Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Musiken handlar om känslor

2020-06-08 av Magnus Sjöbleke
Erik Dahl arbetar med kammarmusik som möter jazz och rymdpop.

Erik Dahl aktuell med ny skiva

I mars hade Erik Dahl med ensemble releaseevent på Frölunda kulturhus. Med Gethenian suite en tolkning av Ursula K Le Guins sci-fi-roman The Left Hand of Darkness  från 1969. Skivan som finns som CD och på Spotify befinner sig i gränslandet mellan kammarmusik, jazz och rymdpop.

Musiken har tidigare spelats i konsertform med projiceringar av Ida Sondell
som en extra visuell dimension.

Den här typen av instrumentalmusik blir enligt vad Erik säger till mig, mer begriplig och tillgänglig då den möter berättelser. Erik har tidigare tonsatt dansföreställningarna Alice i Underlandet, Last land och föreställningen Arriety. […]hans musik är kongenial med historiens stämningar, Dahl understyrker och leder framåt.” recenserade Lis Hellström i Göteborgsposten 2011 Alice i Underlandet.

Erik Dahl har utbildning på Högskolan för Scen och Musik. Han har både komponerat och arrangerat för olika scenproduktioner, men också varit kapellmästare och musiker i en massa konstellationer främst i Göteborg. Som musiker spelar han piano, trombon, dator/liveelektronik, concertina och percussion. 2017 tilldelades Erik Dahl Göteborgs Stads kulturstipendium. 

Jag möter honom på Fyrens ölkafé vid Bengans på Stigbergstorget över en Caffe latte.

Gethenian suite består av 13 spår och sviten pågår 60 minuter.

Det handlar om Ai, en människa som kommer till den fiktiva planeten Gethen för att få innevånarna där att vara med i en union.

Gethens innevånare säger nej till förslaget och Ai tvingas fly över som bland annat far okänd mark. Berättelsen utforskar frågor kring genus och mötet mellan grupper med olika könsidentitet.

-Erik, du är kompositör

-Stämmer, jag är kompositör.

-Och ensemblen har ditt namn.

-Stämmer också.

– Beskriv musiken?

-När vi spelade in sade teknikern att det är som jazzmusik utan solon.

Eriks kompositioner rör sig från pop till klassiskt och jazz i sin musikaliska resa.

-Stilarna går in i varandra i numera, det är inte konstigt eller ovanligt.

Jag ber Erik berätta om Erik Dahl Ensemble.

-Jag älskar att spela med dem, musiken blir väldigt levande med dem, svarar Erik Dahl.

Erik Dahl Ensemble består, förutom av Erik på piano/elektronik, av fem andra musiker. Anna Cochrane, fiol/viola, Andreas Thurfjell, altsax/baritonsax, Anna Malmström, klarinett/basklarinett, Tove Brandt, kontrabas och William Soovik, trummor/percussion.

Erik hade tidigare vid olika tillfällen spelat med de som nu ingår i Erik Dahl Ensemble. Eller hört dem spela.

-Hur hanterar du begränsningarna för scenframföranden just nu?

– Vi kan inte turnera nu men jag siktar på att komma iväg 2021.

Musiken till ytterligare en skiva har blivit klar sedan denna intervju.

Pandemins begränsningar har lett till mer komponerande för Erik.

Vi dricker ur vårt kaffe och tar oss bort till Oceanen för att titta in en stund i Eriks skrubb, där han arbetar med sin musik. Där träffar jag också Eriks flickvän och musikerkollega Anna Cochrane.

Huset är fullt av musik och glada musikanter.

Så ger jag mig av mot Hammarkullens Konsthall för att titta på en fotoutställning. En storm med iskalla vindar drar in över Götet. Jag blir djupfryst men konstaterar att Göteborg har en rik musikflora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...