Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Mattias Cantzler konstnären som sammansmälter observationer, hantverk och industrifenomen

2020-02-11 av Magnus Sjöbleke

Göteborg gästas i tre veckor av verket En limpa snusförnuft på konstepidemin. Konstnären bakom verket, Mattias Cantzler är född i Sverige, men bor sedan länge i Norge, numera i Oslo och är utbildad på Oslo konstakademi.

Jag beger mig till Konstepidemin och Pannrummet för att erfara konst av en konstnär, vars verk ofta präglas av sociala observationer, vardaglighet, industridetaljer och hantverk, och för att göra ett reportage. Göteborg nonstop förhandsvisas skulpturen/ installationen. Jag får möta konstnären och lyssnar på de dånande strängarna fästade i plywooden. Snusdosor av märket Ettans roterar och ger ljud.

Utställningen blir extra spännande relaterad till utställningen Plenty of shit av samma konstnär. också visad på Konstepidemin, men i Bergrummet, för sex år sedan Den gången handlade det om hundskit och miljötänk.

När vi ser ner mot träskulpturen och hör det höga ljudet blir ett samtal omöjligt så vi går till ett  annat rum på konstepidemin och samtalar över en kopp kaffe. Kaffet är starkt och vi tinar upp. Det är en typiskt ruggig Göteborgsdag. Jag tar foton och försöker förstå sammanhang. som nämns.

I performanceverket 2,45, som visades på Galleri 54, 2015, hade Mattias färdats i en bil av märket Volvo och modellen 245. Modellen slutade tillverkas 1993, samma år som ett rekord sattes i höjdhopp med, passande nog, höjden 2,45 meter.  Efter roadtripen smältes bilen och omformades till en balk. En balk som monterades på 2,45 meters höjd i galleriet. meningslösa samband, eller viktig fakta?, något som betraktaren ställs inför.

”Volvo 245:a representerar en era som snart har gått i graven. En folklig evighetsmaskin och tillika symbol för det svenska välfärdssamhället och Sverige som ett framstående industriland” så stod det i galleriets beskrivning av utställningen.

Och visst är det väl så.

Både Ettans snus och Volvo symboliserar en sådan era.

– Känner du dig besläktad med Ruben Östlund, frågar jag?

– Östlund arbetar med sociala observationer, det gör jag också, säger Mattias.

Förra gången Mattias ställde ut på konstepidemin var 2014 med utställningen Plenty of Shit.

Titlarna säger verkligen mycket och har betydelse i denna konst. Då bestod konsten av en egentillverkad biogasanläggning som drev ett elverk, vilket i sin tur kunde generera film som visade just bajsande hundar.

Mattiias Cantzler är dessutom aktuell som en av rollkaraktärerna i filmen Are you leaving already som visades på Göteborgs filmfestival. Filmen är regisserad av Mona Hoel och spelades in för 13 år sedan. Mattias spelar hantverkaren som ska måla om hos en ung kvinna som behöver stöd i livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-06

Ett salt kex Potatis En stor klyfta Vitlök Döda magbakterierna. Tag ett salt kex och lägg på olivmargarin, skiva potatisen och vitlöken. Lägg vitlök på, och ovan vitlöken potatisen. Och ovanpå lite physalis-sylt som du gjort själv. Det blir både vackert & gott. Sen gör du likadant med kaviar på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...