Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborgs krig mot CBD

2019-03-24 av Goteborg Nonstop

Cannabis användning för rekreation och medicin diskuteras idag över hela världen. I vissa länder är det helt lagligt att använda växten rekreationellt, medan andra länder har valt att enbart legalisera cannabis för medicinskt bruk.


I Danmark är det numera fritt fram att odla växten för medicinsk bruk och det finns även börsnoterade bolag som odlar medicinsk marijuana. Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana. I det lilla sydamerikanska landet säljer till och med hälsovårdsministeriet marijuana. USA har fortfarande ett förbud på federal nivå, men nästan hälften av delstaterna har egna regler. Colorado var först med att avkriminalisera cannabisbruk år 2014 och tio delstater beslutade sig sedan för att göra samma sak. De flesta andra amerikanska delstater tillåter användning av medicinsk marijuana. Argentina, Colombia, Chile och Mexico tillåter idag att växten får användas i medicinska och vetenskapliga sammanhang.

Under hösten 2018 blev Kanada det första stora landet som valde att legalisera cannabis, men medicinsk cannabis har tillåtits sedan 2001. Sydafrika tillåter eget bruk av cannabis i privata sammanhang och Zimbabwe har legaliserat produktion för medicinsk användning. Cannabis är avkriminaliserat i Portugal och Luxemburgs regering meddelade under 2018 att de kommer att legalisera cannabis i framtiden.

Storbritannien tillåter nu läkare att skriva ut cannabis som medicin och det är även lagligt i Australien. Nya Zeeland kommer att ha en folkomröstning år 2020 där det ska bestämmas om det ska bli lagligt med cannabisbruk. Till och med Thailand, landet som kan straffa narkotikabrott med döden, tillåter numera cannabis för medicinskt bruk. När man ser listan på alla länder och deras förhållningssätt till cannabis kan man fråga sig varför inte Sverige moderniserar sin syn på användningen av växten.

Ett slöseri på resurser

Sveriges narkotikalag förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat och där ingår cannabis. Användning av marijuana har sex månaders fängelse på straffskalan. Trots det använder fler personer än någonsin förr cannabis och handeln sker ofta helt öppet. Det kan man till exempel se i Brunnsparken och Nordstan där cannabishandeln blomstrar. Att det hade varit lämpligt att legalisera cannabis för att förhindra kriminell verksamhet är ett argument som många tror på. Det hade även kunnat få bukt på, eller åtminstone minska problemet, med syntetisk cannabis som har lett till flera dödsfall i Sverige. Legalisering hade även lett till att Göteborgs poliser skulle kunna lägga sina resurser på viktigare brott, såsom gängkriminalitet och våldtäkter.

Under 2017 genomförde polisen razzior i Göteborg och Falköping. Det var inte kriminella med vapen som fick sina tillhörigheter genomgångna, utan det var Sveriges två största CBD-företag som var målet. Nordic Med Chan sålde CBD-oljor som kosttillskott i Göteborg och polisen beslagtog hans lager som var värt en miljon kronor. Anledningen bakom beslaget var för att polisen har, enligt eget uttalande, nolltolerans mot THC. Skillnaden mellan CBD och THC kan ni läsa mer om här. Scandinavian Hemp i Falköping fick också påhälsning av polisen som beslagtog företagets lager. Bolagens lager testades och eftersom de inte innehöll THC beslutade Tingsrätten att varorna skulle återlämnas.

I maj 2018 förbjöds en hälsokostbutik i Göteborg att sälja produkter som innehöll CBD och enligt Läkemedelsverket är det förbjudet med CBD-oljor. Enligt läkemedelslagsstiftningen måste det marknadsföras som ett läkemedel och man får enbart sälja det med ett tillstånd. Att det närmast är omöjligt att få ett tillstånd för en liten hälsokostbutik eller e-butik är knappast förvånande. Istället för att slösa resurser på razzior i hälsokostbutiker borde polisen använda sina resurser för att gå efter de riktiga kriminella och få bort de tunga drogerna från gatan. Eftersom det finns en uppenbar efterfrågan för cannabis i Sverige borde det kanske även vara lämpligt att hålla en omröstning om legalisering.

En kommentar på Göteborgs krig mot CBD

  1. Im not here to tell you what cbd c are about other then I have epilepsy at 4 to 5 days a week, and up to 15 seizure per day (some are really bad to where I have full blown out memory loss).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-09-14

Idag lördag den 14 September hade SENIOR SLACKERS släppfest för sin nya singel TUTT PUPP RUFF på ELIS CORNER kl 12.00. De muntra seniorerna firade med kaffe & te och Falck slog på stort med en chokladboll. Det var luftigt och halvtomt i lokalen. Falck & Ollikainen lyssnade var och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-09-01

Folket behövde något att tro på Folket fick rocknroll Johan Lindqvist har ju inga VALÖRER när det gäller att bedöma musik Han hyllar både den suveräne rocklegenden ULF LUNDELL & plastdrottningen Molly Sandén Älskade Eva Ullesudd Stjärnorna blinkar till dig i natten i tyst samförstånd för alla älskar dig jag…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-08

Primadonnan/jag var i Toleredskyrkan och där va en Fridolfsson gammal jazzbasist som man träffade på Neffe. Han spelade inte själv denna gången men det gjorde hans barn – Alma Fridolfssons kvartett. Det va en onsdag i Augusti. Det va jazz på svenska men Alma Fridolfsson på sång, Edvin Fridolfsson på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...