Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

2020-07-30 av Magnus Sjöbleke

Magnus besöker Gerlesborgs konsthall och Stensalen

Ögonblick på Gerlesborgs konsthall. En grupputställning från konsthallens fönster.

I anslutning till fönstret är väggen inklädd i sammet. Videornas skärmar är fästade i direkt anslutning till glaset. Små figurer av tyg nära glaset och så blir texterna viktiga beståndsdelar, Bokstäverna av textil blir vänligare än andra typsnitt. Några texter har skrivits direkt på glasetrutorna. Det blir en direkt och tilltalande utställning.

Fönstrens och videoskärmarnas egna konstnärliga format får eget utrymme.

Speglingarna och ljuden utanför och innanför hänger samman . Ute möter inne och ljudvågorna interagerar.

Jag scannar QR-koden och får fler berättelser. En är Karolin Kents koreograferade ljudpromenad HOMO (SAPIENS) ett nyproducerat ljudkonstverk.

  • Utställningen pågår till 9:e augusti

Länk till karolina Kents ljudpromenad HOMO (SAPIENS) :

http://www.gerlesborgskonsthall.gerlesborgsskolan.se/homo-sapiens

Röststyrda och andra Chatrobotar har blivit vanligare. De ersätter mänsklig personal och kan utföra enklare tjänster. Besökaren för möjlighet att dansa med dansare på videon i Josefina Björks DANCE MACHINE. Någon av dansarna erbjuder dans. De bjuder upp, tar av sina tråkiga kavajer och tar på sig glittriga skjortor – …. Och han tog av sig sin kavaj ..!! ( man kommer att tänka på Lasse Berghagen).

See you in heaven är ett tv-program av Linnea Hansander där hon utforskar relationen mellan levande och döda. Hon ville göra ett verk för dem som som saknar någon som skulle ha levt. Det blir en frånvaro utan slut. I tv-programmet figurerar dockor på två sidor livsgränsen/två sidor sorgen, dockor som kommunicerar.

TRÄD ÄR BÖGAR (Trees are fags) heter Benny Nemerofsky Ramsays ljudverk vilken är en poetisk jämförelse mellan träd och människor i en cruising-park det är ljudkonst som genomsöker hidtorian och estetiken av cruising i stadsparker – arboreal homosexualitet kunde vara rätt ord för det spännande konstverket. Ljudspåret är också programmerat vilket gör att programmeringen slumvis väljer en särakild istruktioner så att olika lyssnare efår specifika upplevelser av verket

Länk till Benny Nemerofsky Ramsays ljudverk Trees are fags:

http://trees-are-fags.eu/#

Stipendiater och vatten

” – pågår till 2 augusti

I juli ställer Valandsstipendiaterna Hedvig Schroeder och Ida Brockmann ut i Lilla galleriet. Utställningen heter Around the waterhole. Stipendiaterna har utforskat ämnet grundämnet ”vatten”.

Då blir Fontana di Trevi passande – ett av verkens namn. Fontana di trevi, belägen vid Piazza di Trevi i Rom, projekterad av skulptören Bernini men färdigställd 1762. Fontänen är känd i hela världen och den personifierar människoans förhållningssätt till vatten i stadsrummet, inte minst då Anita Ekberg badade i dess vatten i Det ljuva livet.

Mycket bra tanke att utforska vatten konstnärligt och att hitta en sådan vinkel på det.

Vatten är en kemisk förening med fantastiska egenskaper. Ida Brockman och Hedvig Schroeder förhåller sig till föreningen.

Konstverket I had a ramlösa in my bag, it leaked and soaked my notebook är en installation gjord av petflaskor. Göteborg Non stop håller lätt med om titeln. Samma sak hände då The Non Stop Notebook förvandlades till pappersmassa i tygpåsen, som skulle ha varit så perfekt om vädret hade varit så som det var när jag gick ut från bostaden på morgonen. Det såg ut att bli fint väder. Därefter förändrades vädret. På tågperrongen på väg till jobbet började det istället blåsa upp till kuling med hårda byar. Skyfall dök den här sommaren, ibland från ingenstans. Molnens svarta undersidor var inriktade på att överraska turister och sommarjobbare. Inte minst The Notebook. låg risigt till.

Sommarutställning

  • Pågpr till 2 augusti
  • Lolo Funck och Monika Funck, medlemmar i KKV Bohuslän, skulpterar i Bohusgranit, marmor och andra stenarter.
Lolo Fonck och Monika Funck

Lolo Funck deltar även i utomhusutställningen i skulpturparken Udden i Hunnebostrand. I år är det 10-årsjubileum för skulpturparken, ett årligen återkommande evenemang och som startades då planer på ett omfattande bostadsområde, beläget där stenbrottet på udden alltid hade funnits, men som efter protesterna istället blev en skulpturpark.

I medlemsutsällningen finns ett omfång i uttrycken. Materialet är ofta granit och alabaster – som Ann Carlsson Korneevs Lyssna till havet.. Men keramik som Åsa Hergårds Memory of Soentes, vilken av den röda lappen att döma, har blivit inköpt av Statens konstråd, förekommer, men också teckning, och måleri. Monika och Lolo gillar att knyta an till den basala grunden i konsten.

Monika Funcks teckningar Lolo Funcks måleri.

Anna Gärbergs stengodsskulptur Lyssnare och bakom den Åsa Herrgårds skulpturer i

Anna Gärberg arbetar i Stengods som i Lyssnare som också har blivit inköpt av Statens konstråd.

Lolo och Monika arbetar  ibland med skulptur i KKV i Bottna. Båda skulpterar dessutom i Indien och i Ljungs socken, nära Hjärtum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.