Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

På panelsamtal om Isabelle Eberhardt.

2018-11-04 av Chawki


Still ur Malga Kubiak film

Efter att jag och min väninna Michele hade fått en privat visning i kinesisk lejondans
av vår lärare i qigong och taiji i fredags, på mjuka tassar hoppade han runt bakom lejonmasken,
hamnade jag på en föreläsning eller panelsamtal på Stigbergstorget om äventyraren
och skribenten Isabelle Eberhardt. Det var två kvinnor som samtalade, tyckte och antog om Isabelle.
Jag kom nästan genast att osökt tänka på Stefan Falcks rader –
Och den pinsamma tystnaden bland åhörarna
när jag släppte mig ljudligt
på Marcel Proust-seminariet
Den ena söta damen med mikrofon satt mest och fipplade med sin mobil,
förutom att hon upprepade tre gånger att hon ansåg att Eberhardt var en
nomadisk flanör. Den andra kvinnan berättade om varför hon inte skulle vilja
vara Isabelles väninna. Kvinnor med ryggrad av stål är oftast inte trevliga, sa hon.
Eberhards författarskap sammanfattades med att det var dåligt, ungt och romantiserande,
men att hon hade kunnat bli en bra journalist till slut om hon hade haft pengar
och överlevt sina 27 år då hon dog när en sandstorm drog förbi i öknen.
I pausen serverades chips och jag slängde i mig så mkt jag hann.
Chipsen och att det hela arrangerades i ett hus ägt av ett orden-sällskap
ett av Gbgs äldsta med målningar direkt på väggarna och symbolisk
konst med trekanter och stirrande ögon på, var behållningen.
Kan även läggas till ett långt spontant anförande av en fd litteraturkritiker på GP,
han redogjorde för sina kunskaper om Flykten från Europa,
som hade kunnat hålla på hela natten om inte killen bland åhörarna,
som senare pratade om Eberhardts perversa fantasier om ett liv i frihet,
avbröt den pratglade skribenten.

En kommentar på På panelsamtal om Isabelle Eberhardt.

  1. Michele collins

    Bra beskrivit Hanna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2018-11-04

Still ur Malga Kubiak film Efter att jag och min väninna Michele hade fått en privat visning i kinesisk lejondans av vår lärare i qigong och taiji i fredags, på mjuka tassar hoppade han runt bakom lejonmasken, hamnade jag på en föreläsning eller panelsamtal på Stigbergstorget om äventyraren och skribenten…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2018-11-13

  Jag ser ljuset jag hör The Mothers of Invention som heliga daggdroppar kommer dagen till oss serverade på ett fat av Gud       Regn faller som tusen vackra kyssar över en värld som VET att kärleken är svaret       Marcel Tuores: Collage Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2018-10-29

Foto: Linda Spåman Jag var på Stadsteaterns stora scen i lördags och fick chansen att bli intervjuad om va jag tycker om The Beatles. Det var den store estradören och TV-personligheten Adde Malmberg som var konferencier. Jag var den tionde gästartisten denna säsongen Och det var Sgt. Pepper Lonely Heart…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...