Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Fönsterpoesi live från lagerhuset Nytt och intressant format för poesi

2020-11-07 av Magnus Sjöbleke
Louise Halvardsson var konferencier för Fönsterpoesi – Live från lagerhuset.

Den sista av höstens Fönsterpoesi live från Lagerhuset hölls på en höstig fredag i fönstret ovanför Frilagret. vid Heurlins plats.

Poeterna Mauritz Tistelö, Yasmin Omar och den här gången Paxo, som är en del av hip hop–communityn i Göteborg, läste texter och framförde human beatbox  från ett fönster på andra våningen.

Författarcentrum väst och ett tiotal andra samarbetspartners ville med evenemanget uppmärksamma att Göteborg har ansökt om att bli en av Unescos litteraturstäder. Att läsa litterära texter från ett fönster gjorde det att det blev mindre sårbart för nedstängning. Lyriken blev en del av stadens soundscape, en både udda och rolig upplevelse. Texternas innehåll fick energi från stadskärnans dynamik.

Fönsterpoesi inleddes av Yasmin Omar.  Med poesi som låtit tala om sig blev Yasmin Omar finalist i Ortens bästa poet 2017 och blev även inbjuden för att hålla invigningstalet på Göteborgs kulturkalas året därefter.

Mauritz Tistelö ingår i Poesiwerkens kärna och läste några dynamiska texter.

Konferencier och motor i evenemanget var Louise Halvardsson från Poesiwerken.

Fönsterpoesi har genomförts tre fredagar i rad. Vid varje tillfälle har två poeter framträtt. vid varje tillfälle har musiker också framträtt.

Evenemanget ger en bild av vad som händer i Göteborgs litteraturvärld och lyfter dessutom scenpoesin.

Innan Omar, som avslutade, framträdde Paxo. Som 15-åring kom Paxo tvåa i beatbox SM 2018 och året därefter gick han också till final. Paxo kommer från hip hop scenen.

konferensieren Louise Halvardsson. (Göteborg Non Stop fick sedan en extraintervju med anledning av den nya boken Kramabstinens – skramlad scenpoesi)

Lagerhuset är en bra mötesplats för kultur. Poesin i det här fallet. I början av oktober anordnade Poesiwerken en träff på Litteraturhuset. En träff där olika praktiker demonstrerades, med uppläsningar, workshops, bokbord och en och annan performance.

Att läsa från ett fönster blev ett format som fungerade. Den här gruppen av poeter vill nå ut till fler människor och då Lagerhuset finns så uppstod möjligheten att läsa från fönstret och det var med stöd av Frilagret och ett tiotal andra medarrangörer som det kunde ske.

Mauritz Tistelö är aktuell med nya diktsamlingen Fejk poesi och Halvardsson utkommer ganska snart med sin bok: Kramabstinens – Skramlad scenpoesi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...