Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Primadonnan recenserar BARNEN på Göteborgs Dramatiska Teater

2020-11-08 av Primadonnan
Foto:Chawki

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen kommer en tjej där i England, in i ett kök, genom en dörr och råkar gå på innehavaren  Hazel av lägenheten. Rose som kom in blödde näsblod eftersom dörren pangade henne i hövet. Rose va efter många års bortavaro hemma igen hos sin väninna. Rose sa: Jag hade vägarna förbi.

  Man hör vågor utanför huset. Hazel frågar om Rose vill ha te och det vill hon. De pratar om hårstrån på hakan och klimatet. Hazel är yr. De talar om brunnsvatten och kranvatten och en olycka som har hänt. – Vill du ha mjölk i, sa Hazel. – nej, sa Rose.

  Hazel talar om att flytta. Det va många repliker som skådisarna fick memorera. Det pratade oavbrutet. Fantastiskt duktiga. För mig som skrev blev det väldigt mkt att hålla reda på och det tog tid innan jag fattade vad det var frågan om. När de började prata om kraftverket trillade tio-åringen i mitt huvud ner. Kraftverket förstörde omgivningen och folk fick cancer av el-avfallen.

  Hazel talade fortfarande och Rose lyssnar. Hon berättar om sina föräldrar som sitter i sitt hus med en låda vin. Hon tycker väl att de är hopplösa, antar jag. Hon undrar va Rose har för ärenden efter 17 år. Hazel är misstänksam eftersom Rose gifte eftersom Hazel är gift med Rose gamla kille. Jag som skriver detta försöker få ett sammanhang i allt babbel de håller på med. Jag tyckte i början att de pratar om allt och ingenting. Ibland var det tröttsamt att höra på dem. KARAKTÄRERNA alltså, inte SKÅDISARNA. Och sen va den för lång.

  Gubben kommer hem och blir glad att se Rose. Rose måste gå på toaletten och får inte spola. Hon vet inte att rören är trasiga. Hazel går och lägger sig,  mannen och Rose pratar ensamma. De buggar till en gammal rocklåt från 1960. Det va den bästa scenen. Jag vaknade till liv. Man satt och rockade i stolen på teatern.

  Jag förstod att det var en KLIMATPJÄS. När det tändes i salongen sa Mia/Hazel – ni kan ställa frågor om pjäsen. Innan pjäsen började kom Gustav i Vår tid är nu. Jag pratade med honom och han fick min bok. Han blev jätteglad. Sen fick Johannes Nyholm och Mia Eriksson min skiva och min bok. Det blev också glada. Nyholm och Gustav/Mattias kände igen mig från Filmfestivalen.

  Skådisarna berättade om pjäsen. Den va från England. Jag frågade Mattias/regissören hur mkt han hade regisserat tidigare. Jag kommer inte ihåg vad han svarade. Jag slängde det pappret med de svaren och sen slängde jag min utförliga text över alla de medverkande.

  Jag sa nånting om att klimatet och Greta Thunberg är viktig. Sen sjöng jag för alla i publiken min låt GULD OCH GRÖNA SKOGAR. Jag passade på att berömma hela ensemblen, både regissören och skådespelare. – Så många repliker skulle jag inte kunna hålla i hövet. Jag BEUNDRADE dem på riktigt.

  Trots att klimatet är så viktigt var väl snacket lite långrandigt men publiken skrattade. Det är huvudsaken för det var många gags. De gjorde pjäsen till sin egen. Jag är väl en person som är mer inriktad på revyer. Jag är nog mer intresserad av Shakespeare.  Men jag kommer GÄRNA tillbaka och ser en annan pjäs. Lycka till allihopa. Sen tog jag färdtjänst hem, det blev TV och en TV-macka. Somnade kl 03.00 med TV:n på. Jag var nöjd med min lördag!

Regi: Mattias Nordkvist 

På scen: Hanna Ullerstam, Erik Åkerlind, Mia Eriksson

Ovandtående är en recension/krönika och är helt författarens egen uppfattning och tycke och smak. Vi erbjuder EJ källkritiskt material.

En kommentar på Primadonnan recenserar BARNEN på Göteborgs Dramatiska Teater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...