Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Stipendiater med känsla för sten

2020-08-03 av Magnus Sjöbleke
Lisebeth Henderickx och Kaspar De Vos med stenblocket som ingår i stipendiet.

Jag får chansen att möta Liesbeth Henderickx och Kasper De Vos och intervjuar dem i deras trivsamma lägenhet i den nybyggda huslängan i Bottna. De ska arbeta i Bohusgranit och tillföra nya aspekter som jag kommer att få höra om i detta samtal. Paret hade just anlänt och de var euforiska över denna fantastiska plats.

Henderickx/De Vos arbetar båda som konstnärer men vanligen var och en, med separata projekt. Nu ska de arbeta tillsammans efter ett koncept som knyter an till sådant som har berörts innan.

Ett stort stenblock som närmar sig 2 x 2 x 2 meter (alltså en stenkub) står uppallad 50 meter från deras bostad. Stenkuben är sågad med perfekta 90-gradersvinklar av expertis och den har spår, sågade med diamant som löper parallellt och vertikalt för att konstnärerna under sin tid i Bohuslän själva ska kunna få fram formen som i form av en miniatyr i lera, ligger på bordet i den hemtrevliga lägenheten.

  • We met Monica and Lolo Funck when we had a recidency in India and they tipped about the scholarship, says Kaspar de Vos

Jag blir presenterad för dem av Lolo Funck som Kaspar just pratade om.

Den nya huslängan i Bottna härbergerar stipendiaterna som just anlänt från Antwerpen.

Varje år delar KKV-Bohuslän ut ett stipendium till en framstående utländsk skulptör. Stipendiet ger tillgång till arbetsplats, verktyg, sten, färdigt material, kost och logi. Och de gör därutöver utflykter och studiebesök i Bohuslän samt får reda på historiken kring platsen.

Värdefulla kontakter mellan stenindustri och konstnärer knyts också.

Bohusläns stenstipendium är Sveriges största arbetsstipendium för skulptörer. Stipendiet stöds av Västra Götalandsregionen, kommuner i norra Bohuslän, Gerlesborgsskolan och av ett antal lokala branschföretag.

Detta år delades det ut till Liesbeth Henderickx och Kasper De Vos från Belgien.

Stipendiet fyller 30 år i år.

Liesbeth arbetar i olika material, inte så mycket i sten innan. Mer i betong.

Kasper arbetar ofta i plast, med installation och med teckning.

Kaspers konstnärliga praktik förhåller sig till mat och dagliga rutiner, matkultur och även snabbmatskultur och storytelling kring det.

Både Kasper och Liesbeth har studior i Antwerpen och Gent.

-What do you think of this place, frågar jag Kasper

-It’s quiet, an impressive place.

-In Belgium we don´t use granit in the art, but more in houses and architecture, säger Liesbeth.

Hur kommer de att använda det här artist in recidency´t?

  • We will work on this block of stone.
En färdig kub av sten ska användas och formas.

Den vanligaste platsen paret Henderickx-De Vos möts på är vid matbordet. De arbetar i varsin ateljé men de ses ungefär tre gånger per dag för att äta och har då gemensamt matbord.

Den här lilla skissen i lera visar hur det större blocket ska skulpteras.

Jag får se skissen och de berättar om idén.

Det blir ett bord med stolar, gjort i sten. Man ska kunna aktivera konstverket – sätta blommor i en vas som också görs i sten – och ljus i en ljusstake, i sten.

Konstnärerna kunde ge exakta mått till stenhuggarna som levererade en prefabricerad stenbumling som är skalenlig gentemot idéskissen.

Vi går ut och sneddar bort mot den omtalade stenen. Jag tar några starstrucking bilder, det är högtidligt med internationella utbyten.

När Henderickx-De Vos är klara så kommer ett färdigt matbord att lösgöra sig och levandegöras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...