Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vart göteborgarna helst – och helst inte – reser

2018-12-20 av Goteborg Nonstop


Även en göteborgare längtar bort ibland, särskilt nu när grådiset ligger som ett tungt dasslock över hela landet. Men vart går färden? Vi kikar närmare på vart folk från västkusten helst och helst inte spenderar sin semester. 

Sommaren 2018 skämde bort oss med ca 30 grader varmt i fyra månader, och detta har fått många att nu sätta ner foten. Vi accepterar inte längre att det går vecka efter vecka utan att se skymten av solen, och många känner sig även ganska säkra på att nästa sommar istället kommer att bli ett enda långt regninferno för att väga upp. Så då drar vi härifrån.

Sen några år tillbaka har Mallorca legat i topp som göteborgarnas favoritresmål, och resten av listan har dominerats av Thailand och Grekland.

Ett resmål som 2015 låg på en andraplats men nu har backat kraftigt på listan av göteborgarnas favoriter är Antalya i Turkiet.
Oroligheterna i landet gjorde ett tag att många svenskar överlag ställde in sina resor, men den svenska kronans fall mot euron gör att Turkiet sakta men säkert börjar återskapa sina tidigare glansdagar som svenskresmål.  

Den negativa utvecklingen för Antalya har gjort att trycket på de andra resmålen ökat, vilket pressar upp priserna på de klassiska destinationerna. Så för att hitta billigare resor bör man titta bortom topplistan. Grekland till exempel har många resmål som är lite mer okända än Kreta och Rhodos, men är precis lika vackra. Till exempel Thassos, Lesbos, Tilos Parga, Zakynthos och Halkidiki.

Mindre populära resmål

I en SIFO-undersökning som gjordes inför 2018 ställdes frågan vilket land man aldrig skulle resa till. Göteborgarna var här rörande eniga. Förutom tidigare nämnda Turkiet, låg sen Egypten och Ryssland i topp, tätt följt av Indien och faktiskt Thailand som en lite förvånande bubblare.

Undersökningen visade också att skepsisen till dessa destinationer ökar ju äldre vi blir, och tydligast var detta gällande just Thailand, som ratas mest av äldre resenärer.

Det som skiljer göteborgarna från resten av Sverige är att de är mer skeptiska till Thailand än till Indien, och det var även fler göteborgare som ställde sig osäkra till vilket land de inte vill resa till.

Politik påverkar mest

Turkiet väljs i första hand bort för att landet känns oroligt och har en vacklande politik. Samma sak gäller för Egypten, där det finns en stark oro för terrordåd och liknande. Ryssland ratas på grund av landets ledare och synen på HBTQ-rörelsen.
När det gäller Indien handlar det mest om rädsla för magsjuka, tillsammans med landets generella kvinnosyn, och anledningen till att Thailand knep en ganska hög plats på icke-listan är för att det anses ha blivit för exploaterat.

Men var du än väljer att resa kan det vara bra att känna till var kunskapen är som lägst
(Kan-nada) och var köttet är som billigast (Ko-rea).

Bon Voyage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.