Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Primadonnan i Sthlm. Hennes konsert i torsdags på Långholmen

2020-09-08 av Primadonnan

 Jag kom till Sthlm i torsdags för att ha mitt skivreleaseparty, fira 60 år som artist inbakat i Therese Mercedes show som handlade om hennes pappas musik. Jag  blev upphämtad på Centralen av grammofonbolaget Riverside.  Vi åkte till Therese Mercedes  ( Åke Gerhards dotter, Åke blev nyss invald i Hall of Fame pga alla mello-låtar han har skrivit, tex Augustin och andra)  i Johanneshov. Sen kläDde jag om till nåt lättare, gubbarna  som körde åkte vidare till placet, Therese och jag åt middagen som hennes fästman hade lagat och stack iväg vi också  till placet med Färdtjänst. Notan skulle gå på 98 kr med taxikort men han lurade oss på 200 spänn. Vi langade in kläder och grejer i anrika Henriksviks restaurang från 1600-talet. I den stora trädgården under ett tak satt två musiker.  Gitarristen Peter Melin som spelar typ lite Django Reinhardtstuk , basisten Roger Ekman, Ray Brown-inspirerad. Ljudet fixades av skivbolagsägaren VD:n Jan-Erik Persson.

  Therese och jag började att repetera. Min väninna sångerskan Eva Norberg – Forsberg hade redan repeterat så vi fick ha mickarna för oss själva. När jag skulle repetera och hade kommit en bit på vägen kom ett herrskap fram till mig och sa – Sjung inte så högt, för vi vill gå här och prata med varandra. Jag sa- Vi soundcheckar, vi repeterar och kommer från Göteborg, jag lovar att sjunga tystare under showen, men det är ingen som ska prata när jag sjunger sedan, sa jag på skarpen. – Så ni får gärna gå upp och fortsätta prata där uppe, men inte här, jag bestämmer inte ljudet, det gör teknikern.

  Repet gick jättebra med Therese och mig. Vi skulle sjunga en låt som hennes pappa hade producerat med mig på 70-talet då jag kom från USA. MY GUY.  Summertime ihop med Eva hann jag inte repetera. Vi fick 10 minuter på oss och sen va det dags att gå in och klä om innan folket kom. Folket strömmade in. 35 hade bokat mat. Där kom mina kompisar från 60-talet och deras barn. Jag stack ut och tittade och folk ropade -HEJ LENA! Jag blev så glad att det kom 50 personer till slut och satte sig i Trädgården. Lotta Bromé kom. En syssling till kungen kom tillsammans med en kompis till mig – fd. göteborgskan Agneta Skanze-Vikfors. Sångerska från gamla flickgruppen Mc Le Seurs. Jag blev glad. Therese mamma Mona med sin man och barnbarn kom. Min kompis Hasse Edlers dotter som är sångerska från 70-talet kom också. Känd från MTV. Jag tyckte att mitt 60-årsfirande som sångerska började väldigt lyckat.

  En kille kom fram till mig och sa -HEJ LENA! Där stod BJÖRN HASSELGREN, vars föräldrar gifte bort min föräldrar kan man säga. Han är typ en agent i Country.

  Therese började att sjunga.  Hon körde Augustin naturligtvis. Rosenkyssar. Och den största världshiten som hette Ann Carolina, open the door som sjöngs in i Sverige av Thory Bernhards. Jag stod och lyssnade i trappen till restaurangen då Eva Forsbergs dotter  Jenny med fästman kom. Jonas Thorell som hade showen tog hand om gästerna som kom. Thorell är annars kapellmästare till Owe Thörnqvist. Therese gjorde en duett med Jessica Åkerström med Abba-låten Fernando. Therese har en vacker och glad röst som jag älskar. Även Jessica sjöng mkt fint i denna låt.

  Efter pausen kom jag upp. Jag berättade att Åke Gerhards orkester kompade mig på MY GUY 1970 nånting. Sen sjöng jag och Therese den låten. Sen sa Therese – Min pappa tyckte så mkt om OVER THE RAINBOW så du Lena kan väl sjunga den? Jag körde den långsamma versionen när det började mörkna och solen gick ner bakom alla vackra blommor och träd som flankerade trädgården. Sen tog vi upp Eva Forsberg som jag blev bekant med -72. Hon var Sheila i HAIR i Köpenhamn, Göteborg och Sthlm. Och jag va med i Jesus Christ och jag spelade horan men alla tror  att jag spelade Jesus mamma. Eva Forsberg blev min idol (utbildad sköterska och sångerska). Eva och jag sjöng SUMMERTIME tillsammans. I 60 år har jag sjungit Summertime och nu sjöng jag den äntligen med Eva, utan att ha repeterat. Jag hoppade från scenen och skrev nåra autografer. Jag sålde slut på alla mina skivor jag tagit med från Göteborg. Jag fick applåder, värme och hjärta från hela publiken. Jag fick tummen upp för min skiva med SPOTNICKS. Detta var min andra skivrelease på ett och ett halvt år, den va lika rolig som den i GBG på Tai Shanghai. Men denna release var lite lugnare än den i GBG. Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva och fira mina 60 år i showbiz. Det var dessutom 50 år sedan jag va med Duke i USA.

  Eva och jag sjöng Cilla Black-låtar på 60-talet men nu sjöng hon Moonriver! Så vackert och lyriskt i sensommarnattens sista suck innan hösten slog sina klor i Sthlm. Sen avslutade hon med Mercedes Benz ( Eva var förband till Janis Joplin i Sthlm). Låtarna är två stora kontraster till varandra och så har vi alltid lagt upp våra konserter, varannan lugn, varannan häftig.

  Vi avslutade med att sjunga allihop tillsammans. Maten som intogs va rimmad lax med primörer  från deras egna trädgård och kycklingpaj och öl. Publiken var nöjda med maten och showen. Även Lotta Bromé tyckte att showen var fin. Solen hade gått ned och månen kröp över trädgården. Jag var helnöjd med Sthlmsresan och showen. Jag fick ju se mina två idoler – min lilla docka Therese och Eva. Men jag saknade min biologiska dotter Katarina.

Detta är en icke källkritisk krönika/kåseri utan helt skribentens egna uppfattning av verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-08-22

Gbg nonstop red tar tåget tillsammans med den jäsiga jazz-croonern Tomas Halling till trakterna nära den magiska socknen VÄTTLÖSA. Vi ska till LUFTSLOTTET, konstnären Jonas Liveröds palats och verk som ska döpas. Vi försöker va tysta på den tysta avdelningen ombord på västtrafiklinjen som vaggar genom väskötaslätten. Det går inte,…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...