Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Om grava oegentligheter inom den psykiatriska vården som måste förändras

2019-03-19 av Goteborg Nonstop
Frida Charlotte Cederblom

  Det är inte konstigt att den psykiska ohälsan tilltar, då själva systemet vilket borde hjälpa människan i en svår situation, istället bidrar gravt till än mer ohälsa. Tyvärr har jag i skrivande stund ingen större förhoppning om att detta inlägg – i det stora hela – ska göra någon skillnad alls. Så varför skriva? Därför att det känns akut angeläget att denna sidan av sanningen ska komma till allmän kännedom. 

   Franz Kafka skrev romanen Processen år 1925. Tyvärr är den med sitt vedervärdiga innehåll lika aktuell nu som då. Systemet med stort S drar ideligen till sig maktmissbrukare och utsatta människor får lida för det.

   Nuförtiden delar man frikostigt ut både diagnoser och mediciner från högre instans. Snart har väl varenda människa en diagnos – utom de som sitter vid makten och delar ut dem. De sitter bakom en tjock mur och man kan inte nå dem på något sätt. För patienter är de helt onåbara.                           Den psykiatriska instans man som patient blir hänvisad till heter ironiskt nog ”Kontaktpunkten”. Men får man kontakt med någon som är läkare och därmed innehar befogenhet att skriva ut adekvat medicinering samt  att diskutera med. Svar: Nej. Samtalet besvaras av en vänlig mellanhand som skickar vidare ett e-mailtill en läkare där ens önskan att bli uppringd meddelas. Blir man uppringd? Svar: Nej. En basal uppgift för läkare, oavsett inriktning, är att man har en kontinuerlig och direkt kontakt med sin patient. Detta har tyvärr fullständigt glömts bort inom psykiatrin. Jag samt mina äldre föräldrar har ringt och bett en läkare kontakta mig i princip varenda dag under 3 månaders tid. Ingen har ringt. Till slut åkte jag med min gode man till psykakuten för att få korrekt medicinering. Efter ca 2,5 timmars väntan kom en sjuksköterska, beklagade situationen och informerade oss vänligt om att väntetiden kunde bli flera timmar, samt att läkarna INTE SKRIVER UT AKTUELL MEDICINERING. Idel vänliga mellanhänder som inget kan göra för att de inte sitter vid makten. Hon, sköterskan sa även att de Lex Mariat sig själva flera gånger men att ”de där uppe (administrationen) inte lyssnar”.  Detta är grovt kriminellt och jag har polisanmält detta. Fick ett svar från en polis att ärendet är nedlagt. Detta håller jag på att överklaga. Vem i hela friden sitter där uppe? Är det inte på tiden att kalla dem sjuka istället för alla patienter som skriker av ångest, ensamhet, sorg osv?

  Patienter inom den psykiatriska vården har blivit Sveriges svar på Indiens kastlösa.  Man verkar tro att dessa människor är ointelligenta när det i själva verket förhåller sig tvärtom.  Sårbarhet besvaras med hårdhet och arrogans.

  Tex vid ett tillfälle mötte jag en patient som blivit så förtvivlad att hon skurit sig i handlederna. Då hade en sköterska kommit in och strängt sagt till henne att ” hon får torka upp blodet efter sig”. Sedan gick sköterskan sin väg.

   En annan vän har fått tvångsel-chocker med hot om att hon inte skulle få lämna sjukhuset annars.

   En gång mötte jag en överläkare i en trappa när jag skulle hälsa på en vän som var inlagd. Då sa han: Nämen, lever du? Jag trodde du var död.

  En av alla gånger jag fått el-chock utlöste det en svår psykos. Det var det mest skrämmande jag varit med om i hela mitt liv. Ingen ska behöva utsättas för detta. Jag är övertygad om att ingen vetenskapsman eller människa överhuvudtaget  vet vad som sker under en el-chock. Ändå är detta en vanligt förekommande behandling som människor utsätts för dagligen.    

  Och jag tycker att det är dags att kalla svartmarknaden av droger och medicin för bländande vit i jämförelse med de lagkorrekta individer som sitter där tryggt bakom sina murar, utan tillstymmelse till empati. Det är de som är de riktigt svarta. Svartare än natten.

  Jag är en av alla som varit med om ett och annat inom psykiatrin och fått nog. Förra året förbjöds elefanter att deltaga med konster på cirkus. Det är bra. Det är nu hög tid att vi börjar behandla varandra lika humant, såsom människor.

   För många år sedan fick jag en innerlig kram av en överläkare som sa: Du är en jättefin människa. Det glömmer jag aldrig. Det läkte mer än alla mediciner. Han var en riktig läkare.

  STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN.

Frida Charlotte  Cederblom                    

En kommentar på Om grava oegentligheter inom den psykiatriska vården som måste förändras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.