Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Poeten Nina Ahlzén , djupt saknad

2018-04-10 av Chawki

Antipoeten, som hon kallade sig – NINA AHLZÉN – har lämnat jordelivet.
Det är svårt att ta in och oerhört ledsamt att behöva meddela våra läsare.

Vi var på pressvisning tillsammans häromveckan och såg filmen om GRACE JONES på Capitol
vi var båda berörda.
– Jag är kär, sa Nina, hon är den vackraste kvinna jag har sett.

Nina skrev sedan i höstas för Göteborg Nonstop – poesi, film och konsertrecensioner
på sitt ocensurerade, sårbara, modiga sätt och med sin otroliga språkkänsla.
Från första stund möttes vi i snack om den svartaste sorgen och djupaste längtan med rakhet och skratt.
Hon var som en syster den korta tid jag hade gåvan att känna henne.

Jag låg och tänkte på henne intensivt härom natten och fick till mig orden
DEN SOM SÖKER SKA FINNA
jag tror att det är Nina som har funnit den soliga plats hon letat efter

Nedan dikten som Nina la ut i söndags förra veckan, hennes sista text på GBG NONSTOP

VÅR/JAG HAR INGET OCH DET HAR DU OCKSÅ

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad.
Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten.
Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas,
besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna.

Det som var, sperman längs låren, regnet mot pannan, katterna, ugnen.
Dina dova smärthänder, brännande läppar. Ännu innan efteråt. En ensam delfin på ankeln likt ett kastmärke.
Hennes namn var inget du la på minnet. Det saknade tyngd.

Du borde slicka allt jag kommer med. Du borde dra denna våta fölunge över isåkrarna,
rensa hennes slemmiga mule och lägga henne hårt mot bröstet.

Kommentarer på Poeten Nina Ahlzén , djupt saknad

 1. han dödar alla de fina människorna min älskade med kaktussmak. som smärtsamt vatten trampar jag försiktigt i deras alkoholglas . you will find love wherever. den nån minns dör aldrig . aoum mani peme hung

 2. anne-marie järnberg

  nina min vän, mina fina minnen med dig kommer jag alltid att ha kvar
  tack för att jag fick vara din vän
  anne-marie

 3. Jag förfasas när jag oförhappandes, ett halvår för sent, råkar läsa om Ninas död
  ( hon hatade eufemismer!). Hon var en av mina allra närmaste elever och studiecirkeltagare – till och från under två decennier – under mina snart 30 år som vuxenlärare och folkbildare. Jag har nästan aldrig i hela mitt liv träffat på en människa som varit en så besatt bokläsare. Nästan bulimisk i sitt förhållningssätt. Hon åt ord och text dygnet runt. Men Nina var också en varm och innerlig människa. Hennes bullrande skratt var frigörande när vi samlades i grupp. Parallellt med detta graviterade hon ständigt mot det allt uppslukande svarta hål, som slutligen sög in henne.
  I min bokhylla har jag ”Den högsta kasten”, av Carina Rydberg. Nina köpte den till mig efter en avslutad studiecirkel. Underbara Nina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-21

   Nu när man ligger i sängen & slöar och inte orkar göra nåt annat än att slöa tänkte ja att ja kunde dela med mig av mina NYBÖRJARTIPS till de som vill komma igång och skriva POESI.    När jag va 16 år skrev jag ett av mina första…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...