Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En hänsynslös Karin Boye på Folkteatern. Recension

2019-10-08 av Goteborg Nonstop
Foto: Filip Häggblom

Som tonåring var jag utklädd till Karin Boye i skolkatalogen, jag vet inte riktigt hur jag kom fram till hur jag skulle klä mig men skillnaden mellan den bilden av Karin och denna som nu står på Folkteaterns scen är milsvida. Jag hade stram knut, blus och grå långkjol. I Nakna som foster och gudar av Isabel Cruz Liljegren står Karin framför oss som en lidelsefull poet med ett stort frihetsbehov och chica långbyxor. Hennes partner den tysk-judiska Margot är den som får lida för poetens ambivalens. Föreställningen startar med en fruktansvärd scen där Karin lämnar Margot och deras gemensamma bostad i Stockholm för att vara vid sidan av sjuksängen hos ”sitt livs kärlek” i Alingsås. Oavsett hur man ser det är det inte riktigt okej att bete sig så mot någon man levt med i åtta år och det är en sned maktbalans mellan de två huvudpersonerna. Det är tydligt att Margot har ett medberoende i Karins ångestfyllda tillvaro, och hon är verkligen den där grå musen som jag hade klätt ut mig till. Hon väntar på sin älskade instängd i deras bostad klädd i morgonrock med gardinerna fördragna. Tyvärr blev ju också detta sista gången Margot ser Karin eftersom hon kort därefter försvinner.

Under den tid som följer håller sig Margot inomhus och lever i det förgångna där hon återupplever hur de två träffades på en lesbisk nattklubb i Berlin. Hon själv hade gått dit för att hon Alltid vetat att hon tycker om kvinnor och Karin egentligen på flykt från just det begäret då hon var i staden för att gå i terapi och bli ”botad”. Drömmarna avbryts bara av Karins mor Signe, komiskt spelad av Lena B Nilsson som kommer in utan att knacka och tarsig friheter då hon anser att relationen bidragit till Karins försvinnande. Som tur är kommer också poetens bästa väninna spelad av Sara Turpin på besök och lagar kamomillthé och försöker få den sörjande Margot att äta något. Lovisa Onnermark spelar förtjänstfullt den hänsynslösa Karin Boye och Maria Zakrisson Mortensson den desperata Margot. Trots lysande manus, grå och vacker scenografi och en god atmosfär känns det ändå som att skådespelarna håller igen en aning. Som att de inte riktigt vågar ta språnget. Föreställningen hade vunnit på att de tog ut svängarna lite mer, men det är ändå en stor upplevelse.

Lena Torquato Lidén

En kommentar på En hänsynslös Karin Boye på Folkteatern. Recension

  1. Anonym

    uQGH

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-07

  Jag minns en kväll för länge sen när ja va med Collins och kollade in en konsert med Torsten Flink. Det var  efterhäng med bandet på JAZZÅ på Andra Lång. Nikke Ström va där och Torsten Flink skrev på lappar eftersom han hade tappat rösten. Flink ville att jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...