Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Chawki minns ett frö

2020-02-11 av Chawki
Anders Wintzéus. Foto: Chawki

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett magiskt sätt. Ibland känns det bara bra och ibland är det svårt, som när nån sätter pekfingret in i ens svartaste sorg. En av de som betydde mkt för mig för länge sen och som satte ett frö i mig va Anders Wintzéus. Han gjorde musik på datorer på 80-talet. Mest teatermusik. Han brann för att göra anti-musik. Att dekonstruera genres, att riva ner, att leka. Att va retsamt banal. Att va trotsig och våga vara dum. Att MEDVETET skapa osäkerhet. Vi hade ett band ihop som vi kallade POLLY MAGOO PEEPSHOW. Första spelningen hette vi MARILYN MONGO & DE VILDA MÄNNEN. Anders hade en skyddshjälm på huvet och drev med alla egoflippade elgitarrister. Ibland gick de bra när vi spelade & ibland gick det dåligt, som den gången på Hagabion när ja va så nervös innan att jag drack en kvarting whiskey på fastande mage, benen vek sig under mig på scenen, jag fick total blackout och glömde bort att sjunga en hel låt. Då blev Anders så arg att vi hade ett uppehåll på fem år. Efter detta dricker jag helst ingenting innan ja står på scen.

   Sista spelningen vi hade innan vi la av va på PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN. Jag låg på en Freud-soffa & stönsjöng AIMEZ AIMEZ TOUT LE RESTE EST NE RIEN ( älska älska, inget annat spelar nån roll). Publiken bestod av 5-6 psykologer. Stämningen va kvav och spänd. Från början till slut. Jag trodde att det skulle bli komiskt, det blev bara ett platt fall. Men det va ett väldigt tjusigt hus!

   Jag kom att tänka på Anders och hur vi initierar varann. Initieringar som sitter kvar hela livet. Ibland får man för sig att man kom på allt själv. Men så är det ju inte. De är som att vi alla är som olika typer av homeopatdroppar, åsså injicerar vi en droppe här och där, å sakta sakta har droppen sin verkan, på ett  så omärkligt och långsamt sätt att vi hinner glömma var insikten  kom ifrån.

Kommentarer på Chawki minns ett frö

  1. Anonym

    Underfundigt och fin text, som vanligt!!!

  2. TACKAR för detta kära Anonym!
    Med vänlig hälsning Chawki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-06

Ett salt kex Potatis En stor klyfta Vitlök Döda magbakterierna. Tag ett salt kex och lägg på olivmargarin, skiva potatisen och vitlöken. Lägg vitlök på, och ovan vitlöken potatisen. Och ovanpå lite physalis-sylt som du gjort själv. Det blir både vackert & gott. Sen gör du likadant med kaviar på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...