Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Fönsterpoesi live från lagerhuset Nytt och intressant format för poesi

2020-11-07 av Magnus Sjöbleke
Louise Halvardsson var konferencier för Fönsterpoesi – Live från lagerhuset.

Den sista av höstens Fönsterpoesi live från Lagerhuset hölls på en höstig fredag i fönstret ovanför Frilagret. vid Heurlins plats.

Poeterna Mauritz Tistelö, Yasmin Omar och den här gången Paxo, som är en del av hip hop–communityn i Göteborg, läste texter och framförde human beatbox  från ett fönster på andra våningen.

Författarcentrum väst och ett tiotal andra samarbetspartners ville med evenemanget uppmärksamma att Göteborg har ansökt om att bli en av Unescos litteraturstäder. Att läsa litterära texter från ett fönster gjorde det att det blev mindre sårbart för nedstängning. Lyriken blev en del av stadens soundscape, en både udda och rolig upplevelse. Texternas innehåll fick energi från stadskärnans dynamik.

Fönsterpoesi inleddes av Yasmin Omar.  Med poesi som låtit tala om sig blev Yasmin Omar finalist i Ortens bästa poet 2017 och blev även inbjuden för att hålla invigningstalet på Göteborgs kulturkalas året därefter.

Mauritz Tistelö ingår i Poesiwerkens kärna och läste några dynamiska texter.

Konferencier och motor i evenemanget var Louise Halvardsson från Poesiwerken.

Fönsterpoesi har genomförts tre fredagar i rad. Vid varje tillfälle har två poeter framträtt. vid varje tillfälle har musiker också framträtt.

Evenemanget ger en bild av vad som händer i Göteborgs litteraturvärld och lyfter dessutom scenpoesin.

Innan Omar, som avslutade, framträdde Paxo. Som 15-åring kom Paxo tvåa i beatbox SM 2018 och året därefter gick han också till final. Paxo kommer från hip hop scenen.

konferensieren Louise Halvardsson. (Göteborg Non Stop fick sedan en extraintervju med anledning av den nya boken Kramabstinens – skramlad scenpoesi)

Lagerhuset är en bra mötesplats för kultur. Poesin i det här fallet. I början av oktober anordnade Poesiwerken en träff på Litteraturhuset. En träff där olika praktiker demonstrerades, med uppläsningar, workshops, bokbord och en och annan performance.

Att läsa från ett fönster blev ett format som fungerade. Den här gruppen av poeter vill nå ut till fler människor och då Lagerhuset finns så uppstod möjligheten att läsa från fönstret och det var med stöd av Frilagret och ett tiotal andra medarrangörer som det kunde ske.

Mauritz Tistelö är aktuell med nya diktsamlingen Fejk poesi och Halvardsson utkommer ganska snart med sin bok: Kramabstinens – Skramlad scenpoesi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.