Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

De meditativa LN Sisters spelar för Lord Rama

2018-04-21 av Chawki

Vid middagen innan kvällens spelning på Kontoret i Uddevalla
berättar en av systrarna Lalitha och Nandini att de kommer från en musik-familj i Chennai
i Indien som spelar klassisk Syd – Indisk musik,
där man uttrycker hängivelse för olika hinduiska gudar och gudinnor genom kompositionerna.
Tex Lakshmi, Ganesha och musikens och lärdomens gudinna Sarasvati.
Det finns regler man ska följa, melodin är alltid bestämd men man är fri att improvisera fram
rytmen och tempot.
Systrarna turnerar runt i USA, Indien och Europa varje år och vill sprida sin musik till så många som möjligt. Jag frågar om de spelar nåt med andra musiker. Hon svarar att de inte har tid för det.
Hon berättar också att folk i Chennai tänker modernt och att där finns män som tar hand om barnen när deras kvinnor jobbar. Att sydindiska män generellt är öppnare än de mer manschauvinistiska karlslokarna i norra Indien.

Systrarna inleder konserten med en komposition till Lord Rama på varsin el-förstärkt fiol.
Sittandes i lotus med nakna fötter. En Tanpura Droid app ljuder från en mobil.
Lord Rama är känd för sitt tålamod och sin ärlighet.
En vimsig ung dam sparkar ut ett glas rött vin och vill hålla en av systrarnas hand
och en gubbe i publiken börjar skälla för att han inte ser nåt.
The main raga är också tillägnad Lord Rama.
Systrarna spelar ibland synkront och ibland en och en med ett leende på läpparna.
Den sista kompositionen är till Vishnu – alla själars och världars yttersta ursprung som bor på
Platsen utan ängslan.
Det är först under den ragan som publiken stillar sig.
Vackert att se två systrar spela tillsammans med så mycket värme och lugn och musikalisk berusning.

Foto: Chawki

Kommentarer på De meditativa LN Sisters spelar för Lord Rama

 1. fred

  ”En vimsig ung dam sparkar ut ett glas rött vin och vill hålla en av systrarnas hand och en gubbe i publiken börjar skälla för att han inte ser nåt.”
  🙂
  TACK goa Chawki för din icke-akademiska kulturkåserikortis!
  Precis vad jag behövde läsa i dag, en anemi-botande svängig text om musikalisk och annan berusning!

  På platsen utan ängslan vill jag bo, finner jag ro.
  ?➳ https://www.youtube.com/watch?v=YsGzfNucfus
  ?
  Zen? O’yeah!

 2. Anonym

  Tack Fred!

 3. Gittan Sundmark

  Men det är ju Fred som kritiserar dig Hanna, upplever jag. Väldigt fegt och orättvist dessutom. Jag tror det här är ett missförstånd. Jag försvarar bara rättvisan nu, ingen har rätt att kritisera någon annan. Du kritiserar ingen annan människa någonstans, Hanna.
  https://www.youtube.com/watch?v=oIy7HcwVK3E

 4. Anonym

  Gittan! Jag känner ingen kritik från Fred ,tvärtom!
  Gulligt att du vill försvara mig men detta är absolut ett missförstånd!
  Å dessa hårda ord. Drop dead och sånt.
  Vi behöver inte såna ord. Världen är så tuff ändå!
  /Hanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...