Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Hårinspiration vid Klippan

2020-05-09 av Magnus Sjöbleke

Sjöbleke besöker Margareta Andersson i ateljén

Margareta Andersson är aktuell som deltagare i utställningen ”Det bästa från den aktuella konstscenen” på Galleri Thomassen. Hösten 2021 blir det separatutställning på Galleri PS.

Jag träffar henne i ateljén på Sockerbruket vid Klippan. Vi håller distans och hälsar utan kroppskontakt.

Sockerbruket har ett mansardtak. Därför har innertaket i ateljén fina vinklar. Ett sovloft ger rummet karaktär. Utanför rör sig en stor mängd tålmodiga duvor . De hasar sig uppför och nedför ett sluttande, halt plåttak. Bakom duvorna sträcker sig Älvsborgsbron som en bakgrund till hela sceneriet.

-Måleri är off nuförtiden, säger Maggan.

Jag förstår vad hon menar men – inget kan väl vara OFF om det är ett arbetssätt med bra uttryck.

Jag får reda på att Tova Mozard tog kontakt för att byta till sig en av Anderssons målningar.

Om det här måleriet skulle vara så OFF så hade nog inte en av vår tids mer uppmärksammade konstnärer velat göra ett sådant byte.

Måleri kan bli gammalmodigt i jämförelse med konst som innefattar nya digitala möjligheter,

I sin konst inriktar sig Margareta på hår med ett socialt, etnografiskt och symboliskt förhållningssätt.

– Jag har läst mycket om hår och det finns ett rikt register av symboliska aspekter kring  framförallt kvinnors hår.

Förut arbetade Margareta Andersson med bilar i svart, vitt och grått.

Den konstnärliga tematiken kommer och går och håret återkom i hennes konst och nu är det tretton år sedan det började.

  • Man kan ta upp hår ur tusentals aspekter.

Håret fungerar som kommunikationsmedel för social status, en gift kvinna skulle förr bära huckle.

Efter ockupationen under 40-talet i Europa bestraffades kvinnor som träffat främmande soldater med att deras hår avlägsnades.

Det finns också en koppling mellan kropp, hår och helighet.

-Jag hade den här peruken som vänner fick ha på sig och så tog jag fotografier.

Margareta visar den mörkbruna peruken med spikrakt syntethår.

-Det blev inte min grej att fotografera så jag började göra måleri av det, men med samma approach.

-Måleri är öppet och man söker.

Målningarna fyller halva ateljén och just nu ställs fyra av dem ut på utställningen ”Det bästa från den aktuella konstscenen” på Galleri Thomassen tillsammans med 28 andra konstnärer.

På ateljéväggen hänger också en målning med fyra cirklar varav håret från fyra sorter av hundar fyller varje cirkel.

De mest aktuella bilderna visar mörktbrunt hår med händer som klämmer, vrider och håller i hår.

Det handlar mycket om sexualitet och normer kring hår ur ett socialt perspektiv.

  • Förr skulle man ha huckle över håret, särskilt om man var gift.

Margareta kommer från Bohuslän. Vi pratar om Schartauanerna.

-Min egen mamma hade fortfarande huckle när jag växte upp.

Magnus:- Det var populärt med schal över håret, arbetsskjorta och snickarbyxor på den tiden, kan också ha varit en vänstergrej.

-Jag tror det var av traditionella skäl.

Magnus: – Alla religionerna tycks ha förhållningssätt till kvinnors hår.

-Det ansågs syndigt att visa för mycket av håret, säger Margareta.

Vi får ett fördjupat samtal i Margaretas underbara ateljé. Vi har setts innan, men nu uppstår ett tillfälle att fördjupa oss i ett konstresonemang. Det är ett bra skäl att bjuda in sig själv som journalist för att kunna få prata konst.

-En gång drömde jag om en hel vägg av hår, säger Margareta Andersson.

Ämnesvalet har funnits med ett tag förstår jag.

Vi kommer in på Indien, ett land som uppskattas av konstnären.

– Jag gjorde en utställning på Academy of Fine Arts i Calcutta 2004.

Därefter har det blivit fler resor till i Indien.

-Jag siktar på att arbeta vidare inom mitt nya tema.

Margareta vill jobba med det i Indien när Coronatiden är över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...