Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Chawki minns ett frö

2020-02-11 av Chawki
Anders Wintzéus. Foto: Chawki

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett magiskt sätt. Ibland känns det bara bra och ibland är det svårt, som när nån sätter pekfingret in i ens svartaste sorg. En av de som betydde mkt för mig för länge sen och som satte ett frö i mig va Anders Wintzéus. Han gjorde musik på datorer på 80-talet. Mest teatermusik. Han brann för att göra anti-musik. Att dekonstruera genres, att riva ner, att leka. Att va retsamt banal. Att va trotsig och våga vara dum. Att MEDVETET skapa osäkerhet. Vi hade ett band ihop som vi kallade POLLY MAGOO PEEPSHOW. Första spelningen hette vi MARILYN MONGO & DE VILDA MÄNNEN. Anders hade en skyddshjälm på huvet och drev med alla egoflippade elgitarrister. Ibland gick de bra när vi spelade & ibland gick det dåligt, som den gången på Hagabion när ja va så nervös innan att jag drack en kvarting whiskey på fastande mage, benen vek sig under mig på scenen, jag fick total blackout och glömde bort att sjunga en hel låt. Då blev Anders så arg att vi hade ett uppehåll på fem år. Efter detta dricker jag helst ingenting innan ja står på scen.

   Sista spelningen vi hade innan vi la av va på PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN. Jag låg på en Freud-soffa & stönsjöng AIMEZ AIMEZ TOUT LE RESTE EST NE RIEN ( älska älska, inget annat spelar nån roll). Publiken bestod av 5-6 psykologer. Stämningen va kvav och spänd. Från början till slut. Jag trodde att det skulle bli komiskt, det blev bara ett platt fall. Men det va ett väldigt tjusigt hus!

   Jag kom att tänka på Anders och hur vi initierar varann. Initieringar som sitter kvar hela livet. Ibland får man för sig att man kom på allt själv. Men så är det ju inte. De är som att vi alla är som olika typer av homeopatdroppar, åsså injicerar vi en droppe här och där, å sakta sakta har droppen sin verkan, på ett  så omärkligt och långsamt sätt att vi hinner glömma var insikten  kom ifrån.

Kommentarer på Chawki minns ett frö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.