Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Cassavetes på Göteborgs Dramatiska Teater. Recension

2019-10-20 av Primadonnan
Foto: Per Larsson

Dramatiseringen av John Cassavetes film Faces från -68 har blivit pjäsen FACES på Göteborgs Dramatiska Teater som hade premiär igår Lördag 19 Oktober. De hade satt publiken på två sidor om scengolvet så att man kände att man var med i showen på Losers Club. Man kunde tänka sig till Henriksberg som låg bredvid mellan -50 och sent -60tal när jag var där på Henriksbergs nattklubb. Losers Club är en klubb för rastlösa själar. Scenariot är att man kommer in på en rökig klubb där en Marilyn Monroe-karaktär står och sjunger vid mikrofonen. Folk dansar. Det handlar om en tjej som är på jakt efter att bli sedd. Publiken består utav elever från teaterskolan i Falkenberg och någon journalist. Bredvid sångerskan dansar en hostande tjock gubbe med Hitler-liknande utseende ( ägaren av Dramatiska Teatern). Man sitter högt upp så man ser bra. Ett par dansar med varandra. Sångerskan går ut, hon kallar sig för Ginny med the long blond hair. De dansar en rysk dans, ramlar på golvet, alla skrattar. Man hör Glenn Millers Orkester spela i bakgrunden. Nu kommer Ginny på scenen och fyller på spriten och Erik som spelar den fulla mannen gör det väldigt bra. En replik är – Ner med tjänstemännen, ner med sjukhusen. Det kom en lång man in, en cynisk man vars fru va hemma när han var på krogen, han träffade Tjocke-Fredde ( ägaren av Dramatiska Teatern) och verkade glad för det. De två dansade med varann. – Det är bra att ha en vän, sa den långe. – Köp en hund, svarade Fredde.

Hela pjäsen utspelas på klubben och i hemmet hos den långe killen. Det är humor och bisarrheter. Ginny ser ut som Monroe och sjunger nåt ryskt. De byter scener. Det hela handlar om att den långe vill ha Ginny men också sin fru. Fredde får tag i bruden Ginny och säger att han vill betala för henne. Jag får en förnimmelse av hur det va på -60talet då gubbarna kom fram med sina plånböcker och ville bjuda på drinken och sen gå till hotellet. Den glada tiden.

Nu dansar gubbarna med varann igen. Jag tycker att det är ganska rörigt. Det är gap och skrik och snuskprat. Sensmoral var väl att gubbar va ute och dansade på krogarna och lämnade frun hemma och till slut gick frun ut med unga killar vilket gjorde att gubbarna ångrade sig. Jag tyckte mest om Ginny, hon fick mig att tänka på mig själv. På långt håll så var hon en kopia av Monroe och även jag va lik Monroe på den tiden.

Jag ger pjäsen två stjärnor av fem, skådisarna får fyra stjärnor av fem. Själva pjäsen är inte my kind of tea. Jag är inte mkt för snuskiga ord. Jag var säkert äldst i publiken. Det va många skratt från publiken. Hon som spelade Ginny va strålande. Gå själva och se pjäsen och få en egen uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...