Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

INSYRIATED – Filmrecension

2018-02-13 av Chawki

Director: Philippe Leeuw
Cast: Hiam Abbass, Diamand Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas
Premiär på Capitol den 16 feb.

En film om en familj och nåra av deras grannar som lever mitt i kriget i Damaskus. Bomberna faller dygnet om.
Familjen samlas i köket vid uppenbar fara, sjunger för att hålla modet uppe.

Jag har varit i Syrien nåra gånger eftersom min vackra far kommer därifrån.
Min far – Göteborgs Humphrey Bogart.
Jag kan tyvärr inte känna igen mentaliteten och sättet att leva och uttrycka sig i filmen från mina besök i Syrien.
Man har skapat en väldigt västerländsk arabisk familj där tjejerna går omkring i linne och trosor i farfars och den vuxne grannkillens närvaro och ungdomarna hånglar inne på flickrummet. Jag har naturligtvis inga moraliska invändningar men trovärdigheten sjunker. Regissören hoppas väl på att tittaren ska känna större empati om man gör huvudrollshavarna mindre traditionellt syriska eller muslimska.
För det är väl bara blödiga västerlänningar som är riktiga människor av kött och blod som kan lida på riktigt?
Som en svensk familj som äter tio kilo fläsk om dan och har en TV i varje rum, en halv mille på kontot, två bilar och undviker konflikter. Äkta människor med äkta känslor. Att en västerlänning är mer värd än en kines, afrikan eller en arab är ingen hemlighet.
Vad händer den dag då Kina eller Indien blir det nya världsherraväldet, vem ska känna med oss västerlänningar?

Bäst i filmen är den lille pojken. Han är trovärdigast på alla sätt och vis.
Annars är de mer som en fransk övremedelklass familj.
Och ledsen att säga det men kriget i Syrien och konsekvenserna är långt värre än hur det skildras i denna rulle.

Jag föreslår att den som är uppriktigt nyfiken att kolla på en film om att leva i krigets Syrien kollar en av de dokumentärer som finns istället.

Pappa hälsar att det är falskt alltihopa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...