Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Intervju med Skuggan i Electro Asteroid om Hawkings strålningen från de svarta hålen och mkt annat

2018-08-07 av Chawki


still ur Bloody Shadows av Kubiak

Ibland är livet enkelt, som när man ska intervjua Skuggan
som inatt levererade både mina fråga, mitt tack och sina egna svar.
Vilken gentleman! Och vilken kontroll!
Skuggan släppte en låt på Spotify häromdan
med sitt soloprojekt Electro Asteroid

Hanna: Ok Shadow, men hur började du med musik?

Shadow: Allra första gången som jag spelade piano det var när jag och mina föräldrar
hälsade på några vänner som bodde på landet. De hyrde ett gammalt hus, och i finrummet
fanns ett gammalt ostämt piano från 1800 talet tror jag.
Det var där jag började spela, lite ostämt men fantasifullt.
Jag är fortfarande lite ostämd tror jag, och jag har alltid tyckt om att improvisera.

– Jag utvecklade ett intresse för konst och rörelser som
Surrealismen, Dadaismen, Nihilismen, Anarkismen samt existensialismen
kom att inspirera mig mycket. Jag lekte med tanken att jag på experimentell
väg skulle uppfinna en ny musikteori och nya toner och en ny harmonik.
Något som i och för sig inte är omöjligt, men alldeles för jobbigt,
i alla fall för mig. Men det tog många år innan jag främst av lättja
och lättsinne gav upp. Kanske alldeles förtidigt,
men jag blir fortfarande alldeles kallsvettig av att titta på ett ackorddiagram
eller en skala. Jag tror det beror på att jag tror att jag inte kan lära mig det
fast jag vet att jag kan lära mig det.
Det är konstigt, för jag kan ägna hur mycket tid som helst åt att plöja
igenom teknisk litteratur om transistorer till exempel.
Jag skulle kunna sitta på en öde ö och läsa böcker om transistorer i all evighet,
men inte om musikteori det är ganska konstigt.

– Hur som helst så utvecklade jag tidigt ett intresse för experimentell musik.
Allt ifrån experimentell jazz till punk, rock industri, elektroniskt och så vidare.
Jag var med i ett experimentellt punk band, industri-band med mer.
Jag lärde känna en kille i Norrköping som ville ha med mig i sitt industri band ”Le circle rouge”
Jag spelade gitarr och han percussion med hammare osv. på ett diskotek i Norrköping
som hette Olympia tror jag. Senare spelade vi i Majorna utomhus på vår egen industrimusikfestival,
på trottoaren. Bland annat. Jag utvecklade tidigt i mitt liv av någon anledning
ett starkt intresse och märkligt nog också kärlek till trummaskiner. Nu har jag en samling sådana.
Det kan jag inte förklara, för egentligen anser jag att trummaskiner är fusk och omöjliga att göra musik med. Jag fick några pianolektioner i mellanstadiet. Min första gitarr fick jag av en kille som hade hittat den i ett soprum.
Jag lärde mig spela gitarr på egen hand. Jag har gjort punklåtar, rocklåtar,
reggae låtar och blues låtar, men jag har haft väldigt svårt för att göra
seriösa elektroniska låtar trots att det egentligen är det som är mitt
huvudsakliga intresse. Det beror tror jag på att jag älskar att experimentera
utan att det leder till något annat än att jag blir väldigt trött. Och på lättja, naturligtvis.

– Men idén till ”Lost out in deep space” kom en dag på
jobbet när jag lyssnade på ett program från fri tanke förlag om:
”varför kvantfysiken är konstig” på datorn.
Jag fick idén att spela in delar av programmet och använda i min musik.
Jag spelade upp programmet genom laptoppens inbyggda högtalare
och spelade in det i datorns inbyggda mikrofon på jobbet.
Den samplingen är med i min låt, och godkänd och clearad av de medverkande.
Samtidigt som jag fick de medverkandes godkännande att använda samplingen
i min musik så kom det officiella beskedet att vetenskapsmannen Stephen Hawkings gått bort.
Det var ett märkligt sammanträffande.
Det är han som ligger bakom den vackra och intressanta teorin om Hawkings strålningen från de svarta hålen,
den teorin är så vacker tycker jag.

– En viktig faktor som gjorde att jag lyckades ta mig samman tillräckligt
mycket för att göra en ”riktig” elektronisk låt det är att min son började
spela cello på kulturskolan. På så vis fick jag chansen till en nyttig musikalisk resa,
och fick tillfälle att som en flitig myra börja samla ihop pinnarna och lägga dom på rätt ställe,
så att säga. Så jag skulle vilja passa på att rikta ett stort tack till kulturskolan och alla duktiga musiklärare.

– Trots mitt stora intresse för elektronisk datormusik,
så anser jag ändå på något sätt att all musik som kommer
ut ur en högtalare är fusk. Idag när elektronisk musik sprutar
på oss från alla håll och kanter så kanske det är den klassiska kammarmusiken
som är det skönaste, vackraste, mest exotiska och avantgardistiska?
Inte minst för att lokaler med den för kammarmusiken nödvändiga akustiken
blir mer och mer sällsynta inte minst tack vare våra politikers ihärdiga
förstörande av värdefulla Svenska och internationella kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

– Min nästa låt som jag håller på med nu är superelektronisk,
nästan supraledande och heter ”Nebulosa” och handlar om en nebulosa.

Hanna: Tack för att du ville medverka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-02-15

Fredag. Kontor i horisontellt läge uppuffad av fem st kuddar. Kaffe och te. Mixar båda. Ett HEALING-TE från England som är underbart. Försöker känna efter vad jag drömmer om på riktigt. Har haft en enda bestående dröm hela mitt liv. Att få ligga kvar i sängen, gäspa, sova och dagdrömma….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-02-10

Ljudet av den schack rutiga kavajen var hämtad ur Bob Dylans Blonde on Blonde-turné och antiloperna skrek efter världsrymden Lyssnar på superba Verve Daye Bykers on Acid och Waterboys Helt enkelt doser av sjysst rock Jag är ett maskrosbarn rockenrollens symfoni må välva sig över oss Brothers and sisters i…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-02-15

Ta en kaffe kockolatte! En tsk neskaffe i en mugg Häll varmt vatten upp till halva muggen Värm en halv mugg kokosmjölk Har ni ingen liten visp går det bra att hälla i en varm flaska och SHAKE IT BABY Med eller utan sötningsmedel Sluttamp Häll fort den varma vispade…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...