Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Kaffeälskarens bästa bryggtips för bättre koppar

2021-08-25 av Goteborg Nonstop

Det är inte mycket som slår en god kopp kaffe som har bryggts enligt konstens alla regler, oavsett om du gillar en nattsvart espresso, en silkeslen flat white eller en svalkande frappé. Det finns lika många bryggmetoder som det finns kaffemärken och många svär på att deras sätt att brygga kaffe på är det allra bästa. Men bara riktiga kaffeälskare vet hur man gör den ultimata kaffekoppen. Här kommer några tips om hur du kan göra nästa kopp till din allra bästa.

Först och främst är det alltid värt att investera i en kaffekvarn som gör att du kan mala kaffet precis innan du brygger det. Det finns flera olika kaffekvarnar att välja mellan, varav en del är elektriska och andra är manuella. Den ska alltid ha olika malningsgrader som gör att du kan mala till en storlek som passar espressos, americano eller någon annan bryggmetod. Mycket av smaken i kaffet finns i kaffebönans olja och kaffe som har varit malet länge kan ha torkat ut eller härsknat. Det ger en tråkig smak, medan färskmalet kaffe från nyrostade bönor har en härlig, oljig och aromrik smak.

Kaffe behöver inte komma från ett mikrorosteri för att smaka gott, utan det går faktiskt lika bra att köpa kaffebönor av god kvalitet från livsmedelsbutiken. Men, kaffe smakar alltid bäst 1-2 veckor efter rostningen och eftersom mikrorosterier ofta rostar små mängder så är det ofta en färskare rostning. Men det ska inte vara färskare än så, för då har inte alla smaker hunnit utvecklas. Många mikrorosterier markerar när de rostade bönorna på etiketten.

Det finns inte ett rätt och fel sätt att brygga kaffe på, utan rätt metod beror helt enkelt på vad man vill ha för slags kaffe. En del älskar att brygga kaffe med vakuummetoden och använder därför en klassisk Don Pedro, medan andra hellre dricker kaffe från en elektrisk bryggare. Det första alternativet ger ett mer fylligt kaffe, eftersom oljorna inte filtreras bort av kaffefiltret. Den elektriska bryggaren kan dock ge ett mycket bra resultat, samtidigt som den är snabb och enkel att använda. Fundera gärna på vilket kaffe du brukar gilla när du köper kaffe på kafé. Chanserna är att du kan replikera det kaffet hemma genom att välja rätt bryggare, kaffesort, rostning och malning.

Vilken böna är då bäst? Det finns över 60 kaffebönor, men det är framförallt två bönor som används globalt; arabica och robusta. De flesta föredrar arabica, eftersom det har en mer komplicerad smakpalett. Robusta smakar mer jordigt och träigt, men kaffebönan är ett måste för att brygga en god espresso. En arabicaböna av dålig kvalitet eller som har rostats fel kan dessutom vara sämre än robusta, så det är inte en absolut regel att arabica alltid är bättre än robusta. Många föredrar dessutom en blandning av bönorna för att få så många smaknyanser som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...