Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Chawki tackar sin mor för frihet, musik & illusioner

2020-05-31 av Chawki
Teckning: superfreakbaba

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.  

  Min bror och jag lekte med träleksaker, byggde och hittade på dagarna långa, eller va uppe på berget och lekte. Mamma städade undan efter oss och gav oss mat. Jag minns min bror mkt tydligare från de åren än min mamma, hon var den där stora rumpan som bara fanns där och ramade in vårat liv med franska chansons, indiansk flöjtmusik och klassisk musik. Tog med oss på föreställningar på Stadsteatern, Blå Stället, konserter på Sprängkullen och Himlabacken. Jag såg Nationalteaterns ROCKORMEN och älskade den. Jag såg ENSAMMA HJÄRTAN i nån park och BLUES-ANNIKA som sjöng mitt på dan i Haga när det va loppis. Jag såg ANDREAS BRANDT och CHRISTER ÖHMANN spela när ja va i 5-årsåldern. Andreas sjöng som en kvinna, det va fantastiskt. Hon gav oss giftfri mat och använde rårörsocker. Kalle Anka, Barbie & Coca-cola  va förbjudet hemma hos oss. Mina kompisar tyckte att vi va hippies och bohemer.

  Mamma tog med oss till Grekland & Paris och, vi bodde på stränder  och åkte MC hopträngda  på bönpallen mellan mamma och hennes  unga älskare.  Vi fick sand, snäckor, grottor och hav. Vi fick mkt frihet, min bror och jag. Det är jag tacksam över även om det också hade sitt pris. Hon lyckades skapa illusionen att det är enkelt att va ensamstående mor. Man reser runt, har massa älskare och lever livets glada dagar. Jag tänkte tidigt att jag ville ha tio barn och ha lika kul. Den föreställningen har krossats många gånger om, jag vet nu att det är kanske det svåraste av allting. Ingen kärlek är så stor och gör så ont.

  Min mamma sa att man ska ta hand om sina fem sinnen. Hålla dem intakta. Det är nåt av det bästa hon har präntat in i mig.  Tack mamma.

Kommentarer på Chawki tackar sin mor för frihet, musik & illusioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...