Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

– Manlig status upprättas via distans. GBG NONSTOP lyssnar på Suzanne Brøgger & Liv Strömqvist på Bokmässan

2019-09-27 av Chawki
seriediggaren Karl-Axel Wikström

Andra dan på Bokmässan. Börjar dagen inne på Matavdelningen. En kvinnlig kock som ” kuttar genvägarna och inte har tid för finlir” gör en grönsakssoppa och äpplepizza. – SNAJSIGA ÄPPLESKIVOR, kommenterar tjejen som håller låda med kockan. – Det ska va få ingredienser och lättlagat för att gå hem i stugorna, min kokbok är LÖSNINGSORIENTERAD, säger kockan.

Sen hamnar vi på varsin stol framför Amelia Adamo som pratar med en ung författarinna. Jag noterar att Adamo har vackra, sorgsna ögon.

Jag letar runt efter en bra seriebok till min son. Av en händelse träffar jag på seriediggaren Karl-Axel som genast kommer med ett lysande tips. Han sitter djupt nedsjunken i en stor grön fåtölj med en guldslips med kinesiska tecken på, inköpt i Kina. Junoff sitter strax bredvid och tjattrar.

Junoff skriver en dikt till Petter Stordalen
Foto: Chawki

Kl. 15 börjar seminariet som jag har spetsat in mig på med Suzanne Brøgger & Liv Strömqvist. KÄRLEK=GALENSKAP. Vi kommer in nån minut in i programmet. De pratar om varför inte män blir sinnessjuka när de är förälskade.

 Brøgger säger:

 – Manlig status upprätthålls via distans.

Jag känner genast att jag älskar Brøgger och sätter mig till rätta för att få njuta av hennes oneliners på danska, en efter en.

– FÖR ATT BLI FÖRÄLSKAD KRÄVS EN VECKAS ENSAMHET & ETT GLAS CHAMPAGNE, säger Brögger. En smått utopisk rad.

 Så kommer Liv Strömqvist igång:

– Såhära liksom liksom ska liksom tänka att man ska liksom kontrollera self empowerment terapeutisk kultur liksom.

 – Väldigt dålig svenska! Junoff bredvid mig suckar tungt.

Brøgger klämmer in ännu en klockren sanning:

 – Det händer ofta att man blir förälskad i någon just när man ska resa.

 Ja, så är det, jag bara instämmer. Junoff börjar texta på sin mobil och det piper högt varje gång hon trycker in en bokstav. Folk vänder sig om i raderna.

Strömqvist fortsätter:

 – Liksom liksom såhära SELFEMPOWERMENTFEMINISM liksom..

 Junoff suckar ljudligt.

– Utan kärlek är livet meningslöst, säger Brøgger varpå Strömqvist blir osäker och tyst.

Vilken överrumplande kommentar! Men Strömqvist är snart tillbaka på banan:

 – Ja, så är det, den smyger sig liksom på liksom såhära.

 – Det är ett helvete att va kär, de är inte värda det gubbarna.  Junoffs slutkläm på det hela.

Efter seminariet genar Junoff över salongen för att råka stå i vägen för Brøgger och hennes sekreterare när de passerar. Jag säger till Junoff att jag går i förväg ut.

 – Nej, nej, nu står vi här och gräver i handväskan.  Primadonnan har vittring. Jag står kvar och tittar åt ett annat håll när jag hör:

 – SUSANNE! Primadonnan sätter  kroken i den danska skönheten.

  Å sen kommer en historia på flytande danska rinnande som hallonkräm ur donnans mun om  Ellington och huruvida Brøgger sjungit på Nefertiti eller ej. ( det hade hon).  Jag blir såklart presenterad för Brøggers svala sekreterare och utbyter adresser med henne. Här är det ordning och reda.

,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-21

   Hemma igen till pojken & assistenterna i GBG. Att vakna upp till ljudet av min pojkes tjoande känns alltid som en välsignelse. Den lilla tuppen i rummet bredvid.   Va i GERLESBORG under helgen. Avverkade en konsert på Gerlesborgsskolan, ett halvt dygns astrologisession och en promenad i SMÖGEN.  Min…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...