Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Mattias Cantzler konstnären som sammansmälter observationer, hantverk och industrifenomen

2020-02-11 av Magnus Sjöbleke

Göteborg gästas i tre veckor av verket En limpa snusförnuft på Konstepidemin. Konstnären bakom verket, Mattias Cantzler är född i Sverige, men bor sedan länge i Norge, numera i Oslo och är utbildad på Oslo konstakademi.

Jag beger mig till Konstepidemin och Pannrummet för att erfara konst av en konstnär, vars verk ofta präglas av sociala observationer, vardaglighet, industridetaljer och hantverk, och för att göra ett reportage. Göteborg nonstop förhandsvisas skulpturen/ installationen. Jag får möta konstnären och lyssnar på de dånande strängarna fästade i plywooden. Snusdosor av märket Ettans roterar och ger ljud.

Utställningen blir extra spännande relaterad till utställningen Plenty of shit av samma konstnär. också visad på Konstepidemin, men i Bergrummet, för sex år sedan Den gången handlade det om hundskit och miljötänk.

När vi ser ner mot träskulpturen och hör det höga ljudet blir ett samtal omöjligt så vi går till ett  annat rum på konstepidemin och samtalar över en kopp kaffe. Kaffet är starkt och vi tinar upp. Det är en typiskt ruggig Göteborgsdag. Jag tar foton och försöker förstå sammanhang. som nämns.

I performanceverket 2,45, som visades på Galleri 54, 2015, hade Mattias färdats i en bil av märket Volvo och modellen 245. Modellen slutade tillverkas 1993, samma år som ett rekord sattes i höjdhopp med, passande nog, höjden 2,45 meter.  Efter roadtripen smältes bilen och omformades till en balk. En balk som monterades på 2,45 meters höjd i galleriet. meningslösa samband, eller viktig fakta?, något som betraktaren ställs inför.

”Volvo 245:a representerar en era som snart har gått i graven. En folklig evighetsmaskin och tillika symbol för det svenska välfärdssamhället och Sverige som ett framstående industriland” så stod det i galleriets beskrivning av utställningen.

Och visst är det väl så.

Både Ettans snus och Volvo symboliserar en sådan era.

– Känner du dig besläktad med Ruben Östlund, frågar jag?

– Östlund arbetar med sociala observationer, det gör jag också, säger Mattias.

Förra gången Mattias ställde ut på konstepidemin var 2014 med utställningen Plenty of Shit.

Titlarna säger verkligen mycket och har betydelse i denna konst. Då bestod konsten av en egentillverkad biogasanläggning som drev ett elverk, vilket i sin tur kunde generera film som visade just bajsande hundar.

Mattias Cantzler är dessutom aktuell som en av rollkaraktärerna i filmen Are you leaving already som visades på Göteborgs filmfestival. Filmen är regisserad av Mona Hoel och spelades in för 13 år sedan. Mattias spelar hantverkaren som ska måla om hos en ung kvinna som behöver stöd i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.