Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Kaffeälskarens bästa bryggtips för bättre koppar

2021-08-25 av Goteborg Nonstop

Det är inte mycket som slår en god kopp kaffe som har bryggts enligt konstens alla regler, oavsett om du gillar en nattsvart espresso, en silkeslen flat white eller en svalkande frappé. Det finns lika många bryggmetoder som det finns kaffemärken och många svär på att deras sätt att brygga kaffe på är det allra bästa. Men bara riktiga kaffeälskare vet hur man gör den ultimata kaffekoppen. Här kommer några tips om hur du kan göra nästa kopp till din allra bästa.

Först och främst är det alltid värt att investera i en kaffekvarn som gör att du kan mala kaffet precis innan du brygger det. Det finns flera olika kaffekvarnar att välja mellan, varav en del är elektriska och andra är manuella. Den ska alltid ha olika malningsgrader som gör att du kan mala till en storlek som passar espressos, americano eller någon annan bryggmetod. Mycket av smaken i kaffet finns i kaffebönans olja och kaffe som har varit malet länge kan ha torkat ut eller härsknat. Det ger en tråkig smak, medan färskmalet kaffe från nyrostade bönor har en härlig, oljig och aromrik smak.

Kaffe behöver inte komma från ett mikrorosteri för att smaka gott, utan det går faktiskt lika bra att köpa kaffebönor av god kvalitet från livsmedelsbutiken. Men, kaffe smakar alltid bäst 1-2 veckor efter rostningen och eftersom mikrorosterier ofta rostar små mängder så är det ofta en färskare rostning. Men det ska inte vara färskare än så, för då har inte alla smaker hunnit utvecklas. Många mikrorosterier markerar när de rostade bönorna på etiketten.

Det finns inte ett rätt och fel sätt att brygga kaffe på, utan rätt metod beror helt enkelt på vad man vill ha för slags kaffe. En del älskar att brygga kaffe med vakuummetoden och använder därför en klassisk Don Pedro, medan andra hellre dricker kaffe från en elektrisk bryggare. Det första alternativet ger ett mer fylligt kaffe, eftersom oljorna inte filtreras bort av kaffefiltret. Den elektriska bryggaren kan dock ge ett mycket bra resultat, samtidigt som den är snabb och enkel att använda. Fundera gärna på vilket kaffe du brukar gilla när du köper kaffe på kafé. Chanserna är att du kan replikera det kaffet hemma genom att välja rätt bryggare, kaffesort, rostning och malning.

Vilken böna är då bäst? Det finns över 60 kaffebönor, men det är framförallt två bönor som används globalt; arabica och robusta. De flesta föredrar arabica, eftersom det har en mer komplicerad smakpalett. Robusta smakar mer jordigt och träigt, men kaffebönan är ett måste för att brygga en god espresso. En arabicaböna av dålig kvalitet eller som har rostats fel kan dessutom vara sämre än robusta, så det är inte en absolut regel att arabica alltid är bättre än robusta. Många föredrar dessutom en blandning av bönorna för att få så många smaknyanser som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.