Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

INSYRIATED – Filmrecension

2018-02-13 av Chawki

Director: Philippe Leeuw
Cast: Hiam Abbass, Diamand Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas
Premiär på Capitol den 16 feb.

En film om en familj och nåra av deras grannar som lever mitt i kriget i Damaskus. Bomberna faller dygnet om.
Familjen samlas i köket vid uppenbar fara, sjunger för att hålla modet uppe.

Jag har varit i Syrien nåra gånger eftersom min vackra far kommer därifrån.
Min far – Göteborgs Humphrey Bogart.
Jag kan tyvärr inte känna igen mentaliteten och sättet att leva och uttrycka sig i filmen från mina besök i Syrien.
Man har skapat en väldigt västerländsk arabisk familj där tjejerna går omkring i linne och trosor i farfars och den vuxne grannkillens närvaro och ungdomarna hånglar inne på flickrummet. Jag har naturligtvis inga moraliska invändningar men trovärdigheten sjunker. Regissören hoppas väl på att tittaren ska känna större empati om man gör huvudrollshavarna mindre traditionellt syriska eller muslimska.
För det är väl bara blödiga västerlänningar som är riktiga människor av kött och blod som kan lida på riktigt?
Som en svensk familj som äter tio kilo fläsk om dan och har en TV i varje rum, en halv mille på kontot, två bilar och undviker konflikter. Äkta människor med äkta känslor. Att en västerlänning är mer värd än en kines, afrikan eller en arab är ingen hemlighet.
Vad händer den dag då Kina eller Indien blir det nya världsherraväldet, vem ska känna med oss västerlänningar?

Bäst i filmen är den lille pojken. Han är trovärdigast på alla sätt och vis.
Annars är de mer som en fransk övremedelklass familj.
Och ledsen att säga det men kriget i Syrien och konsekvenserna är långt värre än hur det skildras i denna rulle.

Jag föreslår att den som är uppriktigt nyfiken att kolla på en film om att leva i krigets Syrien kollar en av de dokumentärer som finns istället.

Pappa hälsar att det är falskt alltihopa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...