Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vart göteborgarna helst – och helst inte – reser

2018-12-20 av Goteborg Nonstop


Även en göteborgare längtar bort ibland, särskilt nu när grådiset ligger som ett tungt dasslock över hela landet. Men vart går färden? Vi kikar närmare på vart folk från västkusten helst och helst inte spenderar sin semester. 

Sommaren 2018 skämde bort oss med ca 30 grader varmt i fyra månader, och detta har fått många att nu sätta ner foten. Vi accepterar inte längre att det går vecka efter vecka utan att se skymten av solen, och många känner sig även ganska säkra på att nästa sommar istället kommer att bli ett enda långt regninferno för att väga upp. Så då drar vi härifrån.

Sen några år tillbaka har Mallorca legat i topp som göteborgarnas favoritresmål, och resten av listan har dominerats av Thailand och Grekland.

Ett resmål som 2015 låg på en andraplats men nu har backat kraftigt på listan av göteborgarnas favoriter är Antalya i Turkiet.
Oroligheterna i landet gjorde ett tag att många svenskar överlag ställde in sina resor, men den svenska kronans fall mot euron gör att Turkiet sakta men säkert börjar återskapa sina tidigare glansdagar som svenskresmål.  

Den negativa utvecklingen för Antalya har gjort att trycket på de andra resmålen ökat, vilket pressar upp priserna på de klassiska destinationerna. Så för att hitta billigare resor bör man titta bortom topplistan. Grekland till exempel har många resmål som är lite mer okända än Kreta och Rhodos, men är precis lika vackra. Till exempel Thassos, Lesbos, Tilos Parga, Zakynthos och Halkidiki.

Mindre populära resmål

I en SIFO-undersökning som gjordes inför 2018 ställdes frågan vilket land man aldrig skulle resa till. Göteborgarna var här rörande eniga. Förutom tidigare nämnda Turkiet, låg sen Egypten och Ryssland i topp, tätt följt av Indien och faktiskt Thailand som en lite förvånande bubblare.

Undersökningen visade också att skepsisen till dessa destinationer ökar ju äldre vi blir, och tydligast var detta gällande just Thailand, som ratas mest av äldre resenärer.

Det som skiljer göteborgarna från resten av Sverige är att de är mer skeptiska till Thailand än till Indien, och det var även fler göteborgare som ställde sig osäkra till vilket land de inte vill resa till.

Politik påverkar mest

Turkiet väljs i första hand bort för att landet känns oroligt och har en vacklande politik. Samma sak gäller för Egypten, där det finns en stark oro för terrordåd och liknande. Ryssland ratas på grund av landets ledare och synen på HBTQ-rörelsen.
När det gäller Indien handlar det mest om rädsla för magsjuka, tillsammans med landets generella kvinnosyn, och anledningen till att Thailand knep en ganska hög plats på icke-listan är för att det anses ha blivit för exploaterat.

Men var du än väljer att resa kan det vara bra att känna till var kunskapen är som lägst
(Kan-nada) och var köttet är som billigast (Ko-rea).

Bon Voyage!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-06-15

Klockan 14.00 Lördag den 15 Juni är det varmt och kvalmigt inne på Bengans. Bella Wadling sitter och luktar gott av myrra, är tvungen att nosa upprepade gånger i hennes nacke. Dan Söderqvist stilar omkring i linnerock och Timo Kangas är på besök i GBG. Gitarristen Gerth Svensson har hittat…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-06-16

SHAM 69 – hundar fiser längs ekvatorn Schaktningsmaskinerna står stilla utanför i en sekund från förr och staden flyter genom livet De är obsessions men jag älskar Eva & Talking Heads Soup Dragons This is our art Echo and the Bunnymen Ocean Rain Marcel Tuores: Collage Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-06-13

Torsdag 13 Juni kl 18.00 i BÄLTESPÄNNARPARKEN kan ni se ARON PROMNITZ. Aron Promnitz som sjöng i 3 år på Västerhus och Gamle Port har flyttat till Stockholm.  Han har nu fyllt 30 år och hunnit med massor av roliga saker. När han flyttade till Sthlm hamnade han med många…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...