Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Cassavetes på Göteborgs Dramatiska Teater. Recension

2019-10-20 av Primadonnan
Foto: Per Larsson

Dramatiseringen av John Cassavetes film Faces från -68 har blivit pjäsen FACES på Göteborgs Dramatiska Teater som hade premiär igår Lördag 19 Oktober. De hade satt publiken på två sidor om scengolvet så att man kände att man var med i showen på Losers Club. Man kunde tänka sig till Henriksberg som låg bredvid mellan -50 och sent -60tal när jag var där på Henriksbergs nattklubb. Losers Club är en klubb för rastlösa själar. Scenariot är att man kommer in på en rökig klubb där en Marilyn Monroe-karaktär står och sjunger vid mikrofonen. Folk dansar. Det handlar om en tjej som är på jakt efter att bli sedd. Publiken består utav elever från teaterskolan i Falkenberg och någon journalist. Bredvid sångerskan dansar en hostande tjock gubbe med Hitler-liknande utseende ( ägaren av Dramatiska Teatern). Man sitter högt upp så man ser bra. Ett par dansar med varandra. Sångerskan går ut, hon kallar sig för Ginny med the long blond hair. De dansar en rysk dans, ramlar på golvet, alla skrattar. Man hör Glenn Millers Orkester spela i bakgrunden. Nu kommer Ginny på scenen och fyller på spriten och Erik som spelar den fulla mannen gör det väldigt bra. En replik är – Ner med tjänstemännen, ner med sjukhusen. Det kom en lång man in, en cynisk man vars fru va hemma när han var på krogen, han träffade Tjocke-Fredde ( ägaren av Dramatiska Teatern) och verkade glad för det. De två dansade med varann. – Det är bra att ha en vän, sa den långe. – Köp en hund, svarade Fredde.

Hela pjäsen utspelas på klubben och i hemmet hos den långe killen. Det är humor och bisarrheter. Ginny ser ut som Monroe och sjunger nåt ryskt. De byter scener. Det hela handlar om att den långe vill ha Ginny men också sin fru. Fredde får tag i bruden Ginny och säger att han vill betala för henne. Jag får en förnimmelse av hur det va på -60talet då gubbarna kom fram med sina plånböcker och ville bjuda på drinken och sen gå till hotellet. Den glada tiden.

Nu dansar gubbarna med varann igen. Jag tycker att det är ganska rörigt. Det är gap och skrik och snuskprat. Sensmoral var väl att gubbar va ute och dansade på krogarna och lämnade frun hemma och till slut gick frun ut med unga killar vilket gjorde att gubbarna ångrade sig. Jag tyckte mest om Ginny, hon fick mig att tänka på mig själv. På långt håll så var hon en kopia av Monroe och även jag va lik Monroe på den tiden.

Jag ger pjäsen två stjärnor av fem, skådisarna får fyra stjärnor av fem. Själva pjäsen är inte my kind of tea. Jag är inte mkt för snuskiga ord. Jag var säkert äldst i publiken. Det va många skratt från publiken. Hon som spelade Ginny va strålande. Gå själva och se pjäsen och få en egen uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...