Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Chawki får ihop veckans karantän-krönika – alla faller

2020-05-08 av Chawki
teckning: superfreakbaba

Nu har min son och jag varit i karantän 2 månader. Just nu sitter min pojke i soffan och dricker te. Vi lyssnar på Prokofjevs Romeo och Julia. Längesen jag lyssnade på den. Vi brukar lyssna på nåt klassiskt mellan 11 och 13 då vi har siesta. Min taijilärare Xing Xue har sagt att den tiden ska man lugna och stärka sitt hjärta, gärna vila och äta.

   Har svårt att skriva, känner inte att det kommer fram nåt vettigt. Vet inte om det är så viktigt att va konstnär just nu. Känns viktigare att göra basala saker, massera, städa, laga mat, göra armhävningar. Titta på min pojke. Brukar andas in jorden i hela kroppen och sen fylla kroppen med den blåa himlen på utandningen. Bara vara.

  Träffade Ollikainen igår på en kyrkogård. Han blev full i skratt eftersom han inte fick nån kram som han brukar få av mig. Han berättade att jazzarna hälsar med armbågen när de ses. Av mig får ingen ens en armbåge. Nej, nu tjingsas det på håll. Känns bra att inte blanda sig själv med andra. Att hitta sig själv,  utan distraktioner.

  Coronan är så mystisk, helt oförutsägbar. Vi måste alla förhålla oss till det okontrollerbara nu. Vi är alla sårbara. Vi vet ingenting. Det finns ingen lösning. Vi står nakna inför Gud. Svävar fritt. Olika regeringar tar till olika chansningar för att hålla coronan under kontroll. Men den är som en orm. Alla kan drabbas. Jag vet de som har lungcancer som fått corona som knappt märkt av den samtidigt som friska starka män dör av den. Fransmännen bunkrar nikotin för att parera den i form av plåster och tobak. Det är som om coronan vill gäcka våra vanliga idéer om vad som är bra och dåligt, rätt och fel. Våra gamla regler och vanor håller inte längre. Vi ska falla. Alla ska falla.

  Livet har alltid varit oförutsägbart och okontrollerbart men nu  påminns vi allihop samtidigt om det. Man går omkring och är häpen hela tiden och när man stöter på Ollikainen eller Lundgren så blir man hejdlöst glad. Det är nåt rosenskimrande som börjar synas i ansiktet på dem man älskar.

  Jag ser gamla par som håller varann i handen och ser kära ut som barn. Sköterskan på vårdcentralen va hjärtlig och go på telefon igår som om vi känt varann hela livet. Det är inte bara naturen och jorden som hämtar hem och får en ny glans, det är också människorna. Vi får betala ett högt pris. Men så har det alltid varit. Det kostar att va tom och lycklig. Vi får betala med att möta lidande, smärta och död.

  Hälsningar från världen uppåned, kanske för alltid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-08-22

Gbg nonstop red tar tåget tillsammans med den jäsiga jazz-croonern Tomas Halling till trakterna nära den magiska socknen VÄTTLÖSA. Vi ska till LUFTSLOTTET, konstnären Jonas Liveröds palats och verk som ska döpas. Vi försöker va tysta på den tysta avdelningen ombord på västtrafiklinjen som vaggar genom väskötaslätten. Det går inte,…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...