Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

ANNA ÖBERG släpper den nya skivan VAFAN HAR JAG GJORT!

2019-02-16 av Chawki
Foto: GASLEBEN

ANNA ÖBERG släpper en ny skiva den 15 Mars. VAFAN HAR JAG GJORT! heter den. Det är Öberg själv som skrivit text och musik. Rader som JAG BLIR INTE KYSST. JOO, TILLSLUT NÄR FLASKAN ÄR TOM och VI KÖR MOT FÄRDRIKTNINGEN SOM EN TRADITION.Poeten Bob Hansson är med och gästspelar och Öbergs dotter gör ljud. Det är Öbergs make GASLEBEN som har gjort omslaget tillsammans med Öberg. Så man kan säga att Öberg har satt lite extra fart på familjen. Det är analoga syntar och en brud som bara kör på. GBG NONSTOP hade den stora lyckan av få ställa nåra frågor till den fria sångerskan och kompositören.

Du släpper en ny skiva 15 Mars, du verkar ha massor av inspiration. Har sett att du jonglerar med många olika bollar i full entusiasm. Vad väcker all denna esprit?

Oj…Ja…vad är drivkraften??? Jag tror att när jag är uttråkad så blir jag superinspirerad att göra något. Och sen följer allt på som i någon slags ketchupeffekt. Sen att ha några mini-bokstavskombinationer som leder till impulsivitet och överaktivitet ger ju en stora kreativ impulser antar jag. Att sen vara i olika sammanhang ihop med andra kreativa människor som kompletterar varandra är en stor lycka.

Förstod att skivtiteln inte passade FB:s ordningsregler om man vill använda deras marknadsföringstjänster. Vad väckte anstöt?

Facebook gillade inte min skivtitel ”Vafan har jag gjort!”  De tyckte att det var ”ovårdat språk”. Jag antar att om man ska medverka i ett kristet sammanhang som facebook så får man tydligen offra sin konstnärliga integritet.

  VAFAN HAR JAG GJORT? är ju en elementär fråga som de flesta bör ställa sig.  Har du ställt dig själv mot väggen och kommit till ny klarhet? 

   Nej!    Eller, Jo; att komma till nya klarheter infinner nog sig när man lämnar ett liv och intar ett annat. Jag menar att, när man ändrar på något stort, tex startar en ny relation eller flyttar, så är varje kliv ett nytt liv. Då är det lätt att utvärdera det gamla livet och försöka att inte begå samma misstag en gång till. Sen kan man ju inte gå och ångra och förneka det man gjort. Men om man, som jag, är 55 år och ångrar att jag inte gjorde mer musik när jag var 25, så går det ju inte att göra ogjort. Därför finns bara en utväg: Att göra det jag velat göra förut, fast nu. Och ja, det fanns massor av tankar om att inte duga osv. Men jag tror att jag nu kan skita i dem och bara köra på som jag vill. 

 Hjärnspökena har kapitulerat. Grattis! Kan du berätta lite om senaste plattan? Var spelades den in? Vilka är med  å spelar? Å när kan man få se er nästa gång i GBG?

Jag släppte ju en skiva för två år sedan som heter ”härsknar”. Den fick genomgående fina recensioner och blev till och med nominerad till bästa ”Synt” på Manifestgalan. Direkt efter att den var färdigställd så blev jag så uttråkad av att inte ha något på gång, så jag började skriva fler låtar. Och i den vevan började jag även tjata på Charles Storm (som producerade den första) att spela in en till. I mars förra året så fick jag tillgång till hans studio på Hisingen. Vi kom överens om att dra slipstenen ett varv till och göra min musik lite hårdare och lite vänare. Så till mina melodier och texter letade vi upp hårda och otäcka ljud. Sen försökte jag sjunga så vänt jag kunde,  hehe. Jag bjöd in poeten Bob Hansson att tolka en av mina texter och han läste in det på en av låtarna. Sen frågade jag John Lindqwister, som i vanliga fall sjunger i Machinista, om han ville sjunga duett med mig på en låt. Ja det tackade han ju ja till. Även Russ Rydén från Strasse lägger sin fina röst på ett par låtar. Gasleben gormar lite och mina bandmedlemmar Linnéa Mossberg och Adam Olsson medverkar samt min dotter Ida Franzon som gjort flera dörr-ljud. Så ja, det är fint folk med även på denna skiva.

Det roliga är ju att jag nu även får hjälp att göra grymma videor. Det är Gasleben som tillsammans med mig badar, flyger och redigerar ihop massa jox.Spelningar är fortfarande på planeringsstadiet. Så jag kan inte uttala mig om detta än.

  Du kommer från en konstnärligt lagd familj, en av dina bröder – den tvålfagre Sebastian – är cellist  och en annan är regissör,  åsså du. Har ni det i generna?

    Nja…jag tror inte på gensnacket. Däremot så hade vi föräldrar som gav oss stor frihet att skapa och upptäcka musik, teater och konst när vi var små.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...