Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Varda by Agnes – filmrecension

2019-04-03 av Goteborg Nonstop
VARDA BY AGNÈS – PARLONS CINEMA – AV Plage et oiseaux

 

Regissör: Agnès Varda
Utgivningsår: 2019
Medverkande: Agnès Varda
Språk: Franska/Engelska

Premiär på Hagabion 5 april

Filmregissören och konstnären Agnès Varda föddes i Belgien 1928 och dog 90 år gammal förra veckan den 29 Mars i Paris. Varda var gift med en annan filmregissör – Jaques Demy – som gjorde bl a Paraplyerna i Cherbourg. Strax efter Vardas död har Vardas sista film premiär på Hagabion i GBG.

I VARDA AV AGNÈS är det Varda själv som berättar om sitt livsverk. Hon sitter i en stol i en full teatersalong i Paris och berättar om de tre viktiga hörnstenarna INSPIRATION, SKAPANDE och DELANDE. Vi får se klipp ur hennes filmer och höra hur hon tänkte när hon gjorde dem. Det är härligt att höra hur väl genomtänkt hennes arbete har varit. Hur hon exakt på minuten i mitten av en film la in en   sång och vändpunkt. Hur hon valde färger. Att hon valt att filma människorna i sitt egna kvarter i Paris, det hon är nära bekant med. Hon berättar om när hon gjorde film med Jane Birkin, där Varga och Jane tänjer och leker med olika filmregler och Jane porträtterar den  åldrande kvinnan som inte längre är det åtråvärda objektet och hur en svärm flugor kommer ur hennes hand och placerar sig på den yngre kvinnan som tagit hennes plats. Surrealistiskt tolkad avund.

   Varda berättar också om feminismens plats i hennes liv och när hon filmade Svarta Pantrarna, tiden då hon levde i USA. Hennes betraktelser av det extroverta och introverta Los Angeles.

   Längre fram i Vardas film om sig själv handlar det mkt om hennes konst, visual arts. Det är intressant men jag tycker att hennes berättelser om film är roligare och mer komplexa.  Jag får skämmas något då jag hör till dem som inte sett en enda av hennes rullar, blir nyfiken att se den med Jane Birkin och den med Robert De Niro och Deneuve. Sen  är det alltid lika inspirerande med folk som hållit sig aktiva, nyfikna och igång fram till sin död.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-08-17

Hade tänkt kolla in Jarl Hammarbergs utställning på galleri i Haga. Men kom inte längre än till den gröna soffan i mitt sovrum. Man håller på med det ena å det andra för att hålla sin mentala och fysiska hälsa så länge man är här. Ett projekt som bidrar till…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-08-18

Det stilla höstregnet som faller utanför fönstret vet inte om att jag är så omanlig som jag är det bedömer mig inte ibland så ynklige fege mesen Stefan Falck som alltid leker riktig man och hjälte och rockpoet Johan Lindqvist ÄR inte rocknroll, fattar inte va bra rocknroll är hyllar…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-08-21

Det kändes som att sommaren tog slut när Lotta hade sista repetitionen. Det va inte så varmt men ändå lagom. Hon kom med sina jeans och en brandgul blues med kort ärm, fram till scenen och småpratade med publiken. TV- värdinnan sprang också runt och pratade med folk. De va…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...