Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

På panelsamtal om Isabelle Eberhardt.

2018-11-04 av Chawki


Still ur Malga Kubiak film

Efter att jag och min väninna Michele hade fått en privat visning i kinesisk lejondans
av vår lärare i qigong och taiji i fredags, på mjuka tassar hoppade han runt bakom lejonmasken,
hamnade jag på en föreläsning eller panelsamtal på Stigbergstorget om äventyraren
och skribenten Isabelle Eberhardt. Det var två kvinnor som samtalade, tyckte och antog om Isabelle.
Jag kom nästan genast att osökt tänka på Stefan Falcks rader –
Och den pinsamma tystnaden bland åhörarna
när jag släppte mig ljudligt
på Marcel Proust-seminariet
Den ena söta damen med mikrofon satt mest och fipplade med sin mobil,
förutom att hon upprepade tre gånger att hon ansåg att Eberhardt var en
nomadisk flanör. Den andra kvinnan berättade om varför hon inte skulle vilja
vara Isabelles väninna. Kvinnor med ryggrad av stål är oftast inte trevliga, sa hon.
Eberhards författarskap sammanfattades med att det var dåligt, ungt och romantiserande,
men att hon hade kunnat bli en bra journalist till slut om hon hade haft pengar
och överlevt sina 27 år då hon dog när en sandstorm drog förbi i öknen.
I pausen serverades chips och jag slängde i mig så mkt jag hann.
Chipsen och att det hela arrangerades i ett hus ägt av ett orden-sällskap
ett av Gbgs äldsta med målningar direkt på väggarna och symbolisk
konst med trekanter och stirrande ögon på, var behållningen.
Kan även läggas till ett långt spontant anförande av en fd litteraturkritiker på GP,
han redogjorde för sina kunskaper om Flykten från Europa,
som hade kunnat hålla på hela natten om inte killen bland åhörarna,
som senare pratade om Eberhardts perversa fantasier om ett liv i frihet,
avbröt den pratglade skribenten.

En kommentar på På panelsamtal om Isabelle Eberhardt.

  1. Michele collins

    Bra beskrivit Hanna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-05-20

Äntligen måndag. Får man ta de lugnt i sängen nåra timmar innan Primadonnan kommer för lite rep i mitt sovrum inför lördagens GBG NONSTOP MATINEGALA 2019. Fick just mejl från Kalle Sändareklubben GRIS & SKRIDSKOFÖRENINGEN att de dyker upp. Det känns väldigt glädjande. Ångestsyndromsällskapet har ej svarat än på inbjudan,…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-05-20

Tack Bengt för ditt stöd Sjukhusprästen på 607:an Världsanden Ljuset faller stilla mitt bland stenarna i trädgården den vackra Kan inte Sverige bli det första landet som nedrustar i en världsomspännande dominoeffekt med världsfred som mål? Take a look around – Kärleken har redan segrat Marcel Tuores: Collage Stefan Falck:…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-05-17

I lördags åkte jag hem till BABZAN, teater-apa sen 20 år tillbaka som hållit på med egna produktioner i många år. Hon hade AW hemma hos sig själv med sig själv och gäster. Alla fick betala 110 kr. Hon hade stått och fixat en matbuffé halva natten och var väl…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...