Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Dag 3 på GBG Filmfestival, Schyfferts världspremiär

2020-01-26 av Chawki
Still ur Malga Kubiak film

    Efter gårdagens vardagsrealistiska film i saggiga nyanser var GBG NONSTOP tvungen att spendera ett dygn i sängen för att återhämta sig med hjälp av misosoppa kryddad med black magic pepper. Kl 18 på DRAKEN va det dags att se HENRIK SCHYFFERTS regidebut & världspremiär. Filmen heter SPRING UJE, SPRING. Filmens manus är skrivet av UJE BRANDELIUS och det är även han som spelar huvudrollen som sig själv. Hans fru och två flickor spelar också sig själva i filmen. Brandelius är musiker och sångare, har ingen vidare koll på honom sen tidigare. Det framgår i filmen att han är släkt med Harry Brandelius. Brandelius fick för nåra år sedan diagnosen Parkinson & denna filmen kretsar runt hur Brandelius tacklade beskedet att han hade den sjukdomen. Merparten av scenerna är filmade hemma hos familjen Brandelius i Bredäng.

   Filmen börjar med att Brandelius spelar  med sitt band på RÖNNELLS ANTIKVARIAT som numer är ett av de få  ställen som håller liv i Sthlms nästan slocknade musikscen. Lovande början, hade gärna sett massa mingel från Sthlm kulturliv. Men så blir det inte.  Brandelius låtar varvas med scener från jobbet som radiopratare,  i repan med bandet, hemmalivet i Bredäng, läxläsning, scener från makarnas säng. Man tar upp  typiska samtida ämnen bland stockholmare,  som  frågan –  Bor  du i hyresrätt eller bostadsrätt?  Hade gärna sett mkt mer av musik & konstlivet i Sthlm & tycker att Brandelius kunde gett mer plats till frugan i filmen, nu blir de så himla mkt han hela tiden och jag tycker inte att han lyckas axla uppgiften att vara the one and only att bära en hel film. Skulle behöva klämma fram lite mer karisma. Känns tungrott.   Höjdpunkten i filmen är sexskämten. Då bränner de till en smula. Samtiden är så urvattnad att det mest revolutionära man kan göra är att droppa ordet analsex eller fitta? Jag hade önskat att den underliggande samhällskritiken som finns med i den här personliga betraktelsen hade varit mkt tuffare. Hoppas att de bränner till mer nästa rulle, Schyffert! Det är ingen katastrof-film, men inte heller nån höjdare.

   Schyffert får stående ovationer efter filmen, som aldrig tar slut. Har svårt att tänka mig att det är för att alla tycker att filmen är så otroligt bra, snarare är väl göteborgarna överlyckliga att ha besök av en stockholmare som synts på TV under många år. Men detta är bara min spekulation, jag kan givetvis ha helt fel.

   Hade planerat att se ännu en film idag med blev varnad av en filmskribent från Nöjesguiden som sa att filmen jag prickat in MILITARY WIFES va urusel. Så jag hoppade den & tog en kopp te med mamma på Tajan istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...