Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

DOPET AV LUFTSLOTTET

2021-08-22 av Chawki

Skylt som hänger på dörren till LUFTSLOTTET

Gbg nonstop red tar tåget tillsammans med den jäsiga jazz-croonern Tomas Halling till trakterna nära den magiska socknen VÄTTLÖSA. Vi ska till LUFTSLOTTET, konstnären Jonas Liveröds palats och verk som ska döpas. Vi försöker va tysta på den tysta avdelningen ombord på västtrafiklinjen som vaggar genom väskötaslätten. Det går inte, det är stört omöjligt att inte tjöta om sexorgier i Ängsbacka och på BORDERLAND och konduktören slänger nästan av oss i Järpås.


  I Källby möts vi av den persiska glada chauffören William som kör oss den sista sträckan fram till Liveröds skattkammare där han har ateljé, gästbostad för stipendiater, en ladugård för olika shower och föredrag och inte minst en WUNDERKAMMER högst upp i ena kåken. Ett museum för udda föremål.  Här slängs man snabbt in i gemenskapen och får uppgifter. Gbg nonstop får texta plakat och laga mat. Vi träffar en kock från Malmö och hans assisterande flickvän vilka kallar sig CULT OF FOOD och de ska tillsammans servera alla tillresta besökare under tillställningen som ska gå av stapeln. Liveröd springer hit och dit och organiserar sitt tillgängliga créw. Mystiska föremål, tavlor och skulpturer står utplacerade överallt mellan krukväxter och böcker.  Efter att ha gjort arabisk böngryta och en indisk blomkålscurry till 8 personer och hållit föredrag under middagen om stjärnan Lena Junoff, går Gbg nonstop red å lägger sig i den gulliga kammaren. Lektyr finns att tillgå. Vi läser med spänning ett gammalt julnummer av Kalle Anka.

  På lördagen är det först soundcheck. Det är  dj Jätten och crooner Halling som ska testa ljudet. Gbg nonstop red ombeds att trolla med knäna och tillaga ännu en måltid till the crew. Eftersom vi älskar att trolla så kastar vi oss in i köket och får hjälp av Liveröds förtjusande assistent och en kvinna från Sthlm som annars gör medaljer och mynt.  Gästerna släntrar in från Sthlm, Gbg och från bygden runtomkring.  Minglet sätter igång. Crooner Halling drar på sig jazz-club skylten, slår sig ned vid pianot och underhåller behagfullt. Vi slår oss i samspråk med två kvinnor från ateljén Inuti i Sthlm, en poet ifrån trakten överlämnar visitkort och konstnären LOJSA som tecknat LP- konvolut för sina vänner Kebnekajse , Bo Hansson och Turid once upon a time, berättar hängivet om Vättlösa socken. Det vilar  ett skimmer över henne, sorgligt och sagolikt på samma gång. En man med rutig keps slår ut händerna och säger – detta måste va dårarnas paradis!
  Det är föredrag i ladan om outsiderkonst. Liveröd visar verk och berättar om olika konstnärer som alla haft nån form av psykisk sjukdom och som alla gjort stort intryck på honom och inspirerat. Det blir kallt i ladan och jag väljer att lämna föredraget för att ta på mig mer kläder så jag missar utvecklingen av begreppet outsiderkonst.

  Oona Libens som tillbringat senaste veckan i Liveröds gästateljé framför sin senaste piece of art från Liveröds Wunderkammer. Skuggteater som handlar om DÖDEN. Skelett samsas med musik av The Incredible string band m fl. En vacker upplevelse i ett vackert rum. Efter detta hamnar vi i utställningen av Fläktrökerskan, en anonym hen som har tagit massor av foton på pissande gubbar i Rävparken. Intressant.
 Liveröd ställer sig på verandan och håller tal och döper sedan Luftslottet.
  Vid detta laget, halvåtta på kvällen ca, börjar Gbg Nonstop bli trött efter all matlagning och minglande. Vi lämnar firandet för att kasta oss i bingen med Kalle Anka. Vi missar alltså Jättens spretiga  fantasifulla DJ set.
 

  Liveröd har manifesterat en oas ute på vischan. LUFTSLOTTET. En plats där konst växer fram. Där människor från landsbygd och storstan möts. Göteborg Nonstop red är fortfarande lite osäkra på begreppet outsiderkonst. Vad betyder det? Att man inte styrs av det kommersiella ? Eller att man är galen? Eller betyder det att man är så älskad av sig själv och Gud att man lyssnar på sitt hjärta och gör det man brinner för?
 

Som vanligt är Gbg Nonstop inte källkritisk utan subjektiv så slå upp en annan sida om ni söker den absoluta sanningen. ( vilken sida är det?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.