Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborgs krig mot CBD

2019-03-24 av Goteborg Nonstop

Cannabis användning för rekreation och medicin diskuteras idag över hela världen. I vissa länder är det helt lagligt att använda växten rekreationellt, medan andra länder har valt att enbart legalisera cannabis för medicinskt bruk.


I Danmark är det numera fritt fram att odla växten för medicinsk bruk och det finns även börsnoterade bolag som odlar medicinsk marijuana. Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana. I det lilla sydamerikanska landet säljer till och med hälsovårdsministeriet marijuana. USA har fortfarande ett förbud på federal nivå, men nästan hälften av delstaterna har egna regler. Colorado var först med att avkriminalisera cannabisbruk år 2014 och tio delstater beslutade sig sedan för att göra samma sak. De flesta andra amerikanska delstater tillåter användning av medicinsk marijuana. Argentina, Colombia, Chile och Mexico tillåter idag att växten får användas i medicinska och vetenskapliga sammanhang.

Under hösten 2018 blev Kanada det första stora landet som valde att legalisera cannabis, men medicinsk cannabis har tillåtits sedan 2001. Sydafrika tillåter eget bruk av cannabis i privata sammanhang och Zimbabwe har legaliserat produktion för medicinsk användning. Cannabis är avkriminaliserat i Portugal och Luxemburgs regering meddelade under 2018 att de kommer att legalisera cannabis i framtiden.

Storbritannien tillåter nu läkare att skriva ut cannabis som medicin och det är även lagligt i Australien. Nya Zeeland kommer att ha en folkomröstning år 2020 där det ska bestämmas om det ska bli lagligt med cannabisbruk. Till och med Thailand, landet som kan straffa narkotikabrott med döden, tillåter numera cannabis för medicinskt bruk. När man ser listan på alla länder och deras förhållningssätt till cannabis kan man fråga sig varför inte Sverige moderniserar sin syn på användningen av växten.

Ett slöseri på resurser

Sveriges narkotikalag förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat och där ingår cannabis. Användning av marijuana har sex månaders fängelse på straffskalan. Trots det använder fler personer än någonsin förr cannabis och handeln sker ofta helt öppet. Det kan man till exempel se i Brunnsparken och Nordstan där cannabishandeln blomstrar. Att det hade varit lämpligt att legalisera cannabis för att förhindra kriminell verksamhet är ett argument som många tror på. Det hade även kunnat få bukt på, eller åtminstone minska problemet, med syntetisk cannabis som har lett till flera dödsfall i Sverige. Legalisering hade även lett till att Göteborgs poliser skulle kunna lägga sina resurser på viktigare brott, såsom gängkriminalitet och våldtäkter.

Under 2017 genomförde polisen razzior i Göteborg och Falköping. Det var inte kriminella med vapen som fick sina tillhörigheter genomgångna, utan det var Sveriges två största CBD-företag som var målet. Nordic Med Chan sålde CBD-oljor som kosttillskott i Göteborg och polisen beslagtog hans lager som var värt en miljon kronor. Anledningen bakom beslaget var för att polisen har, enligt eget uttalande, nolltolerans mot THC. Skillnaden mellan CBD och THC kan ni läsa mer om här. Scandinavian Hemp i Falköping fick också påhälsning av polisen som beslagtog företagets lager. Bolagens lager testades och eftersom de inte innehöll THC beslutade Tingsrätten att varorna skulle återlämnas.

I maj 2018 förbjöds en hälsokostbutik i Göteborg att sälja produkter som innehöll CBD och enligt Läkemedelsverket är det förbjudet med CBD-oljor. Enligt läkemedelslagsstiftningen måste det marknadsföras som ett läkemedel och man får enbart sälja det med ett tillstånd. Att det närmast är omöjligt att få ett tillstånd för en liten hälsokostbutik eller e-butik är knappast förvånande. Istället för att slösa resurser på razzior i hälsokostbutiker borde polisen använda sina resurser för att gå efter de riktiga kriminella och få bort de tunga drogerna från gatan. Eftersom det finns en uppenbar efterfrågan för cannabis i Sverige borde det kanske även vara lämpligt att hålla en omröstning om legalisering.

Kommentarer på Göteborgs krig mot CBD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.