Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Om ÖGAT som strålar i Gamlestan

2019-09-04 av Goteborg Nonstop

  Älska en plats. Gör du det, verkligen innerligt blundar och öppnar ögonen och känner dig som att din kropp kan tänka sig att stanna där du är? Jag heter Lena och jag har inte rest från Göteborg och Lerum som är mina habitat på en lång tid. Hur man verkligen kan stanna på ett ställe och kanske inte längta Någon Annan Stans formar sig runt kroppens skal. Går av i SKF och känner lukten av shawarma, killarna som parkerar sina svarta bilar i en rörig klump på vändplatsen framför barberaren där mina barn väntar på att klippa håret medan de fascinerat tittar på hur frisörerna tar bort skägg med en tråd som tvinnas fort runt håren och drar hårt. I källaren till Medborgarhuset ligger ÖGAT och det är dit jag ska. Omgiven av andra som älskar platsen Gamlestaden och utövar musik, keramik, textilkonst och matintresse över kulturgränser. Under några år har vi ordnat teckningsworkshops, musikulinariska rundturer i området där man får prova mat från arabiska Bab Al Hara och Casa degli Italiani i kombination med communitybaserad guidning och lokal eller internationell musik. Vi är många men grundarna är musikern och producenten Kalle Skatt Söderström och konstnären Nella Druzeta. 

  Sedan förra vintern har vi på ÖGAT gjort ett utåtriktat projekt där vi lärt känna fyra andra självorganiserande platser i regionen med stöd från det regionala projektstödet. På Kosters Trädgårdar med sin permakulturodling och restaurang blev det folkrootsartisten Ale Möller i fårhagen och med gäster både från Norge, vår partner asylboendet Restad Gård och från närområdet. 

   På Nolbygårds Ekobageri blev det käpphästfestival med roliga speakers och hundratals barn som tävlade samt oudkonsert med Abdulrazzak Iyoun Soud och Irakiska Föreningen för kvinnor och barn. I Uddebo, den lilla by dit många flyttat för att hålla på med odling, kultur och delningsekonomi utanför Tranemo, spelade Göteborgs Alternativa Orkester sin världsmusik i symfoniorkesterform under ledning av Jorge Alcaide från Leche Burre. Under dagen fanns workshops i Land Art, den form av konst som använder sig av och naturen och på ett sätt vänder sig till platsen i naturen där man befinner sig. 

  Leendet sprider sig i ansiktet när jag ser hur besökarna trivs och tar in den värme som vi vill sprida med ÖGAT. För oss är det en kärlekshandling att samla alla goda krafter tillsammans och fokusera på den samhällsförändring som inte syns i media. I föreningen Support Group från Restad Gård liksom alla de andra föreningarna i Gamlestaden och regionen som vi jobbar med finns en ljus framtid, där vi kan förstå varandra genom våra ansträngningar att mötas. På lördag är det dags igen för arrangemang!

7 SEPT: GAMLESTADEN

RÄFVEN (SE), ŠIROM (SI), YUKATENG(HU) M.FL

FRI ENTRÉ!

DJs, konserter, workshops, foodtruck, lokala artister och socialhållbarhet på några av Gamlestadens genuina mötesplatser: Bab Al Hara, Bagarn´s och Ögat

Arr: ÖGAT i samarbete med –  Bagarn´s Mötesplats, Beatebergs trädgård, Koloni, Kulturhus kviberg, Bab Al hara, Gamlestadsgalej, Kozaras.

Gratis workshops: Shibori (Textilfärgning), Mishima (Keramik dekor), Pins och ampelverkstad, växtvävning, För barnen:  Ansiktsmålning, Pysselhörna (Material finns på plats)

Lena Torquato Lidén


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-06

Som mamma till en ung man som inte kan prata och gå och med EP så blir jag smått galen av att höra hur Försäkringskassan nu drar ned på assistanstimmar till folk med just ovanstående inskränkningar. Människor som ej kan prata eller röra sig lämnas ensamma liggande i sina sängar…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...