Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

SLUMPVIS RÖRELSE I OLIKA RIKTNINGAR

2020-12-13 av Magnus Sjöbleke

Magnus Sjöbleke ser fasader

Många har samma gardiner ser jag senare.

Jag kapslar in mig i mitt hem och tror att det är oroligt på gatan utanför.

Men gillar ändå sena kvällar och så tas ett kliv ut och världen förändras.

Har med mig skissboken, mobilkameran, lyrikskallen.

Kvarteren kring Karl-Johansgatan har inte ändrats i grunden. Själva gatan är däremot mitt uppe i en förändringsprocess.

Trafiken delvis har stängts av men en och annan förvirrad bilist dyker upp på gatan med jämna mellanrum. Man vet inte om det är en cykelbana, om det är för bilar eller om det kanske till och med är spårväg som den gamla gatan har blivit. En hybrid som är allt i allo. Spårvagnarna hörs bara ibland.  När bilarna kommer fram till Karl-Johanskyrkan gör de en U-sväng runt en skylt eller så fortsätter de nedför gatan till rödljuset och svänger vänster, mot trafikleden.

En bil-moped kommer åkande. Flyttjänst mopedbilar står det på. This is the way, the way im gonna do im going to make it. En framtida K.Dick-stad öppnas. Segway, åkplattor, människor åker fort och dristigt. Det finns risker men this is the way. This is the road i´m gonna do. Hädanefter är stadskärnan inte ämnad för onödiga större fordon eller så kommer gatorna att göras om för snabba åkplattor (som numera ligger slängda i alla undanskymda hörn).

Om cykelbanorna kommer att löpa obrutna eller ska de fortsättningsvis vara delvis uppgrävda eller fulla av gropar och, i överraskande fall brytas med tvära refuger som uppmanar till tvära inbromsningar och stora risker. Kommer eu-mopeder med matlådor att dominera cykelbanan. Kommer man fortfarande vilja ha kvar pedalerna eller blir det cykelmopeder som gäller. Kommer man att möta höghastighetskörande mopeder eller elcykel med terrängdäck i 60 knyck. Ja och man gör det redan nu.

Karl-Johanskyrkans fasad liknar SvampBob. Ett ansikte man inte såg under dagtid dyker upp på kvällen likt Jesu svetteduk.

Karl-Johanskyrkan liknar ett förvånat ansikte med dess skuggskapande fasadbelysning.

Skuggspelet ger reliefverkan. Ett ansikte liknande Svamp-Bob uppträder. 

Jag sneddar uppåt. Lite längre uppåt backen från Allmänna vägen finns villor från förra sekelskiftet. Jag tröttnar ganska snart på dem och rör mig åter nedåt Karl-J-gatan.

Här finns ett ganska högt hus.

Jag tar ett foto av huset. Man kan nästan se detaljer som lampor och annat på fotot. Jag vill visa hur fasaderna ser ut. Stadsplanering är intressant och jag undrar om Göteborg kommer att lyckas. Att kyrkan ser ut som ett ansikte. Att höghuset ser ut som något annat o.s.v.

Många ser ut att ha samma gardiner.

Det byggs på ett slags skikt på höghuset jag på andra sidan gatan. Spårvagnens räls har lagts om. Enormt sällan kommer en vagn. Bara vissa turer går förbi Karl-Johansgatan.

Det känns som om syftet är att skapa en ganska avstängd värld i området. Ett reservat för Hipsters.

Romerska kolonner?

Höghuset tycks få romerska kolonner som tillägg. Kitschigt.

Jag går in på Majornas bryggeri med min vän och dricker en Kapare.  Vi konstaterar att den som imponerar kanske mer än Lars Gathenhielm själv är hans hustru som även långt efter Gathenhielms frånfälle drev en framgångsrik handelsverksamhet på Stigbergstorget.

Tisdagar på Crippas Café.

Tisdagar varje månad är det öppen scen på Crippas. Det drivs av Poesiwerken, en förening för poesi i Götborg.

Det här året har dock nästan alla fri scens tisdagar ställts in. Poesi handlar om andning. Covid slår också mot andning. Två sidor av samma mynt.

Nu kan jag den här stadsdelen och sätter mig på min cykel. Jag rör mig mot centralen.

I höjd med Göteborgsoperan klyvs en bergknalle med skarp ammunition. Jag vet inget om anledningen, men spontant skulle jag gissa att det har med tunneln att göra.

Stan hyvlas ned till marknivå, mer och mer. Det skulle vara svårt att göra samma sak i Oslo. Men jag tycker ändå att städerna har de gamla bergen gemensamt.

Kanske är det Bergskungen och inte Svamp-Bob som dyker upp oväntat i Karl-J-kyrkans fasad som vore det Jesu svetteduk.

Invid Stenpiren har det skapats nya ytor med beach-karaktär. Man kan samlas och lyssna på vågorna eller musik av Beach Boys Kokomo, som bl.a. Scott McKenzie skrev ihop med Beach Boys d.v.s. samma person som 1967 sjöng låten San Fransisco med The mamas and the papas. Förstnämndas text handlar om en skapad idé om en ö, utgiven 1988 thats where you want to go to get away from it all, och titta på vattnets glittrande yta.

I bottenvåningen ordnade Union Carbide ett gig.

Jag ser ett sekelskifteshus Stora Badhusgatan, där den mesta biltrafiken nu är borta p.g.a arbeten i staden. I det huset lyssnade jag på Union Carbide Live någon gång 1984 eller något sådant. Stefan Falck sjöng, Lars-Erik Holmquist spelade gitarr, Henrik Rylander spelade trummor, Björn Olsson på gitarr vill jag minnas. Sättningen kan dock ha varit annorlunda.

Jag ser på facebook. En fb-vän visar en bild på det enda stenhuset i Haga.

Det är borta. Det upplevs som om staden förändras igen och att kulturhistoriska värden riskerar att gå till spillo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-08-22

Gbg nonstop red tar tåget tillsammans med den jäsiga jazz-croonern Tomas Halling till trakterna nära den magiska socknen VÄTTLÖSA. Vi ska till LUFTSLOTTET, konstnären Jonas Liveröds palats och verk som ska döpas. Vi försöker va tysta på den tysta avdelningen ombord på västtrafiklinjen som vaggar genom väskötaslätten. Det går inte,…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...