Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

SOMMARMÖTE PÅ VÄSTKUSTEN

2020-08-15 av Magnus Sjöbleke
Lisa Frühbeis kommer från Augsburg.

Alica Pena mötte kärleken och flyttade till Varberg från Spanien för nio år sedan medan Lisa Frühbeis, denna sommar, är inbjuden av Seriefrämjandet till Artist in Recidence i Malmö. Det innebarett perfekt tillfälle för båda två att ses.

Göteborg Non stop´s Magnus Sjöbleke råkade befinna befinna sig där de mötte upp och passade på att fråga om en intervju kunde vara kul. jag ville veta mer om serieteckning som konstform.

Alica Pena kommer från Lugo i Galicien men bor sedan flera år tillbaks i Varberg.

De lärde känna varandra på Maison des Auteurs i Angoulême i Frankrike.

20 serietecknare var inbjudna och varje tecknare fick varsin studio som kune användas fritt. Man umgicks som familj i pauserna.

  • We became a family, it was great to meet the most interesting comic artists from the world and chare everyday life with them, säger Lisa. Frühbein.

Sedan dess har båda varit goda vänner och träffas nu i Varberg, där Alicia bor.

Recidencyn pågår till 25 augusti så jag passar på att göra en intervju med serietecknarna.

Både Lisa och Alicia arbetar med grafiska romaner som skiljer sig från comics.

  • Some of them who make comics is not satisfied with the term Graphic novel, säger Lisa

Tecknade serier har bara funnits i ca 150 år och konstformen är relativt ny.

Det är skillnad mellan strips, (också kallad comics ) – och graphic novel. Förstnämnda publiceras i pressen med jämna mellanrum. Den senare görs som böcker och som längre sammanhängande noveller.

Men Grafisk roman är en bra benämning på Svenska. Det bekriverb hur båda två arbetar med bildberättelser.

Lisa Frühbeis arbetar dock även med comics eller strips i Berlintidningen Tagesspiegel som går ut till 100 000 läsare. Hon publicerar också på Carlsen Verlag och hon har tidigare varit docent på Hochschule Würzburg-Schweinfurt.

Serien i Tagesspiegel bestod av 12 bilder och publicerades en gång per månad. Andra utgivna böcker är Busengewunder (Carlsen Verlag), och Afras Geschichte (Wissner verlag).

Afras Geschichte på Carlsens Verlag

Lisas recidency skulle innefatta samtal med gamla människor men nu när de flesta är i karantän så kan hon inte göra det.

Istället gör hon en kort journalistisk serie om Tove Janssons liv.

Alica Pena kommer ursprungligen från Lugo i Galicien, men bor sedan 9 år tillbaks i Varberg.

Hennes första bok Svenska med Spansk brytning kom ut 2015 i Sverige på förlaget 1000 serier som stöds av Seriefrämjandet.

Alisa Penas bok heter svenska med Spansk brytning

Det är en grafisk roman där vi får följa två tjejer från olika kulturer.

Den beskriver vad som kan hända när det spanska temperamentet möter det typiskt Svenska men är också en parodi på dagens samhälle.

Intervjun behöver vara kort och jag lovar att skriva mer om dem senare.

Det handlade om ett ögonblick av konstnärligt möte som jag var tvungen att ta vara på. Jag återkommer med mer om de begåvade tecknarna i några senare artiklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...