Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

GBG NONSTOP lägger sig i KULTURDEBATTEN

2020-01-22 av Chawki
Teckning: superfreakbaba

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag som aldrig har fått ett öre i bidrag och de fortsätter ändå. TEX ja själv. Jag vet en gång när ja sökte pengar för att göra en festival på STIGBERGSTORGET. Jag hade massa roliga idéer och skrev ner dem. Jag visste också att ja kunde genomföra dem eftersom ja hade gjort de förut på min gård. Jag kallade festivalen för MAJORNAS JAZZFESTIVAL, men det kunde hända lite vasomhelst bara det blev en flippad härlig känsla av hopkoket. På den festivalen dansade småbarn runt och alkisarna från Silverkällarn dök upp och gamla tanter på gården satt där tillsammans med andra grannar och annat löst pack som kom utifrån. Det va en väldigt integrerande festival för alla människor och utbudet på scenen va också hämtat från olika håll, performance, rock och lite jazz med Franska trion innan de blev så populära. Ollikainen hamnade nästan  i slagsmål med en granne som tyckte att de skulle sluta spela eftersom kl va 20 på kvällen. Men Ollikainen hötte med näven bakom sin keyboard på ett farligt finskt sätt och grannen hoppade förskräckt över staketet.

  När jag sökte pengar för att göra en sån integrerande festival på STIGBERGSTORGET så trodde KULTURFÖRVALTNINGEN att min ansökan va ett skämt. Men det va den inte. Jag droppade väl inte standardorden gränsöverskridande, interdisciplinär, feministisk å andra ord man ska slänga sig med för att passa in i mallen. Sen dess söker jag helst inte pengar, jag vet ju redan att ja kommer uppfattas som ett skämt i en fyrkantig fantasilös värld. Måste konsten va tråkig för att uppfattas som seriös av kulturpolitiker.  Eller rättare sagt man ska låtsas leva upp till massa PK-kriterier på pappret för att få bidrag. Nu vill SD att kulturen ska begränsas på nya sätt, i alla fall den som finansieras av staten och ställs ut i SÖLVESBORG.  De vill väl att  man ska säga att man e nån knätofsspeleman som målar dalahästar för att få en slant. Men  jag skiter faktiskt i vilket, alltid ska man slicka på nåt jävla sätt, å personligen väljer jag att inte slicka överhuvudtaget. Och kommer fortsätta göra vilken konst ja vill, oavsett ja får pengar eller inte för de. VILKEN RÖV MAN ÄN SLICKAR, OM DEN SITTER PÅ EN SOSSE, MODERAT, SD:are  eller PÅ EN ANARKIST, SÅ ÄR DET EN RÖV & SMAKAR SKIT, OCH SEN GÅR MAN OMKRING och STINKER.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...