Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

MYSTERIET MED DE SLAPPA DUBBEL-LIVEARNA

2018-01-24 av Stefan Falck

1

– Skivförsäljningen går trögt, Zippy the Star, vi måste komma på nåt snart.
De satt inne på skivbolagets kontor och diskuterade:
Freakpopartisten Zippy the Star och bossen för skivbolaget.
– Jag vet hur vi ska göra, mös Zippy, med sin milkshake redo. Vi släpper en slapp dubbel-live –
Överattraktiva, kommersiella versioner av de gedigna studio-låtarna. Alla framgångsrika artister har nått sin omnipotens med sin slappa dubbel-live. Doors, Simple Minds, Susie & the Banshees, bara för att nämna några. Folk vill höra det som låter som hitlåteversioner av studiomaterialet.
Det är så jag ska lyckas nå min stjärnstatus, kved Zippy och sög ihärdigt på den nästan avslutade milkshaken.

2

Zippy the Star var född till stjärna. Han brukade citera Lennon och säga:
– They didn´t want me, they wanted a star.
Under sina tonår gick han igenom en fas med sociala fobier som lyckligtvis försvann.
Efter att ha hoppat av gymnasiet startade han ett band med barndomsvännen Rolf Zonko,
Som var till hälften italienare. De hade växt upp i deen så kallade idyllen Askim där ganska mycket skit puttrade under ytan.
Zippy och Zonko hankade sig fram på ströjobb. La den mesta tiden att skriva låtar, va med sina flickvänner och repa materialet ute i Getebergsäng. Zippys flickvän betydde enormt mycket för honom. Hon såg lite samisk ut. Hon härstammade egentligen från den svenska Knap-adeln.
– Adeln är mycket mer frigjord sexuellt, brukade Zippy säga.
Inte för att de gav sig in på destruktiva lekar, utan det var för det mesta 69:er de hade.
Jesus hade mött Jesus som man säger efter dåliga nerver och sjukhusvistelse.
Han var kristen vilket inte Zonko var. De respekterade varandras infallsvinkel.
Zippy brukade säga att han hade svårt för kyrkligt folk och föredrog ärliga , världsliga människor,
Gärna med rockroll-anknytning.
De skulle ha en spelning på saligen avsomnade Underground på Kunggatan och repade låtarna.
DE hade släppt en platta och gjort flera spelningar på Underground. Plattan som var på svenska
hette ” Slappa dig igenom grundskolan, bli sen rock-star och slicka fitta i hundra år”
En något provokativ titel, tyckte bolaget. Men okej, det är spännande med nya grepp.
– Vi ger väl ut den då hade skivbolaget sagt, till den överlycklige Zippy.
Men som sagt försäljningen gick trögt. Men Zippy kom på idén som han dessutom trodde var rockbranschens lukrativa hemlighet – att släppa en dubbel-live – med oerhört attraktiva versioner av mer torftigt ljudande studiomaterial. Sen är ju live- situationen den mest autentiska för en artist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2018-02-17

Igår hojade jag ner mot stan och stötte på en välbekant stockholmare på andra sidan gatan. Den eleganta piprökande saxofonisten och gitarristen Granis. Magnus Granlund. När vi ser varann så brukar vi skratta högt en lång stund innan vi skiljs åt. Det är nåt med Granis som alltid får mig…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-02-18

Det var länge sen han försvann. Eller; jag bad honom gå. Det här är sista gången sa jag. Ut, ditt fanstyg. Efteråt låg jag på soffan ett tag. Ett bra tag. Några månader. Sedan träffade jag Herr Hare. Han talade mycket och ihärdigt om ditten och datten. Jag lyssnade och…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2018-02-18

Peter Hammill värmde upp slipsstrypmentaliteten tills mästerverken flödade ur honom likt sur gasol och daggmaskar Stallone och Schwarzenegger Jävligt tröttsamma män Phil Collins är en mesig fjant Det kommer jag alltid tycka Billy Idol är för spännig Michael Jackson var plast Madonna är ett luder The worst music from the…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-02-01

Det var rätt skönt att leva för Leffe Braxbum. Han fick in pengar på ett stadigt jobb som städare. Lyckan var fullkomlig när Freddie Wadling hade släppt singeln Frozen Ones, på det lilla bolaget Uranium. Då steg han stolt in i skivaffären Bengans med pengar på fickan och köpte nämnda…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2018-02-17

Primadonnan med vänner tycker att unga skådisar och medelålders skall artikulera bättre så man hör va de säger i TV-serierna Det borde alla regissörer fatta eller? Det kunde de i Jönssonligan och hos Ingmar Bergman. Sverige har inte råd med vinter-OS i Sthlm. Som ej har snö. Sommar är OK….

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2017-11-23

Nu ska jag börja skriva i Göteborg Nonstop, det kommer förmodligen handla om lite av varje som jag inte har en aning om just nu, reflektioner, hugskott av olika slag. Det kan handla om musik eller något annat som jag bryr mej om. Det ena får ge det andra så…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2017-08-17

  När Jesus kommer tillbaka ska vi alla dö, det har han lovat, det står i min mormors bibel. Jag har alltid undrat hur? när jag var yngre tänkte jag alltid att det var genom atombomber och kärnkraftsolyckor, med tanken följde djup ångest, jobbiga drömmar på natten och mycket  engagemang…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2016-06-12

Under många år har jag funderat över om göteborgare har mer tur på spel än andra svenskar, eftersom jag tycker att jag ofta ser i nyheterna att människor från just Göteborg vunnit storvinster. Som göteborgare är jag såklart benägen att svara ja, nämligen att vi göteborgare har mer tur på…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...