Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Segerkransen, fulkulturen sportkänslan

2020-02-20 av Magnus Sjöbleke

Sportkultur och vinnarsamhälle. Går det ihop?

Stålets högglans. ljusets reflektion, Göteborgs gråvita himmel i kontrast till metallen. Linda Ottossons utställning First Losers i Bergrummet på Konstepidemin förhåller sig  till ämnet. Det imponerande hantverket ger skulpturerna strålglans och överaskande effekt. Kan sport svara en klasssmarkör? Det tycker Linda Ottosson.

Boxning och tyngdlyftning är inte de fina sporterna medan golf och tennis är det. Men det kan ifrågasättas. Och så är det med konst i allmänhet att betraktaren själv kan svara på vissa frågor. Särskilt i samtida konst, är det så. Ottosson har valt att förhålla sig till sport utifrån en feministisk blick som ofta utgår från hierarkier och strukturella problem i samhället. I ett konstnärskap där själva hantverket är utvecklat och originellt, utforskar Ottosson situationer där kön, klass och identitet hänger samman med makt.

Med ett tiotal verk utforskas detta gång sporten.

Bergrummet är beläget en stentrappa i utkanten av konstepidemin men det är värt att göra sig besväret att gå trappan ned för att uppleva de fina skulpturerna och att passa på innan 1 mars då utställningen byts ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.