Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Varda by Agnes – filmrecension

2019-04-03 av Goteborg Nonstop
VARDA BY AGNÈS – PARLONS CINEMA – AV Plage et oiseaux

 

Regissör: Agnès Varda
Utgivningsår: 2019
Medverkande: Agnès Varda
Språk: Franska/Engelska

Premiär på Hagabion 5 april

Filmregissören och konstnären Agnès Varda föddes i Belgien 1928 och dog 90 år gammal förra veckan den 29 Mars i Paris. Varda var gift med en annan filmregissör – Jaques Demy – som gjorde bl a Paraplyerna i Cherbourg. Strax efter Vardas död har Vardas sista film premiär på Hagabion i GBG.

I VARDA AV AGNÈS är det Varda själv som berättar om sitt livsverk. Hon sitter i en stol i en full teatersalong i Paris och berättar om de tre viktiga hörnstenarna INSPIRATION, SKAPANDE och DELANDE. Vi får se klipp ur hennes filmer och höra hur hon tänkte när hon gjorde dem. Det är härligt att höra hur väl genomtänkt hennes arbete har varit. Hur hon exakt på minuten i mitten av en film la in en   sång och vändpunkt. Hur hon valde färger. Att hon valt att filma människorna i sitt egna kvarter i Paris, det hon är nära bekant med. Hon berättar om när hon gjorde film med Jane Birkin, där Varga och Jane tänjer och leker med olika filmregler och Jane porträtterar den  åldrande kvinnan som inte längre är det åtråvärda objektet och hur en svärm flugor kommer ur hennes hand och placerar sig på den yngre kvinnan som tagit hennes plats. Surrealistiskt tolkad avund.

   Varda berättar också om feminismens plats i hennes liv och när hon filmade Svarta Pantrarna, tiden då hon levde i USA. Hennes betraktelser av det extroverta och introverta Los Angeles.

   Längre fram i Vardas film om sig själv handlar det mkt om hennes konst, visual arts. Det är intressant men jag tycker att hennes berättelser om film är roligare och mer komplexa.  Jag får skämmas något då jag hör till dem som inte sett en enda av hennes rullar, blir nyfiken att se den med Jane Birkin och den med Robert De Niro och Deneuve. Sen  är det alltid lika inspirerande med folk som hållit sig aktiva, nyfikna och igång fram till sin död.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-04-20

Skronks platta heter LIVSTID och den första låten har namnet  LITEN FÖRHOPPNING. Johnny Larsson plottrar och söker sig truligt fram på gitarren och Jan Hidgård testar sin flygfärdighet på saxen på ett ungdomligt sätt. I NUTIDA DIALOG  hittar de två sensibla herrarna tonläget i en vardagskonversation, lite loj och splittrad…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-04-21

Arbetarna slamrar tusen och solen värmer fin vårdag city är en härlig plats för oss ibland är det skönt att lyssna på Coltrane eller Satie Månljuset finner galaktiska tömmar Det måste gå att leva i kärlek varje dag tills pyramiderna faller likt korthus genom tiderna Small faces är ett gryffe…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-04-20

Physalis,  en kartong man köper ute Ta ut frukterna ur sina blad Ta bladen och sätt i era begonior eller i påskträdet Skär frukterna i fyra delar Lägg i en skål Ta en msk vatten En HALV flaska akacia honung Koka i micron på det näst högsta i 6 minuter…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...