Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Filmfestivalen Dag 5

2018-01-31 av Chawki

PHANTOM THREAD av Paul Thomas Andersson.
Handlar om en engelsk designer -Woodcock- på 50-talet med ett modehus där societeten köper sina långa broderade och pärlade stassar,
en typisk känslig konstnär som alltid får sin pedantiska vilja igenom.
Han faller för en charmig servitris.
Det är en väldigt träffsäker nyanserad och jättefin kärlekshistoria.
Daniel Day Lewis och den unga damen som spelar Alma är båda helt perfekta i sina roller.
Den går snart upp på biograferna.

INNAN VINTERN KOMMER. Naturfilmaren Stefan Jarl har gett sig i kast med den nya trenden att göra film om Sverige i krig. En beklaglig trend, svenskar verkar inte ha erfarenhet nog av krig att kunna tolka det på ett annat sätt än rent löjeväckande. Men tre gånger i filmen gnistrar det till. Det är när Jarl verkar glömma bort vad filmen handlar om och istället fånga naturen, en rovfågel som hackar i sig en död tupp, jorden i genomskärning, och en oerhört snygg havsbild.
Jag tror på renässanskonstnären men denna gång får jag slå till med
– Skomakare, bliv vid din läst

Dokumentärfilmen MRS FANG av Wang Bing är en tålamodprövning med
evighetslånga närbilder på en döende Mrs Fang.
Enligt kineserna är tålamod den största dygden och man kan öva på denna rullen.
Det är Mrs Fang som ligger i en säng, ordlös, tittar med sina söta bruna ögon. Hennes familj är i rummet hela tiden, röker, snackar, kollar på TV. I en av evighetsscenerna får man se tre män ute på promenad i mörkret.
Jag bestämde mig för att sova en stund, sen när jag vaknade kunde jag vila i bilderna på Mrs Fang utan att bli rastlös. En meditationsakt med Mrs Fang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...