Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Dag 3 på GBG Filmfestival, Schyfferts världspremiär

2020-01-26 av Chawki
Still ur Malga Kubiak film

    Efter gårdagens vardagsrealistiska film i saggiga nyanser var GBG NONSTOP tvungen att spendera ett dygn i sängen för att återhämta sig med hjälp av misosoppa kryddad med black magic pepper. Kl 18 på DRAKEN va det dags att se HENRIK SCHYFFERTS regidebut & världspremiär. Filmen heter SPRING UJE, SPRING. Filmens manus är skrivet av UJE BRANDELIUS och det är även han som spelar huvudrollen som sig själv. Hans fru och två flickor spelar också sig själva i filmen. Brandelius är musiker och sångare, har ingen vidare koll på honom sen tidigare. Det framgår i filmen att han är släkt med Harry Brandelius. Brandelius fick för nåra år sedan diagnosen Parkinson & denna filmen kretsar runt hur Brandelius tacklade beskedet att han hade den sjukdomen. Merparten av scenerna är filmade hemma hos familjen Brandelius i Bredäng.

   Filmen börjar med att Brandelius spelar  med sitt band på RÖNNELLS ANTIKVARIAT som numer är ett av de få  ställen som håller liv i Sthlms nästan slocknade musikscen. Lovande början, hade gärna sett massa mingel från Sthlm kulturliv. Men så blir det inte.  Brandelius låtar varvas med scener från jobbet som radiopratare,  i repan med bandet, hemmalivet i Bredäng, läxläsning, scener från makarnas säng. Man tar upp  typiska samtida ämnen bland stockholmare,  som  frågan –  Bor  du i hyresrätt eller bostadsrätt?  Hade gärna sett mkt mer av musik & konstlivet i Sthlm & tycker att Brandelius kunde gett mer plats till frugan i filmen, nu blir de så himla mkt han hela tiden och jag tycker inte att han lyckas axla uppgiften att vara the one and only att bära en hel film. Skulle behöva klämma fram lite mer karisma. Känns tungrott.   Höjdpunkten i filmen är sexskämten. Då bränner de till en smula. Samtiden är så urvattnad att det mest revolutionära man kan göra är att droppa ordet analsex eller fitta? Jag hade önskat att den underliggande samhällskritiken som finns med i den här personliga betraktelsen hade varit mkt tuffare. Hoppas att de bränner till mer nästa rulle, Schyffert! Det är ingen katastrof-film, men inte heller nån höjdare.

   Schyffert får stående ovationer efter filmen, som aldrig tar slut. Har svårt att tänka mig att det är för att alla tycker att filmen är så otroligt bra, snarare är väl göteborgarna överlyckliga att ha besök av en stockholmare som synts på TV under många år. Men detta är bara min spekulation, jag kan givetvis ha helt fel.

   Hade planerat att se ännu en film idag med blev varnad av en filmskribent från Nöjesguiden som sa att filmen jag prickat in MILITARY WIFES va urusel. Så jag hoppade den & tog en kopp te med mamma på Tajan istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-06

Ett salt kex Potatis En stor klyfta Vitlök Döda magbakterierna. Tag ett salt kex och lägg på olivmargarin, skiva potatisen och vitlöken. Lägg vitlök på, och ovan vitlöken potatisen. Och ovanpå lite physalis-sylt som du gjort själv. Det blir både vackert & gott. Sen gör du likadant med kaviar på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...