Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

TEL AVIV ON FIRE. Filmrecension

2019-08-15 av Goteborg Nonstop

Tel Aviv on Fire – Copyright Patricia Peribañez

Regissör:  Sameh Zoabi

Land: Israel, Frankrike  

Språk: Arabiska, Hebreiska

Längd: 100 min

År: 2018

Skådespelare: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton

Svensk biopremiär: 16 augusti 2019

TEL AVIV ON FIRE är regisserad av israelen Sameh Zoabi uppvuxen i en palestinsk by nära Nazareth och Zoabi har känsla för både israeler och palestinier. Tel Aviv on fire är en politisk komedi om en palestinsk såpopera som är populär både bland palestinska och israeliska kvinnor. En av manusförfattarna inleder ett samarbete med en israelisk gränsvakt som använder utpressning för att kunna styra över storyn.

Man får följa huvudrollshavaren runt i Jerusalem och Ramallah, genom gränskontroller, i TV-studion, palestinska enkla mataffärer och i gränder. Det är en rörig känsla och många sprittande viljor. Filmen är mångbottnad och snillrik. Lyfter fram en djup allvarlig problematik och konflikt med humor och värme. Hur hittar man en lösning/kompromiss när man ska ta hänsyn till finansiärer, politisk påtryckning från två håll, kvinnor som vill ha romantik och dessutom frambringa ett konstnärligt värde?

Bra rulle som inte hittar svaret men gör ett helhjärtat försök. Bara DET kanske är en del av svaret. OCH en påminnelse om att konst och kärlek har en förmåga att förena bortanför fördomar och gränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.