Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Velociraptorn som fick soppatorsk

2020-11-02 av Magnus Sjöbleke
Michele Gabrieles Velociraptor som åker elektriska rullskridskor.

”Det är svårt att erkänna att saker är annorlunda än vad vi hade trott vid första påseende”

Så står det i Nevvens introduktionstext till Michele Gabrieles utställning Ode to the Shitty Situations and Tragicomic Events in an Artist´s Life.

Verket If It Does not Kill You It Makes You stronger / Too Old to Be Readable but too Important to Have Been Thrown Away påminner om medeltida illuminerade handskrifter och är gjorda för att leka med upplevelsen av äkthet.

Hjärnan läser det som att det är riktiga dokument från medeltiden, men något händer. Man tror att man har förstått, men det vi ser består i själva verket av konstnärens egna upplevelser i berättad form, nedtecknade med de tecken som medeltidens illuminatörer använde.

De egna upplevelserna förhåller sig till minnets egenheter men minnet går inte att lita på eftersom detaljer läggs till och tas ifrån i medvetandet. Den post digitala världen erbjuder mycket information och populariserad sådan. I det post digitala samhället är bilderna det som nöts in i medvetandet, det som formar medvetandet.

I boken The End Of Time: The Next Revolution in Our Understanding of the universe  beskriver Julian Barbour att vi egentligen inte ser saker som de är utan mer på det sätt som hjärnan, ofta felaktigt, tolkar dem.

I Ode to the Shitty Situations and Tragicomic Events in an Artist´s Life finns ett försök att förklara verklighetens och tidens beskaffenhet.

Futuristiska boxar med text som installation ingår i Michele Gabrieles superrealistiska utställning på Nevven.

Och Michele Gabriele förvirrar betraktaren med ett förhållningssätt som är både kritiskt och ironiserande.

Då Justin Bieber figurerade med reklam för underkläder såg sångaren löjligt snygg ut. Fotografen lär senare ha visat samma foto, men nu oredigerat, på något av de sociala medierna. Det senare visade kroppen mer alldaglig. Ändå var det förstnämnda det som vi uppfattade som verklighet.

Inte ens evolutionen tycks röra sig linjärt eller med naturligt urval vilket upplevs på utställningen.

I It’s Always so Hard to Admit That Things Are Different Than What We Had Believed at First Sight ser jag en twistad skulptur i vilken en Velociraptor, som en kyckling, styckad i två halvor. Placerad på ett elektriskt fordon som inte fungerar blir alltihop ett ifrågasättande av vad vi tror om evolutionen men samtidigt också en referens till en av populärkulturens bästsäljande filmer, Jurassic Park. Verklighetsupplevelsen är fiction. På utställningen så twistas det en gång till.

Vi mixar våra minnen med minnen från pop-kulturen.

Jag kommer att tänka på Duchamps Fontän, Flasktorkaren eller på Magrittes, Ceci nést pas une pipe, när jag ser utställningen på Nevven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...