampaolja.
Idag har hon ett liv fyllt av energi. Där hon kan dansa, köra motorcykel och motionera. Hon har haft alla hjälpmedel som kan tänkas – kryckor, rullator och rullstol. Tidigare så var hon även beroende av hemtjänst.

Andra märker skillnad

– Oh ja, alla har lagt märke till det. Folk blir jätteintresserade och frågar, samtidigt som en del är restriktiva och rädda. En vanlig fråga Anne-Lie får är huruvida hon blir trött. Men för henne är det tvärtom eftersom hon nu inte längre går runt med konstanta smärtor så finns det mer energi till annat.

Några slutgiltiga ord

– Det finns människor som går med smärtor dagligen och kämpar.Det behöver inte vara så. När jag tog tag i min egna situation och kom ifrån sjukvården blev jag frisk. Då gick jag mot friskhet med livskvalité i mitt liv.

Hon valde att dela med sin berättelse för att vara en röst för alla de kvinnor som drabbats av endometrios.

 – Hampaolja har hjälpt mig och det kan hjälpa andra!

Text: Linus Melman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.