Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

SISTA dan på filmfestivalen. Brasilien sätter punkt med blod & psykedeliska piller

2020-02-03 av Chawki
Still ur Malga Kubiak film

Sista dan på Filmfestivalen. Måndag på DRAKEN. Gbg Nonstop har drömt en hel vecka om när morfar föråt sig på glass och den drömmen smittade tillfälligt av sig på GBG NONSTOP som trodde att hon för alltid förätit sig på biofilm. Men efter en veckas semester från festivalen och den ena deprimerande rullen efter den andra tog vi oss nytt mod och slängde oss ut för att se BRASILIANSK FILM. Först THE FEVER. En titel som skapar trygga känslor.  Äntligen lite tropisk hetta. Men nja… Filmen som till stora delar utspelar sig bland containers och kranar mot en grå himmel är monoton och tradig även om indianen i huvudrollen har en fin utstrålning och snygg överkropp. Brasilien är lika exotiskt som Feskehamnen.  Jag kämpar med att komma in i storyn, men somnar. Tackålov va mamma med  och förklarar efteråt  vad den handlade om. En indian som får feber av hemlängtan. – En poetisk, absurd, långsam film, sa mamma. Undertecknad vill betona ordet LÅNGSAM.

   MEN sen ser GBG NONSTOP en brasiliansk film till – BACURAU  av Kleber Mendonca Filho & Juliano Dornelles – som har blivit FÖRJUDEN i Brasilien eftersom den är regimkritisk. En modern Vilda Västern-rulle som utspelar sig  i brasiliansk landsbygd under en klarblå himmel. Vi hamnar i en by med barn, gamla, psykedeliska örtpiller, transvestiter, bordeller en gitarrspelande gubbe som gör samba av begravningsprocessioner & en politiker kommer förbi i sin bil för att muta byborna med utgången mat och dåliga mediciner. Det är drönare, machetes och blodiga kläder på tvättlinor i solen. Det är öga för öga och tand för tand. Mkt underhållande och bra på alla sätt. OCH fin filmmusik! Så bland en drös hopplösa filmer fick vi se TVÅ kanonrullar. THE PAINTED BIRD & BACURAU. Skönt att få avrunda festivalen med en upplyftande film full av tåga, nakenhet & action.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-06

Ett salt kex Potatis En stor klyfta Vitlök Döda magbakterierna. Tag ett salt kex och lägg på olivmargarin, skiva potatisen och vitlöken. Lägg vitlök på, och ovan vitlöken potatisen. Och ovanpå lite physalis-sylt som du gjort själv. Det blir både vackert & gott. Sen gör du likadant med kaviar på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...