Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vart göteborgarna helst – och helst inte – reser

2018-12-20 av Goteborg Nonstop


Även en göteborgare längtar bort ibland, särskilt nu när grådiset ligger som ett tungt dasslock över hela landet. Men vart går färden? Vi kikar närmare på vart folk från västkusten helst och helst inte spenderar sin semester. 

Sommaren 2018 skämde bort oss med ca 30 grader varmt i fyra månader, och detta har fått många att nu sätta ner foten. Vi accepterar inte längre att det går vecka efter vecka utan att se skymten av solen, och många känner sig även ganska säkra på att nästa sommar istället kommer att bli ett enda långt regninferno för att väga upp. Så då drar vi härifrån.

Sen några år tillbaka har Mallorca legat i topp som göteborgarnas favoritresmål, och resten av listan har dominerats av Thailand och Grekland.

Ett resmål som 2015 låg på en andraplats men nu har backat kraftigt på listan av göteborgarnas favoriter är Antalya i Turkiet.
Oroligheterna i landet gjorde ett tag att många svenskar överlag ställde in sina resor, men den svenska kronans fall mot euron gör att Turkiet sakta men säkert börjar återskapa sina tidigare glansdagar som svenskresmål.  

Den negativa utvecklingen för Antalya har gjort att trycket på de andra resmålen ökat, vilket pressar upp priserna på de klassiska destinationerna. Så för att hitta billigare resor bör man titta bortom topplistan. Grekland till exempel har många resmål som är lite mer okända än Kreta och Rhodos, men är precis lika vackra. Till exempel Thassos, Lesbos, Tilos Parga, Zakynthos och Halkidiki.

Mindre populära resmål

I en SIFO-undersökning som gjordes inför 2018 ställdes frågan vilket land man aldrig skulle resa till. Göteborgarna var här rörande eniga. Förutom tidigare nämnda Turkiet, låg sen Egypten och Ryssland i topp, tätt följt av Indien och faktiskt Thailand som en lite förvånande bubblare.

Undersökningen visade också att skepsisen till dessa destinationer ökar ju äldre vi blir, och tydligast var detta gällande just Thailand, som ratas mest av äldre resenärer.

Det som skiljer göteborgarna från resten av Sverige är att de är mer skeptiska till Thailand än till Indien, och det var även fler göteborgare som ställde sig osäkra till vilket land de inte vill resa till.

Politik påverkar mest

Turkiet väljs i första hand bort för att landet känns oroligt och har en vacklande politik. Samma sak gäller för Egypten, där det finns en stark oro för terrordåd och liknande. Ryssland ratas på grund av landets ledare och synen på HBTQ-rörelsen.
När det gäller Indien handlar det mest om rädsla för magsjuka, tillsammans med landets generella kvinnosyn, och anledningen till att Thailand knep en ganska hög plats på icke-listan är för att det anses ha blivit för exploaterat.

Men var du än väljer att resa kan det vara bra att känna till var kunskapen är som lägst
(Kan-nada) och var köttet är som billigast (Ko-rea).

Bon Voyage!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-01-17

Glajdar in på Brötz onsdag kväll när Henrik Wartel & My Hellgren redan är igång med sin första duospelning nånsin. Hellgren i silver, sval och het som Grace Kelly. Hellgren smattrar och gnisslar försiktigt på cellon. Wartel håller tillbaka sin ryska passion med en fokuserad min och brillorna avspänt vilande…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-01-20

Träden smeks av vackra ögon som har sett glittret av tusen, små ljus vinka i natten & rosorna vid din barm vissnade just när helikoptrarna började att frysa vid noll punkten Marcel Tuores: Collage, Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-01-17

Primadonnan vill sälja sin bandoneon som är värderat till 75000 kronor av en värderingsman i London för tio år sedan på Park Aveny Hotel. Instrumentet är från 1924, tillverkad i Argentina, levererad till köpare i Berlin. Primadonnans pappa köpte denna bandoneon i Berlin samma år 1924. Instrumentet är pärlbesatt av…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...