Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Primadonnan på Göteborgskalaset 2019

2019-08-14 av Primadonnan

Jag lyssnade på Ann-Louise Hansson & Bruno Glenmark i regnet på Göteborgskalaset/Kungstorget. Jag bänkade mig på en bänk undan regnet. Bruno hade inte sitt band med sig men hade byggt in orkestern i synten. I början undrade jag ” Var är göbbarna i orkestern?”

Ann-Louise kom fram och sa hej till publiken. Hon pratade väl lite om sina 60 år på scenen. ( Vi sjöng båda redan 1959). -59 gjorde hon sin första skiva hos musikern Anders Burman ( Jag var kompis med hans brorsa Hasse). Där gjorde hon sen många guldskivor som låg på listorna. Hennes kompis Siv Malmqvist var också på samma bolag. Jag träffade Ann-Louise på 60-talet när hon hade förlovat sig med Bruno Glenmark, på krogen där jag sjöng i Stockholm. Och en annan gång när vi sågs hade hon hade sina tvillingar i en barnkärra utanför Palace Hotell i GBG en vinter när det snöade. Jag har träffat henne ett par gånger i Flunsåsparken på Hisingen. Ann-Louise gjorde mkt TV i Tyskland. Så när jag kom till TV i Tyskland kallade de mig Ann-Louise eller Lill-Babs. Det tog jag som en komplimang.

Här och nu på Kungstorget sjöng hon sina gamla låtar, då va det allsång, och sedan sjöng hon sin dotters låtar. Hennes dotter hade skrivit en hymn om Lill-Babs bortgång och man fick en tår i ögat. Sen blev det imitationer av olika sångerskor, bla Zarah Leander och Judy Garland. ( Redan -63 imiterade jag Leander, Monroe, Garland & Vaughan i Tyskland, jag är Sveriges första imitatör, enligt Bertil Perrolf). Ann-Louise körde Billie Holiday & Eartha Kitt, men tyvärr tog hon inte Birgit Nilson. Hon är en fantastisk tjej, artist & sångerska och det var roligt att se henne på Kungstorget i regnet. Man kan inte besegra vädrets makter. Efteråt gick jag fram och tackade henne för showen och gav henne min bok. Hon sa tack på sin fina skånska. Bruno hoppade fram å sa – Hej Lena! Sen hoppade de in i taxin.

Jag gick till Trädgårdsföreningen för att lyssna på en polsk kör. Jag pratade med en sångerska i den polska kören om Ushi, den kända jazzsångerskan. Jag lyssnade på kören och blev begeistrad. Bruden jag hade snackat med sjöng en jazzig låt. Jag var glad att jag hann i tid för att lyssna på dem. De va jättebra och trevliga människor, klädda i blåa tunikor. The leadsinger hade en svart klänning. När jag satt och lyssnade fick jag en chock då jag sitter och håller min Zingo och min mat, kommer en människa bakom mig och tar min dricka och börjar slurpa i sig den, och en annan försöker ta min mat. Jag blev så chockad och två kineser började skälla på brudarna som tog min mat och dryck. Jag vaknade till liv, hötte med min käpp och skrek

– Kom hit, haidi haidi ( romska) GIVE ME BACK.

Jag skällde på tyska, italienska, engelska. De släppte maten och gav tillbaks burken. Jag gick till matsjappet bakom mig och hämtade en bägare och hällde i resten av drickan, så va allt ok. Då berättade kinestjejerna att hon dagen innan blivit bestulen på ett halsband.

Nästa dag så gick Gun & jag till OWE TÖRNQVIST ( min gamla arbetsgivare från 60-talet) på Kungstorget. Vi satte oss bredvid ett lärarpar, Gun på en bänk, jag i min stol ( en solstol som jag tog med hemifrån, emedan jag hade ont i ryggen och behövde ryggstöd). Daniel som bokar alla artister kom ut och presenterade Owe. Owe fick min bok inne i logen av Daniel. Owe kom ut i blå kavaj med ljusa streck i, vita byxor, en trevlig blommig skjorta och satte sig framför mikrofonen. Han hade inte en rynka i fejset och såg ut som 75 år med silvervitt hår. Jag tänkte ” Hur blir man 90 år i denna branschen och ser så ung ut, hur orkar han?” Owe frågade om alla hade det bra och folket svarade tillbaka. Han började med nån rockblues. Han sjöng bl a HADERITTAN SATT PÅ TAKET. Folk sjöng med. Han sjöng om korvgubben och Anita. Han har alltid varit en textfreak, han är ett geni. Basisten i bandet var kapellmästare och hans fru var gitarrist. Mkt bra band. Owe var och är en av det bästa artisterna i landet. Han körde sina gamla hits och nya låtar. Han berättade om sina synproblem, men han fick hjälp av en ögonläkare så han kan se fortfarande. Många kom med kryckor och rullatorer till Kungstorget och alla va glada. Hans gamla låtar med bra arr blev som nya och riktade in sig på alla åldrar. Folk från hela världen var där och var mellan 20 år och 90. Många dansade och särskilt till LOPPAN. Roliga texter och lite satiriska. Owe hade ett konditori i Uppsala 63-65. Jag sjöng med kompositören Jules Sylvain där. Owes syrra Ingmarie & jag bodde ihop i Sthlm och åt fläskkotlett på söndagarna hos deras mamma.

Owe skriver texter om USA:s president och bakar in i sina gamla låtar. Det va 92 verser. Det va joddlarelåten. Han petade in en text om alperna. Alla i publiken fick joddla med. Sen kom mellolåten och det svängde värre om den här. Publiken sjöng med. Han va så jävla bra att bänken framför oss sprack i två delar. Fem människor föll i backen. Gun fick upp den ena damen innan hon spräckte skallen i stenbeläggningen. Bänkarna va i så dåligt skick att de höll inte. Sen kom Svartbäckens rödaste ros. Han berättade att det handlade om hans väninna Miss Universum som han var kär i, under ungdomens dagar. Owe hade många bugglåtar i bagaget och folk stod och buggade lite lätt. Han har fattat med åren att det är det folk vill ha. Det blev fart på latinamerikanerna i publiken när han spelade Rumba i engelska parken. Den va på 50-talet hans mest populära låt.

Vi gick fram till scenen Gun och jag när Owe skulle signera plattor.

– Hälsa din syster i LA, sa jag till Owe.

– Hon bor i Florida, sa kapellmästarn.

– Du fick min bok?

– Ja, tack, svarade Owe.

– Det va en jättebra show, sa jag.

Owe signerade skivor och Gun och jag åkte hem efter en lyckad kväll.

Under kalaset tittade jag mig runt på Kungstorget och Trädgårdsföreningen efter god mat. Jag kollade efter glutenfri och mjölkfri. Där de sålde älg, köpte jag älgskav, sallad och vit sås. Det räckte i två dar. 80 kr.

Jag pratade med de som hade JAMAICA FOOD. Hittade där MIN rätt MANGO KYCKLING, som jag gjort i många år. Trevlig personal, trevlig mat. Hade tyvärr inga pengar men hoppas att de får en restaurang i GBG. Det hoppas de med.

När jag lyssnade på polska kören i Trädgårn så åt jag persisk vegomat. Ris, spenatgegga och äggplanta. Det va gott. 65 kr. De har en restaurang i Angered. Sen gick jag bort till SANDROS tält bakom Palmhuset och åt en boliviansk efterrättskaka. Sandro va jätteglad att jag kom.

På lördagen såg jag PEG PARNEVIK på Kajskjul 8 . Hennes show va bra, En fin, käck, glad, ödmjuk människa. Hon fick äntligen min bok och blev glad för den.

– Jag ska hälsa till Bosse, sa hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...