Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

INSYRIATED – Filmrecension

2018-02-13 av Chawki

Director: Philippe Leeuw
Cast: Hiam Abbass, Diamand Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas
Premiär på Capitol den 16 feb.

En film om en familj och nåra av deras grannar som lever mitt i kriget i Damaskus. Bomberna faller dygnet om.
Familjen samlas i köket vid uppenbar fara, sjunger för att hålla modet uppe.

Jag har varit i Syrien nåra gånger eftersom min vackra far kommer därifrån.
Min far – Göteborgs Humphrey Bogart.
Jag kan tyvärr inte känna igen mentaliteten och sättet att leva och uttrycka sig i filmen från mina besök i Syrien.
Man har skapat en väldigt västerländsk arabisk familj där tjejerna går omkring i linne och trosor i farfars och den vuxne grannkillens närvaro och ungdomarna hånglar inne på flickrummet. Jag har naturligtvis inga moraliska invändningar men trovärdigheten sjunker. Regissören hoppas väl på att tittaren ska känna större empati om man gör huvudrollshavarna mindre traditionellt syriska eller muslimska.
För det är väl bara blödiga västerlänningar som är riktiga människor av kött och blod som kan lida på riktigt?
Som en svensk familj som äter tio kilo fläsk om dan och har en TV i varje rum, en halv mille på kontot, två bilar och undviker konflikter. Äkta människor med äkta känslor. Att en västerlänning är mer värd än en kines, afrikan eller en arab är ingen hemlighet.
Vad händer den dag då Kina eller Indien blir det nya världsherraväldet, vem ska känna med oss västerlänningar?

Bäst i filmen är den lille pojken. Han är trovärdigast på alla sätt och vis.
Annars är de mer som en fransk övremedelklass familj.
Och ledsen att säga det men kriget i Syrien och konsekvenserna är långt värre än hur det skildras i denna rulle.

Jag föreslår att den som är uppriktigt nyfiken att kolla på en film om att leva i krigets Syrien kollar en av de dokumentärer som finns istället.

Pappa hälsar att det är falskt alltihopa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-22

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...