Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Filmfestivalen Dag 5

2018-01-31 av Chawki

PHANTOM THREAD av Paul Thomas Andersson.
Handlar om en engelsk designer -Woodcock- på 50-talet med ett modehus där societeten köper sina långa broderade och pärlade stassar,
en typisk känslig konstnär som alltid får sin pedantiska vilja igenom.
Han faller för en charmig servitris.
Det är en väldigt träffsäker nyanserad och jättefin kärlekshistoria.
Daniel Day Lewis och den unga damen som spelar Alma är båda helt perfekta i sina roller.
Den går snart upp på biograferna.

INNAN VINTERN KOMMER. Naturfilmaren Stefan Jarl har gett sig i kast med den nya trenden att göra film om Sverige i krig. En beklaglig trend, svenskar verkar inte ha erfarenhet nog av krig att kunna tolka det på ett annat sätt än rent löjeväckande. Men tre gånger i filmen gnistrar det till. Det är när Jarl verkar glömma bort vad filmen handlar om och istället fånga naturen, en rovfågel som hackar i sig en död tupp, jorden i genomskärning, och en oerhört snygg havsbild.
Jag tror på renässanskonstnären men denna gång får jag slå till med
– Skomakare, bliv vid din läst

Dokumentärfilmen MRS FANG av Wang Bing är en tålamodprövning med
evighetslånga närbilder på en döende Mrs Fang.
Enligt kineserna är tålamod den största dygden och man kan öva på denna rullen.
Det är Mrs Fang som ligger i en säng, ordlös, tittar med sina söta bruna ögon. Hennes familj är i rummet hela tiden, röker, snackar, kollar på TV. I en av evighetsscenerna får man se tre män ute på promenad i mörkret.
Jag bestämde mig för att sova en stund, sen när jag vaknade kunde jag vila i bilderna på Mrs Fang utan att bli rastlös. En meditationsakt med Mrs Fang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...