Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Barn på den här planeten

2020-12-02 av Magnus Sjöbleke

ELSA KARLSSON AKTUELL MED NYTT ALBUM

ElsaLinn aktuell med albumet Visor för små och stora människodjur äter vegetariskt på Solrosen.

Visor för små och stora människodjur innehåller 8 spår. Ett av dem är en saga. 

Det nya albumet är inspelat i Elsas hem och det riktar sig till alla åldrar.

Som titeln antyder figurerar en hel del djur i konceptet, vilket utvecklades efter På Äventyr I Fablernas Värld som Elsa Karlsson satte upp 2016-2017.

-Det var ett nollbudgetprojekt,

Det finns någonting direkt och okonstlat hos både Elsa själv och inte minst i musiken.

Jag träffar henne på Solrosen i Haga för att prata om musiken och diverse annat.

-Tango räv lades till efter en tid, säger Elsa

Och därefter tillkom olika karaktärer efter hand.

Hon lär sig ofta när hon gör och är självlärd som gitarrist.

Sången och det musikaliska uttrycket överhuvudtaget är uttrycksfullt.

”Jag är lite begränsad i mitt gitarrspel, då jag inte kan det teoretiska , men det har också faktiskt  hjälpt mig att få en struktur i uttrycket, då jag hela tiden utgår från den ramen, det jag har”

Citatet skrivs ned på ett papper som jag får med mig och jag förstår att det är kärnfullt – att det säger mycket om vad det här handlar om.

Vi är alla barn från samma planet heter en charmig video med Elsa & The Unicorns som jag hittar på Youtube. Den har hashtagen Gothenburg Sessions # 165.

Att vårda och ta hand om sitt inre barn tycker Elsa är viktigt.

Albumet visor för små och stora människodjur kommer att innehålla teater/dramainslag när det görs för publik. När det är dags för premiären vill jag gärna vara med från Göteborg Nonstop.

Under och efter en djup utmattningsdepression började Elsa skriva låtar mer på allvar. Hon flyttade från Stockholm till Göteborg – fortsatte uppträda och samarbetade med olika musiker.

 .

– Jag har fått kämpa mycket med sig själv.

I det kreativa skapandet hittar Elsa Karlsson alltid möjligheten att kunna vara i stunden .

Allt är möjligt i fantasin, säger Elsa.

-Förra albumet kom ur mycket smärta.

-Den här gången ville jag fokusera på ljus och ville ge något till framtiden.

-Då blev det ett familjealbum.

I Indiebandet Elsa & the Unicorns ackompanjerades Elsa bl.a av tunisiska trummor och av saz, ett stränginstrument från centrala asien. Instrumentkombinationer och uttryck maxades.

-Vilken musik har influerat dig?

-Det är många.

– Jag har sjungit sedan jag var liten, då lyssnade jag gärna på Janis Joplin, Allan Edvall, James & Karin och Herr Mask (en skiva)..

Jag frågar om texterna:

-Låtarna är ofta gjorda i stunden utifrån ett behov, t.ex.  Visa för kattiga. Jag satte mig och sjöng för en katt som jag träffade i Uddebo. Hunden Kajsa, som det regnat på, blev också en låt.

– Ett annat exempel är en finurlig låt om en snigel, som jag skrev i tonåren. Den handlar om att när vi blir trötta så är det snigeln på hjärnan som säger åt oss att ta det lite lugnare.

Just nu en eller två nya låtar gjorts. De läggs till i slutet av december om allt går bra. Det finns en dynamikiskt förhållningssätt hos Elsa. Ett förhållningssätt där det kreativa gör att förändringarna alltid finns runt hörnet.

Elsa & The Unicorns

Visor för små och stora människodjur:

https://open.spotify.com/album/1t9fzNdM5LUq62OjMs6H8g?si=kw0favCCTriPe3TNNOnhCA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...