Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Dialog vid bäcken

2021-08-23 av Magnus Sjöbleke

Baucircus på residens i Falkenberg

Jag träffar Baucircus som har kommit från Berlin till Halland via en inbjudan av Art Inside Out, en nomadisk institution för konstnärliga residens i alla konstformer och genrer.

Baucircus sökte residens med inriktning på att undersöka övergivna platser.

Men vad gör Cle och Frida egentligen?

På ena sidan en bäck finns ett socioekonomiskt välmående villaområde.

På den andra sidan finns ett mer socialt utsatt område med flervåningshus.

När deras undersökning av platsen skulle inledas, gjordes en slags procession genom staden. Två relativt stora konstruktioner av trä och tyg som bars genom stadskärnan ut mot Gruebäcken utanför staden.

Flygblad delades ut och Cle pratade med människor vi mötte om vad Baucircus tänkte hitta på. 

På vägen stannade både barn, turister, ungdomar och vuxna för att få veta mer om projektet

Med utbildningar inom snickaryrket och inom arkitektur arbetar Cle och Frida med övergivna platser. Med snickeri och stadsplanering som metod aktiveras platserna med nytt engagemang. Nya idéer kan skissas upp med trä som material.

Frida har tidigare undervisat i stadsplanering men lägger nu all sin tid på Baucircus.

Cle är snickare och arkitekt och tycker att stadsplanering och trä kan bli det perfekta när båda kombineras.

Tälten är hanterbara och kan bäras runt och när de kommit på plats uppstår det en dialog och människor kan få arbeta med att snickra och skissa på idéer.

Frida är född i Libanon. Cle kommer från södra Tyskland. Båda bor i Berlin.

-Vi fick välja på tre platser och vi valde den vi nu ska förhålla oss till.

Den de valde innehåller sociala aspekter med möten mellan människor.

-Några människor har redan kommit med idéer, säger Frida.

Och meningen är just att människorna ska bli en tänkande och samproducerande del i en öppen process.

Baucircus har arbetat på platsen i två veckor.

15 -16 augusti kom häftiga regnskurar som gjorde att bäcken och dammen nedanför blev överfyllda med vatten. Detta kom att påverka inriktningen till att handla ännu mer om vatten.

Frida och Cle är överens om att det är viktigt att människor börjar ta tillbaks initiativet kring att utveckla de områden de bor i.

  • Människor har ofta gett bort mandatet till politiker som de har röstat på. Politikerna bestämmer sedan någonting vilket de som röstade inte hade tänkt sig.

En central inspiration för dem är Augusto Boal, skådespelare, politiker och regissör. I boken Theatre of the Opressed beskrivs teater som världens spegel. Och att sådan teater kan ändra vår verklighet.

Residenset pågår till slutet av oktober, då det också sker en presentation och en salong, i vilken Cle, Frida och Katja Pettersson, som arbetat på annan plats kommer att berätta om processerna i samband med residensen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...