Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

GRACE JONES: Bloodlight and Bami. Premiär fredag 30 mars

2018-03-27 av Chawki

Regissör: Sophie Fiennes
Utgivningsår: 2017
Medverkande: Grace Jones, Jean-Paul Goude, Sly & Robbie

Premiär fredag 30 mars på BIO CAPITOL.

Jag var knockad av en seg jäkla flunsa som tog på psyket,
men nu är jag knockad av GRACE JONES istället.
Har alltid känt sympati för den snygga disco-gudinnan men efter denna rullen älskar jag henne.
Har nåra plattor hemma och har lyssnat lite
men jag tycker att jag känner hennes fulla kraft och talang först genom denna filmen.
Också hennes musik och texter kommer fram på ett för mig nytt sätt.
Hennes texter är flippade, poetiska och intelligenta på ett vis jag inte alls fattat tidigare som tex
”TÄNK ER UTSIKTEN FRÅN KÄLLARENS GOLV”
Dokumentären om Jones blandar scener av hennes stage-performance,
dagar i Paris under pågående inspelning och en semester hos familjen och mamma i Jamaica.
Allt mixas ihop på ett suggestivt sätt och man får komma Grace Jones väldigt nära.
Hon lyfter tyngder, röker, äter champangefrukost och visar sig naken, alltihop på ett naturligt, oförställt sätt.
Jag hoppas att raden av intetsägande binnikemaskar som slussas ut av media ser den här filmen och lär sig något.

I Paris hamnar vi på en TV-inspelning. Jones ska sjunga den reumatiska Edith Piafs La Vie En Rose
iklädd en hatt med brättet vilande på nästippen.
Utan Jones vetande har de gjort en vampig koreografi med ett tjog danserskor klädda i rosa spetsunderkläder och strumpeband.
Efter tagningen skäller Jones ut producenten och säger att han får henne att framstå som en lesbisk hallick med bordell.
Har ni inga manliga dansare, frågar hon, och kräver att få göra om tagningen utan danserskor.
En annan lysande scen är när hennes mamma sjunger med en otrolig, excentrisk röst
under en gudstjänst på Jamaicanska vischan, iklädd en superhäftig hatt som hon fått av sin dotter.
Jones står rörd och tittar på.
Man förstår var Jones har fått en stor del av sin kompromisslöshet ifrån.

Jones känsla och kärlek för häftiga huvudbonader är en röd tråd i filmen.
På scenen är hon glamorös och sexuell på sina egna premisser.
Använder scenografi, kostymer, ljus och musik med stil och finess. Och mod.
Hon eldar upp sin publik och mig, proffsigt och bestämt, med ufo-kask och starka saxande ben.

Jones berättar att hon alltid varnar sina älskare, män och pojkvänner innan hon slår dem.
– Jag skulle aldrig göra det utan att varna innan.
Hon säger också om livets hårda skola
– jag fick bli slagen för att veta hur jag skulle slå dig.
– Ibland måste man va en högt flygande bitch.

Det är nära på oförlåtligt att inte gå och se den här filmen.
Om Grace Jones mot all förmodan ändå öppnar en lesbisk bordell så ställer jag upp.

Comments are closed.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...