Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Liten intervju med den kosmiska sångerskan Ida Nigin Josefin Cederwall inför hennes insatser på Kiviks Marknad

2018-07-16 av Goteborg Nonstop

Under scennamnet operaprimadonnan Cozmic IdaJoHo
ska artisten Ida Nigin Josefin Cerderwall underhålla på Kiviks Marknad nu i veckan.
Gbg Nonstop fick den stora lyckan att utbyta nåra ord med henne trots all stress inför avresan.

 

– Du ska åka iväg till Kivik och underhålla, kan du berätta närmare va saken gäller ?

– Det är bl a dokumentärfilmaren Bo Sjökvist som tex gjort filmerna om
Johnny Bode, Molle Lindberg och Lena Junoff
som anordnar Variete’-Meduza i samband med Kiviks marknad.
Variete’n håller till på Tivoliområdet bredvid William Arnes motorcirkus.
Här visas sånt som annars inte visas, ”sånt som inte har någon annan plats att visas på”.
Här ”ges plats åt ”freaksen”.
Skriver Bosse själv-så jag vet inte om jag ska ta det som en komplimang eller inte,
att jag är inbjuden för att medverka haha! Men jag har aldrig sett någon annan göra det jag gör.

– Jag jobbar interaktivt och impulsivt med publiken i samband med att jag utför bravur-arior
och kupletter med bl a egengjorda och förinspelade komp.
Jag bestämmer aldrig innan vad som ska hända utan låter publiken och min egen fingertoppskänsla styra framförandet.

– Denna gång har jag lite extra attiraljer med mig som en svart käpphäst och handklovar i rosa ludd! Haha!

 

– Hur är det att jobba ihop med Bosse?

– Nu har jag ju inte hunnit jobba ihop så mycket med honom än men på det hela taget
tycker jag att han har skött det hela mycket smidigt och proffsigt.
Han har varit tillmötesgående och hjälpsam. Allt vad en freakad diva kan begära!
Han kommer dessutom och hämtar mig i Lund nu ikväll så hittills har jag bara gott att säga!

 

-Du kombinerar opera och performance på ett udda och innovativt sätt, hur hittade du din genre?

– Det är en lång historia. Men jag är uppväxt med en mamma som har gått på Konstfack
en morbror som sjöng opera och pappas kusin är den världsberömda Chopintolkaren Idil Biter
min morfars riktiga pappa drev dessutom ett av
Sveriges första kringresande musikdramatiska sällskap
och jag har själv alltid varit splittrad mellan bild och musik.
Gick konstskola, dansade balett, spelade fiol, flöjt och piano och höll på med teater och film
innan jag till slut vågade välja och satsa på sången fullt ut.

– Jag har alltid varit mycket blyg (vilket ingen tror eftersom jag pratar så mycket)
och är nog född med dåligt självförtroende.
Det har verkligen varit en kamp med och en lång väg att vandra kan jag säga.
Samtidigt upptäckte jag mycket tidigt att jag hade lätt för att få folk att skratta.
Min morfar kunde skratta så mycket att han grät när jag var liten.
Så på något sätt vann humorn och skratten över mitt dåliga självförtroende
och fick mig att välja kombinationen perfomance och opera för att kunna nå ut till folk
som annars inte skulle få se ”konstformen” utanför de fina salongerna.
Jag har också alltid älskat Wagner och hans idé om Allkonstvetket.

 

– Kan du tipsa om bra operasångare?

– Levande eller döda? Talar vi på om det nu hädangångna och gamla gardet tänker jag automatiskt på
Maria Callas, Jussi Björling och Birgit Nilsson-helt fantastiska ’konstnärer” och oersättliga.

– Idag skulle jag nog säga om jag måste välja Jonas Kauffman och Nina Stemme.
De är fruktansvärt bra sångare med oerhört vackra röster och briljanta rösttekniska förmågor
samtidigt som de trollbinder sin publik sceniskt då de även är extremt bra skådespelare och artister.
Jag var hög i 2,3 veckor efter att ha sett Nina Stemme första gången i mitt liv. Hon är så magisk på scen.

– Sen gillar jag även Malin Byström vår svenska sopran som nyligen vann
de prestigefyllda priset Årets sångerska Opera Awards i London men det finns många bra!

 

– Har du nåra specifika tips för att hålla rösten i fin kondition?

– Det beror på vad jag ska göra. Men att ta det lugnt och fokusera innan jag går på scen,
helst ett dygn innan är inte fel. Jag brukar inte sjunga mycket dagen innan.
Det blir mer andningsövningar och mental träning.
Men som sagt det har varit en lång resa innan jag hittade lärare som kunde ge mig en grundmurad rösteknik
som inte gjorde mig hes eller klämd.
En av mina väldigt många lärare lärde mig bel canto-teknik
och för första gången i mitt liv fick jag då uppleva hur det är att sjunga organiskt och djupt förankrat i kropp och själ att,
kunna sjunga hur länge som helst utan att bli det minsta ansträngd samtidigt som rösten flödar starkt och fokuserat med många övertoner. Lite som att möta Gud kändes det som!

 

– gärna också ge mig datum och tider!

– Vi spelar måndag, tisdag och onsdag den 16-18 juli.
Tiderna kan variera något eftersom det är många artister involverade,
så det bästa är att gå in på nätet och kolla eller ringa Bo Sjökvist direkt,
telefonnumret finns under evenemanget Variete’-Meduza.

Varmt Välkomna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-02-20

Det är lite svårt nu att hinna rapportera om GBGs nöjesliv. Har fullt upp med att bränna cd-skivor, svara på Primadonnans sms, spela in platta med poeten Stefan Falck, beställa SINGING BOWLS från Indien till min son, man blir behagligt hög av vibbarna, göra fullmåneritualer med sonen och assistenterna och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-02-17

Är du tuppentupp monkfillio dusan bläs tonic? Alice Cooper – Billion Dollar Babys grön orm hämta livsbejakelsen i det enkla Råmandet från Odyssén är tempellik I´m a true rebel, people Franz Liszt var en pruttgubbe Raine Maria Rilke är högtravande skit Mozart är småborgerligt trams och James Joyce var en…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-02-15

Ta en kaffe kockolatte! En tsk neskaffe i en mugg Häll varmt vatten upp till halva muggen Värm en halv mugg kokosmjölk Har ni ingen liten visp går det bra att hälla i en varm flaska och SHAKE IT BABY Med eller utan sötningsmedel Sluttamp Häll fort den varma vispade…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...